In 10 stappen al je oude hardware en software draaien in Windows 10

Door: robbin-ooijevaar | 11 mei 2016 10:31

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Sinds de introductie van Windows 10 loopt onze mailbox over. Veel mensen hebben problemen om oudere hardware en programma's werkend te krijgen onder het nieuwe besturingssysteem. In dit artikel lees je hoe je dit meestal wel voor elkaar krijgt.

Oude hardware

01 Back-up maken van Windows 10

We beginnen dit artikel met een waarschuwing. Er zijn veel programma's en websites die pretenderen jouw driverprobleem op te lossen. Je komt deze tegen als je via Google zoekt naar een oplossing om oude (of onbekende) hardware aan de praat te krijgen. Wees hiermee extra voorzichtig. Als je pech hebt, installeer je adware en andere ellende op je computer. Gebruik bij voorkeur de website van de fabrikant van je apparatuur of lees fora van 'lotgenoten' met hetzelfde probleem. Als je na veel moeite je hardware toch aan de praat hebt weten te krijgen, is het goed om een back-up te maken van je stuurprogramma's. Dit kan met DriverBackup. DriverBackup exporteert je stuurprogramma's naar een map zodat je ze altijd achter de hand hebt als je ze in de toekomst nog eens moet installeren. Lees ook: 13 tips voor een nieuw leven van je oude pc.

Extensies zichtbaar

Als je stuurprogramma's handmatig gaat installeren, is het handig dat Windows Verkenner de volledige bestandsnaam toont. Standaard worden bekende bestandstypes verborgen. Bij een Word-document zie je bijvoorbeeld alleen 'mijndocument' in plaats van 'mijndocument.docx'. Klik in Verkenner op Bestand en kies Map- en zoekopties wijzingen. Verwijder in het tabblad Weergave het vinkje bij Extensies voor bekende bestandstypes verbergen.

02 Automatisch geïnstalleerde stuurprogramma's

Om een apparaat aan de praat te krijgen op je computer, heeft je besturingssysteem een stuurprogramma (driver) nodig. Dit geldt ook voor apparaten die ogenschijnlijk automatisch werken, zoals je muis, usb-stick of externe schijf. Windows 10 heeft veel stuurprogramma's aan boord, waardoor de hardware vrijwel direct wordt geïnstalleerd en werkt. Ook kan Windows 10 ontbrekende drivers automatisch downloaden. Deze ideale situatie werkt niet voor complexe apparatuur en ook niet voor veel oude hardware. Hiervoor is handmatige installatie nodig.

03 Website van de fabrikant

Bij problemen met een stuurprogramma of apparaat kun je het best eerst rondkijken op de website van de fabrikant. Kijk bij ondersteuning, downloads, support of iets dat hierop lijkt. Voordat je het juiste stuurprogramma binnenhaalt, moet je aangeven welke Windows-versie je gebruikt. Hier gaat het mis omdat oudere apparaten bijvoorbeeld niet verder gaan dan Windows Vista of Windows 7. Met een beetje geluk heeft de fabrikant inmiddels een oplossing om populaire oudere apparatuur wel aan de praat te krijgen onder Windows 10.

04 Universele driver installeren

Als je hardware-fabrikant geen Windows 10-stuurprogramma aanbiedt en de hardware ook niet wordt ondersteund onder Windows 10, kun je meerdere scenario's uitproberen. Zoek eerst naar een universele (generieke) driver op de website van de fabrikant. Dit is een stuurprogramma dat de basisfuncties van een apparaat aankan van 'alle' hardware van de fabrikant. Veel oudere printers zijn op deze manier wel aan de praat te krijgen. Soms gaan specifieke functies van bijvoorbeeld een printer verloren, zoals de scan-functie van een multifunctional. Je kunt dan wel de afdrukfunctie blijven gebruiken.

Wil je graag een oude scanner aan de praat krijgen, kijk dan eens naar het tooltje VueScan (39,95 euro).

Stuurprogramma uitpakken

Een driver van de hardware-fabrikant is meestal verpakt in een installatieprogramma of zip-bestand. Een zip-bestand kun je eenvoudig uitpakken. Het stuurprogramma komt terecht in een map die je gewoon via je verkenner kunt openen. Bij een installatieprogramma kan er veel misgaan, bijvoorbeeld omdat het installatieprogramma je Windows-versie niet herkent, bestempelt als 'ongeldig' en de procedure afbreekt. In dit geval kun je de driver uit het installatieprogramma proberen te halen via een goed uitpakprogramma als 7-Zip (gratis). Als het installatieprogramma wel werkt en 'iets' lijkt uit te pakken, probeer dan via de Verkenner te achterhalen waar de drivers zijn uitgepakt.

05 Apparaatbeheer gebruiken

Alles wat met stuurprogramma's te maken heeft, vind je terug in Apparaatbeheer. Druk op Start en typ apparaatbeheer om het gelijknamige onderdeel te vinden. Een uitroepteken in het overzicht geeft aan dat een apparaat niet correct geïnstalleerd is. Dubbelklik op een apparaat om te zien wat er aan de hand is. Je krijgt meestal de melding dat het stuurprogramma niet geïnstalleerd is. Ga naar het tabblad Stuurprogramma en klik op Stuurprogramma bijwerken. Kies Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken. De drivers worden opgehaald via internet en het apparaat werkt. De kans is helaas groot dat dit mislukt. In dat geval kun je de driver handmatig binnenhalen en installeren. Vaak lukt het met een driver van een eerdere Windows-versie. Let hierbij op de bit-versie van het besturingssysteem (zie kader 32 of 64 bit).

0 Reactie(s) op: In 10 stappen al je oude hardware en software draaien in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.