In 10 stappen al je oude hardware en software draaien in Windows 10

Door: robbin-ooijevaar | 11 mei 2016 10:31

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

06 Het inf-bestand vinden

Download het stuurprogramma en pak de inhoud uit, al dan niet via een installatieprocedure. Open de map in Windows Verkenner. Als het goed is, vind je hier een of meerdere bestanden met de extensie .inf. Als je het inf-bestand niet vindt, controleer dan of Verkenner de volledige bestandsnaam toont. Het inf-bestand bevat de informatie die nodig is om de driver te installeren via Apparaatbeheer.

07 Geavanceerde installatie

Open de eigenschappen van je hardware via Apparaatbeheer zoals besproken bij stap 5. Klik op Stuurprogramma bijwerken en kies Op mijn computer naar stuurprogramma's zoeken. Je hebt nu de keuze om de map aan te wijzen waar je stuurprogramma met het inf-bestand te vinden is. Probeer deze optie uit, maar de kans is groot dat dit niet werkt. Kies in plaats daarvan voor Ik wil kiezen uit een lijst met (...). Kies Alle apparaten weergeven en bevestig met Volgende. Wijs nu het inf-bestand aan met Bladeren. Op deze manier installeer je de driver handmatig op je systeem.

32 of 64 bit-versies van Windows

Het is belangrijk om te weten wat voor type Windows-systeem je hebt. Druk gelijktijdig op Windows-toets+Pause en kijk bij Type systeem. Hier vind je de aanduiding 32-bit (x32) of 64-bit (x64). Een 32bit-programma werkt ook op een 64bit-Windows-versie, omgekeerd is dit níet het geval. Voor stuurprogramma's geldt: als je een 64-bit Windows-versie hebt, heb je de 64-bit driver nodig. Onder een 32-bit versie van Windows zijn alleen 32-bit drivers werkend te krijgen. Vrijwel alle Windows 10-computers draaien een 64-bit versie van het besturingssysteem. Dit geldt ook voor veel Windows 8.1-systemen. Bij Windows 7 komen we ook veel 32-bit versies tegen en bij Windows Vista nauwelijks 64-bit versies.

Oude software

08 Software updaten naar laatste versie

Als een programma niet werkt onder Windows 10, kun je het beste op zoek gaan naar een geüpdatete versie die wel wordt ondersteund. Dit scheelt veel ergernis en uitzoekwerk. Dit geldt in het bijzonder voor freewareprogramma's omdat je deze toch kosteloos kunt updaten. Raadpleeg de website van de makers of gebruikt een update-tool als Patch My PC Updater. Patch My PC Updater zoekt op je computer naar programma's die verouderd zijn en kan deze automatisch voor je bijwerken naar de meest recente versie.

09 Compatibiliteitsmodus

Als oudere software niet werkt onder Windows 10, heb je een goede kans dat je het programma via een kleine omweg alsnog kunt gebruiken. Hierbij start je het programma in compatibiliteitsmodus zodat het programma 'denkt' dat je bijvoorbeeld werkt met Windows Vista. Allereerst heb je de snelkoppeling van het programma nodig, bijvoorbeeld op je bureaublad. Heb je nog geen snelkoppeling, dan kun je die op verschillende manieren maken. Ga bijvoorbeeld naar Start en typ een gedeelte van de programmanaam totdat het programma in je startmenu verschijnt. Klik met de rechtermuisknop op de programmanaam en kies Bestandslocatie openen. Verkenner opent met het programma geselecteerd. Rechtsklik erop en kies Kopiëren naar / Bureaublad (snelkoppeling maken).

10 Snelkoppeling aanpassen

Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling op je bureaublad, kies Eigenschappen en ga naar het tabblad Compatibiliteit. Probeer de wizard Probleemoplosser voor compatibiliteit starten om het probleem automatisch op te lossen. Als dit geen uitkomst biedt kun je handmatig aanpassingen doen, bijvoorbeeld met de keuze Dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus voor Windows Vista. Met Dit programma als Administrator starten geef je een programma alle rechten. Bewaar je aanpassingen en gebruik de snelkoppeling om te controleren of de truc gewerkt heeft.

Alternatief

Sommige oude programma's zijn niet aan de praat te krijgen in een nieuw besturingssysteem. Dit geldt ook voor betaalde programma's. De compatibiliteitsmodus-wizard kan melden dat er een betaalde upgrade mogelijk is. Maar je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om te zoeken naar een gratis alternatief voor het oude programma. Hoe weet je wat een goed alternatief is? De website www.alternativeto.net biedt veel keuzes als je bijvoorbeeld zoekt naar een alternatief voor Photoshop, Word of andere bekende (en onbekende) programma's. Kies bij License voor Free of Open Source om alleen de gratis resultaten te tonen in de zoekresultaten.

0 Reactie(s) op: In 10 stappen al je oude hardware en software draaien in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.