In 14 stappen professionele PowerPoint-presentaties maken

Door: Kees Krick | 19 februari 2015 09:05

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Succesvol presenteren begint met het maken van een goede presentatie. Daar gaat het helaas nogal eens mis. Filmpjes die niet afspelen omdat er geen internet is, lappen tekst en overmatig gebruik van effecten en animaties die het publiek afleiden. Hoe het wel moet laten we zien in dit artikel.

Tip 01: Nieuwe presentatie

Zodra je PowerPoint start, kun je kiezen voor een van de meegeleverde sjablonen, maar het is veel leuker om je presentatie helemaal zelf vanaf de grond op te bouwen. Vanuit een leeg 'doek' maak je sneller een professioneel ogende presentatie. Sjablonen zien er fraai uit, maar je hebt er vaak meer werk aan om onnodige opsmuk eruit te halen en de lay-out naar wens aan te passen. Vandaar dat we op het beginscherm klikken op Lege presentatie en de sjablonen laten voor wat ze zijn.

Tip 01 Begin met een lege presentatie.

Tip 02: Linten

Als het gaat om uiterlijk en bediening lijkt PowerPoint sprekend op andere programma's uit de Microsoft Office-suite. Ben je bekend met bijvoorbeeld Word of Excel, dan voel je je vast snel thuis in dit presentatieprogramma. Ben je er minder bekend mee, dan is het belangrijk om te weten dat de traditionele menubalk is vervangen door tabbladen. Zodra je op een tab klikt, krijg je een lint te zien met daarin allerlei opties. Die zijn netjes gegroepeerd in een soort vakken, met onderin elk vak in lichtgrijs de naam van het bewuste onderdeel.

Tip 02 PowerPoint werkt met zogenaamde linten.

Tip 03: Dia's

In PowerPoint werk je met zogenaamde dia's. Een daarvan is een pagina die je aan je publiek toont. Je begint doorgaans met een titeldia en die krijg je van PowerPoint cadeau, want die is standaard in een lege presentatie aanwezig. Op deze dia zie je twee vakken. Eentje om een titel aan je presentatie te geven en nog een tweede waarin je een ondertitel opgeeft. Je klikt in een vak, waarna je tekst kunt invoeren. In het lint Start kun je bij het onderdeel Lettertype je tekst naar smaak opmaken. Zoals het lettertype, de kleur en de lettergrootte. Bij Start / Alinea kun je onder andere de tekst links, rechts of in het midden uitlijnen.

Tip 03 De meeste presentaties beginnen met een titelpagina (titeldia).

Tip 04: Nieuwe dia

De titel en ondertitel op de titeldia zijn tekstvakken. PowerPoint kent allerlei soorten vakken. In een vak kan behalve tekst ook een plaatje of een filmpje staan. Elk vak kun je vrij over de dia verplaatsen en de grootte is aanpasbaar. Dankzij tekstvakken is de lay-out eenvoudig aan te passen. Je maakt een pagina (dia) dus net even wat anders op dan in een programma als Word. Om een nieuwe dia te maken, klik je op het lint Start in het vak Dia's op Nieuwe Dia. Voor het gemak noteren we dit voortaan als Start / Dia's / Nieuwe dia. Je ziet een lijstje met soorten dia's. Kies Leeg om met een blanco dia te beginnen. Aan de linkerzijde van het scherm bevindt zich een navigatiekolom waarin je miniaturen van alle dia's in je presentatie ziet. Zo kun je snel naar een willekeurige dia springen.

Tip 04 Voeg nieuwe dia's aan je presentatie toe.

5 Reacties op: In 14 stappen professionele PowerPoint-presentaties maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2016 15:46 Anoniem
  niet goed laat een filmpje ofso
  o zien
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2016 12:07 Anoniem
  Duidelijk begin. Hier wordt meer visie getoond over hoe een presentatie er inhoudelijk uit moet zien.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2016 10:39 Anoniem
  hier wordt te veel gezegh hoe maar je kan hier nergens zelf een powerpoint maken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juni 2016 19:04 Anoniem
  leuk en handig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juni 2016 12:03 Anoniem
  Handige tips, door de verschillende office programma's beter onder de knie te krijgen kun je je werkproductiviteit en resultaat naar een hoger niveau brengen. Deze tips helpen veel mensen al een stuk verder.

  John | IT opleidingen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.