In 12 stappen een EHBO-stick voor je pc

Door: dirk-schoofs | 12 februari 2016 12:06

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Vertikt je computer om op te starten? Of wil je van een pc waarvan het systeem om zeep is, alsnog je persoonlijke gegevens halen? De redding komt van een opstartbare usb-stick met noodsoftware: Paragon Rescue Kit. Zorg dat je die oplossing op voorhand maakt.

Tip 01: Installatie

Onze redder is hier te vinden. Hier wacht een stevige download van maar liefst 299 MB. Open het bestand rk14_free.exe en laat de installer zijn ding doen. Het is de bedoeling dat je de herstelsoftware vanaf een extern opstartbaar medium laat werken, met het interne systeem van de pc hoef je geen rekening meer te houden. Dat externe medium moet opstartbaar zijn. Het kan gaan om een dvd, een externe harde schijf of een usb-stick. In dit artikel gebruiken we een klein usb-stickje van 2 GB, groot genoeg om de Paragon-software en een besturingssysteem te bevatten. Lees ook: 11 tips voor snelle en simpele back-ups.

Tip 01 De software is gratis voor persoonlijk gebruik.

Hulp van buitenaf

Een gouden regel wanneer je verloren bestanden wilt herstellen, is dat je zeker niet begint met een nieuwe installatie van een besturingssysteem. Probeer beter ook geen herstelsoftware op de weigerende pc te plaatsen. Installeer het liefst zo weinig mogelijk, want de kans is reëel dat je hierbij de oude (onzichtbare) gegevens overschrijft. Benader het probleem bij voorkeur met herstelsoftware vanaf een externe gegevensdrager zoals een usb-stick, een dvd of een externe harde schijf.

Tip 02: Herstelmedium

Stop de usb-stick in de machine en open Paragon Rescue Kit 14 Free. Op die manier kom je meteen in de module om een herstelmedium te bouwen, namelijk de Recovery Media Builder. In het openingsscherm staan twee grote knoppen om een opstartbaar herstelmedium te maken: één voor een x86-systeem en één voor een x64-systeem (oftewel een 32- en een 64bit-systeem). Daarnaast is er nog een knop om de handleiding te openen en een knop om te registreren. De software is gratis, maar als je niet meteen registreert, moet je dat straks alsnog doen.

Tip 02 Is de pc een 32bit-systeem (ook wel x86 genoemd) of een 64bit-computer?

Tip 03: Registreren

In het volgende scherm lijkt het alsof je slechts twee keuzemogelijkheden hebt en dat is niet helemaal waar. In Advanced mode kun je het netwerk wijzigen en in Use ADK/WAIK word je naar een Windows-download van meer dan 5 GB geleid. In de meeste gevallen heb je geen van beide opties nodig. Volg de kleine aanwijzing links onderaan: To continue, click Next. Dat doen we. Wie daarnet nog niet heeft geregistreerd, moet dat in het volgende scherm wél doen. Dat betekent dat je (gratis) een productsleutel en een serienummer moet aanvragen. Beide gegevens belanden onmiddellijk in je mailbox. We willen wil best aannemen dat Paragon geen spam zal sturen, maar voor dergelijke registraties gebruiken we toch veiligheidshalve een speciale wegwerp-mailbox.

Tip 03 Kies geen van beide opties, maar klik op Next.

Wegwerpmailbox

In allerlei situaties willen bedrijven, producten en diensten je e-mailadres weten. In de meeste gevallen belooft men om je gegevens niet vrij te geven, maar wij geloven al lang niet meer in sprookjes. Gegarandeerd word je daarna overspoeld door spamberichten. Om dat te vermijden, maak je snel een wegwerpmailadres bij bijvoorbeeld Trashmail of Mailinator. Bij Trashmail bepaal je zelf hoelang dit mailadres moet werken: één keer, twee keer of een aantal seconden, uren, dagen. De mails worden automatisch doorgestuurd naar je echt mailadres dat op deze manier buiten schot blijft. Ironisch genoeg moet je dan wel TrashMail.com vertrouwen met je persoonlijk mailadres. Bij Mailinator is elk adres voor de @mailinator.com openbaar, maar daar hoef je verder helemaal geen gegevens achter te laten.

Bepaal zelf hoelang je dit tijdelijke mailadres mag werken.

Tip 04: Windows PE

Om de usb-stick opstartbaar te maken, zal de wizard een besturingssysteem op de usb-stick installeren. Je hebt de keuze uit Microsoft Windows PE (een soort lightversie van Windows) of Linux. In dit voorbeeld gaan we voor Windows PE. Klik op Next zodat je in het volgende venster de gegevensdrager kunt selecteren waarop de herstelsoftware zal komen. Dat kan een iso-bestand zijn dat je daarna op een dvd brandt of een usb-stick. Je ontvangt nog een ultieme waarschuwing dat door verder te gaan de inhoud van de usb-stick verloren gaat. Bevestig en enkele minuten later ontvang je de boodschap dat de opstartbare stick klaar is voor gebruik.

Tip 04 Wij selecteren Windows PE als besturingssysteem.

WinPE

WinPE staat voor Windows Pre-installation Environment. WinPE is in feite niets meer dan een piepklein besturingssysteem dat gebruikt wordt om Windows of herstelsoftware te installeren.

6 Reactie(s) op: In 12 stappen een EHBO-stick voor je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 februari 2016 17:23 Anoniem
  Ik gebruik hiervoor inmiddels de fixmestick werkt perfect en zonder trail software.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 februari 2016 13:35 Oscar
  Houd regelmatig of je herstel usb-stick nog up-to-date is , zodat als het er op aan komt, en dat is altijd om een ongelegen moment, je nog echt wat aan de usb stick zult hebben, op het moment dat je hem nodig hebt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2016 13:56 Anoniem
  @Gast: werk jij bij fixmestick? De gratis oplossing heeft mijn voorkeur boven eentje van maar liefst € 59!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 maart 2016 20:33 Anoniem
  Tip 03 werkt niet meer !! je kan de "use adk/waik" box niet meer un-chekken ,staat standaard aan gevinkt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 maart 2016 21:35 Anoniem
  Werkt niet als je pre-instal vista op je pc hebt, ja moet dan AIK downloaden bij microsoft maar die AIK herkent PRkit14 niet als de juiste file dus loop je vast.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 april 2016 07:58 Anoniem
  WERKT NIET ALS JE HET VOOR DDE 2E KEER DOET KUUT FUUCK
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.