ImBatch 6.9.0 - Bulk-fotobewerking

Door: dirk-schoofs | 17 juli 2020 09:36

Review

Met de meeste fotobewerkers optimaliseer je zorgvuldig de kleuren en poets je storende elementen weg tot je een topfoto hebt. Maar er zijn ook bewerkingen die je op heel veel afbeeldingen tegelijkertijd wilt toepassen, zoals het formaat wijzigen, een watermerk plaatsen, de naam aanpassen enzovoort. Voor dergelijke groepsbewerkingen grijp je naar degelijke batch-software, zoals ImBatch.

ImBatch 6.9.0

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows
Website
www.highmotionsoftware.com/products/imbatch
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Ruime keuze aan automatische taken
  • Geen reclame
  • Combineerbaarheid van taken
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Minpunten
  • Sommige raw-formaten worden, afhankelijk van de camera, nog niet ondersteund

Batch betekent dat je een groep van bestanden in één keer op dezelfde manier verwerkt. ImBatch is gratis voor niet-commercieel gebruik en bestaat als desktopapplicatie en draagbaar programma dat je van een usb-stick laat werken. Het bijzondere aan deze tool is dat de freeware heel veel functies van een professionele beeldbewerker als Photoshop automatiseert.

Drie stappen

Het programma werkt in drie stappen. Eerst voeg je de bestanden of mappen toe die het programma moet verwerken. Daar staat geen limiet op, want je kunt met ImBatch in enkele minuten duizenden bestanden verwerken. In stap twee voeg je de taken toe die je op de afbeeldingen wilt uitvoeren. De derde stap is dat je verwerking start met een klik op de blauwe pijl.

Je kunt de bestanden laten overschrijven, of je kunt de bewerkte bestanden bewaren in een nieuwe map.

Takenlijst

Het loont de moeite om vooraf even de taken door te lopen. De omvangrijke lijst is geordend in logische rubrieken en er zijn vast wel opdrachten bij die je op ideeën zullen brengen. Je kunt metadata toevoegen, afbeeldingen roteren, afbeeldingen van ronde hoeken voorzien, omzetten naar zwart-wit, de rode en blauwgroene kleuren verschuiven om stereofoto’s te maken, contactbladen met afbeeldingsminiaturen samenstellen … De tool ondersteunt de gangbare afbeeldingsformaten en bevat zelfs plug-ins om raw-bestanden te verwerken.

Integratie in Verkenner

Het is mogelijk om taken te combineren in een set en je kunt zo’n set opslaan als een bsv-bestand om later weer te gebruiken, waardoor je deze taken niet opnieuw hoeft in te stellen. Eerder opgeslagen taken kun je trouwens altijd toepassen vanuit het contextueel menu in Windows Verkenner.

Conclusie

Dit is een aanrader omdat ImBatch zeer veel afbeeldingsindelingen ondersteunt en de tool razendsnel werkt. Het grootste pluspunt blijft de enorme hoeveelheid taken die toch overzichtelijk zijn gerubriceerd. Bovendien krijg je een voor-en-na-afbeelding voordat je op de startknop klikt.

Overloop de verschillende taken en laat je inspireren

0 Reactie(s) op: ImBatch 6.9.0 - Bulk-fotobewerking

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.