Imagina - Voor fraaie fotopresentaties

Door: ignace-de-groot | 11 juli 2014 11:30

Review

Er bestaan heel wat (gratis) tools waarmee je foto's kunt bekijken en bewerken, denk aan programma's als IrfanView, Picasa of Photo Gallery. Imagina is veel minder bekend, (en toegegeven: ook minder krachtig) maar bevat wel een paar leuke extra's die het programma best aantrekkelijk maken.

Imagina 1.9

Taal:

Engels

OS:

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Website:

www.planetimagina.com

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Fraaie interface
  • Gebruiksvriendelijk
  • Ondersteuning raw
  • Degelijke curves-tool
  • Minpunten
  • Bestandassociaties
  • 3D blijkt vooral een marketingterm

Al tijdens de installatie geeft Imagina je de gelegenheid zelf aan te duiden welke bestandstypes je voortaan met het programma wilt geopend zien. Netjes. Minder netjes is dat standaard alle 28 extensies geselecteerd zijn en dat je de vinkjes stuk voor stuk moet verwijderen naast de extensies die je niet met Imagina wilt associëren. Overigens vallen tussen deze extensies onder meer mkv, mpeg, mov en wmv op. Inderdaad, Imagina kan ook videobestanden weergeven. Lees ook: 7 tips voor fotobewerking met Android.

Diashow

Zodra je Imagina hebt opgestart is het de bedoeling dat je naar een fotomap verwijst en daar een willekeurige foto selecteert. Imagina zal dan de complete map inladen en je foto's als miniaturen weergeven in het linkerpaneel. In het grote venster rechts daarvan krijg je dan de geselecteerde miniatuur in het groot te zien.

Met de voorziene zoomknoppen of met behulp van het muiswieltje kun je snel op die foto in- en uitzoomen. Er zijn ook knoppen waarmee je de foto kunt roteren en spiegelen.

Het wordt pas echt interessant wanneer je het View-menu opent. Hier kun je namelijk een diashow opstarten, waarbij een viertal 2D-overgangseffecten beschikbaar zijn (met name varianten van vervagen en vegen). Imagina voorziet tevens in een 3D-weergave waarbij de foto's als het ware op je desktop dwarrelen. Leuk, maar om dat nu 3D te noemen...

Imagina's 3D-weergave: foto's die neerdwarrelen op je scherm.

Bewerken

Imagina maakt het tevens mogelijk foto's te bewerken, waarbij zelfs diverse raw-formaten worden ondersteund (dankzij de geïntegreerde openbronmodule DCRAW). Naast standaardbewerkingen als schalen, bijsnijden en één-klik-optimalisaties voor belichting en contrast, treffen we in Imagina gebruiksvriendelijke maar toch verrassend goede tools aan. Onder andere om ruis te verminderen, de helderheid aan te passen of harde lijnen zachter weer te geven (smoothing).

Erg geslaagd vinden we de optie Period Style, waarmee je met een druk op de knop (maar desnoods bijgestaan door een reeks schuifknoppen) een foto het aanschijn geeft van bijvoorbeeld een ouderwets sepia-exemplaar of een Instamatic-plaatje uit de jaren 70. Voor de gevorderde gebruikers biedt Imagina nog de optie Curves aan, waarmee je zeer nauwkeurig de belichting van bijvoorbeeld schaduwen of middentonen optimaliseert.

Handig is nog dat je bij elke bewerkingsoptie met een druk op een knop kunt wisselen tussen de aangepaste en de originele versie van een foto.

Leuke retro-effecten met één muisklik.

0 Reactie(s) op: Imagina - Voor fraaie fotopresentaties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.