Imperium - Verkenner in stijl

Door: Toon van Daele | 06 november 2021 16:14

Review

Veel gebruikers zijn een beetje uitgekeken op Windows Verkenner. Niet alleen omdat die nog altijd vasthoudt aan het één-venster-principe, maar ook wel omdat die nogal saai oogt. Imperium heeft aan beide ‘tekortkomingen’ gesleuteld, met een dubbel venster, inclusief tabbladen, in een fraai geanimeerde interface.

Imperium

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows en Linux (64 bit)
Website
www.dreamcrafter.dev
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Fraaie vormgeving
  • Tabbladen en -groepen
  • Veel commando’s (met sneltoetsen)
  • Minpunten
  • Ietwat trage opstart
  • Niet portable

Er bestaan diverse alternatieven voor Windows Verkenner, en vele ervan zijn weinig meer dan een kloon van Total Commander (zegt het je nog iets)? Imperium, beschikbaar voor Windows en Linux, is zo’n alternatief, maar wel eentje met een eigen insteek.

Standaardfuncties

De opstart van Imperium is een beetje sloom, maar tijdens de werking ondervinden we daar weinig last van. In eerste instantie verschijnen drie panelen, maar het linkse zijpaneel is alleen nuttig in sommige omstandigheden (zie verder). Het tweede paneel bevat de geselecteerde map, terwijl het derde dient voor de voorbeeldweergave van afbeeldingen en bepaalde documenttypes.

Je kunt je natuurlijk al klikkend een weg banen door je mappenhiërarchie, maar vanuit de jumplist kun je ook zelf het pad intikken. Dat bereik je met Ctrl+J, en er zijn ook sneltoetsen voor tig andere functies, stuk voor stuk aanpasbaar vanuit het Settings-menu.

Imperium heeft geen al te snelle, maar wel een fraaie interface.

Commando’s en tabbladen

Zodra je enkele letters intikt, filtert Imperium automatisch op items die daaraan beantwoorden. De tool voorziet tevens in een contextmenu, met opties om mappen of bestanden te openen, verwijderen en kopiëren, maar bijvoorbeeld ook om een archiefbestand (zip of tar/gzip) aan te maken. Met Ctrl+K open je trouwens een menu met nog meer commando’s.

Imperium wordt helemaal leuk met tabbladen. Je kunt bovendien tabgroepen creëren, elk met tabs die naar andere paden verwijzen. Het beheer regel je vanuit het zijpaneel.

Ook de ingebouwde zoekfunctie (Ctrl+F) is best handig en ondersteunt zowel jokertekens als reguliere expressies. Er zijn tevens filters beschikbaar voor bestandsgrootte en -datum en voor de bestandsinhoud. De zoekresultaten komen beschikbaar in het zijpaneel.

Imperium laat zich nog op allerlei manieren verder naar je hand zetten, via het tandwielpictogram en vanuit het Settings-menu.

Imperium bulkt van de commando’s en bijbehorende sneltoetsen.

Conclusie

Imperium weet te bekoren met een fraaie interface, een doordacht tabbladenbeheer en een uitgebreid arsenaal aan commando’s, die zich vrijwel allemaal ook via een sneltoets laten benaderen.

0 Reactie(s) op: Imperium - Verkenner in stijl

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.