In 14 stappen professionele PowerPoint-presentaties maken

Door: kees-krick | 19 februari 2015 09:05

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 05: Opsomming

Een nieuwe dia kun je naar eigen inzicht vullen met materiaal. Stel dat je eerst wilt vertellen wat je met deze presentatie van plan bent, dan is het een prima idee om een opsomming te geven van de hoofdpunten. Daar heb je een tekstvak voor nodig en dat voeg je toe via Invoegen / Tekst / Tekstvak. Vervolgens sleep je een kader op het scherm om het tekstvak te maken. Dat vak mag je later nog verplaatsen en groter of kleiner maken, dus het maakt niet uit als je de maten en de exacte positie nog niet weet. Je kunt gelijk beginnen met het intikken van je tekst.

Wil je een opsomming maken, dan kan dat via Start / Alinea / Opsommingstekens of Start / Alinea / Nummering. Voor presentaties geldt dat je dia's het beste rustig kunt houden. Geen lappen tekst dus, maar bijvoorbeeld een paar steekwoorden of krachtige zinnen. Het is geen collectieve leesoefening, het moet jouw verhaal goed ondersteunen.

Tip 05 Voor een lijstje kun je opsommingstekens of een nummering gebruiken.

Tip 06: Tekstvakken

Theoretisch volstaat één tekstvak als je alleen maar tekst op je dia wilt neerzetten. Je kunt er een titel in kwijt, stukjes vrije tekst en je kunt er een opsomming aan toevoegen. Toch is het verstandiger om met meerdere tekstvakken te werken. Bijvoorbeeld een voor de titel, een voor een tekstalinea en een voor de opsomming. De drie tekstvakken plaats je netjes boven elkaar op de dia. Het voordeel is dat je elk tekstvak afzonderlijk kunt verplaatsen en bewerken. Titel, tekst en opsomming zijn losse elementen.

Zet je alles in één vak en wil je bijvoorbeeld meer lege ruimte onder de titel, dan moet je allemaal lege regels toevoegen. Dat is bewerkelijker dan gewoon het tekstvak iets verschuiven. Meerdere elementen tegelijk verplaatsen kan ook. Klik met ingedrukte Shift-toets op elk volgende tekstvak en versleep ze allemaal tegelijk.

Tip 06 Je kunt meerdere tekstvakken gebruiken.

Tip 07: Afbeeldingen

In een presentatie wil je vaak illustraties of foto's gebruiken. Je voegt ze toe via Invoegen / Afbeeldingen / Afbeeldingen. Blader naar een map toe en dubbelklik op de afbeelding die je wilt inladen. Je mag de afbeelding groter of kleiner maken door de vierkantjes in het kader te verslepen. Onder de paarse kopregel Hulpmiddelen voor afbeeldingen is het extra lint Opmaak verschenen. Hiermee kun je de foto eventueel nog wat verfraaien. Zoals de belichting en de kleuren aanpassen, of een filtereffect aanbrengen.

Je kunt de foto ook bijsnijden als je niet de volledige afbeelding nodig hebt. Verder kun je er uit allerlei kaders kiezen en de foto nog een andere vorm geven, maar gebruik liefst zo min mogelijk opsmuk om de presentatie rustig te houden. PowerPoint kent trouwens ook allerlei nuttige en handige vormen die je - mits goed gedoseerd - perfect kunt gebruiken. Die vind je onder Invoegen / Illustraties / Vormen.

Tip 07 Deze handige vormen komen soms goed van pas.

Keynote en Prezi

Er zijn nog meer manieren om een fraaie presentatie te maken. Heb je een Mac of een iPad? Dan sleutel je in een mum van tijd iets moois in elkaar met Keynote van Apple. Dit stelt je ook in staat om met alleen je iPad te presenteren. Al heb je dan wel een adapter nodig om deze op een beamer of televisie aan te sluiten. Keynote kan ook nog eens PowerPoint-presentaties inladen en wegschrijven, dus je zit niet eeuwig aan Keynote vast. Zonder software kan het ook. Op http://prezi.com maak je online presentaties. Zonder abonnement zijn je presentaties wel openbaar.

Ook met Keynote maak je schitterende presentaties.

Tip 08: Grafieken

Is je publiek dol op cijfertjes? Voeg dan grafieken toe. Je maakt een grafiek via Invoegen / Illustraties / Grafiek. In de linkerkolom kies je het soort grafiek, zoals een staaf-, lijn- of taartdiagram. Rechts zie je vervolgens allerlei smaken die mogelijk zijn. Na je keuze wordt de grafiek op de dia geplaatst. Ook opent een tweede venster, waarin je een spreadsheet ziet. Hier vul je de gegevens in. Heb je meer of minder kolommen of regels nodig? Geen probleem, je maakt de spreadsheet gewoon zoals jij hem hebben wilt. Pas wel de gekleurde kaders aan door de hoekpunten te verslepen, want die bepalen wat er in de grafiek te zien is.

Tip 08 Allerlei soorten professionele grafieken zijn mogelijk.

6 Reactie(s) op: In 14 stappen professionele PowerPoint-presentaties maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2016 15:46 Anoniem
  niet goed laat een filmpje ofso
  o zien
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2016 12:07 Anoniem
  Duidelijk begin. Hier wordt meer visie getoond over hoe een presentatie er inhoudelijk uit moet zien.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2016 10:39 Anoniem
  hier wordt te veel gezegh hoe maar je kan hier nergens zelf een powerpoint maken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juni 2016 19:04 Anoniem
  leuk en handig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juni 2016 12:03 Anoniem
  Handige tips, door de verschillende office programma's beter onder de knie te krijgen kun je je werkproductiviteit en resultaat naar een hoger niveau brengen. Deze tips helpen veel mensen al een stuk verder.

  John | IT opleidingen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juli 2018 22:38 RikGast
  Firefox meldt:

  Uw verbinding is niet beveiligd

  De eigenaar van static.computertotaal.nl heeft zijn of haar website niet juist geconfigureerd. Om uw gegevens tegen diefstal te beschermen, heeft Firefox geen verbinding met deze website gemaakt.

  Deze website maakt gebruik van HTTP Strict Transport Security (HSTS) om aan te geven dat Firefox alleen een beveiligde verbinding mag maken. Hierdoor is het niet mogelijk om een uitzondering voor dit certificaat toe te voegen.

  Meer info…

  Fouten als deze rapporteren om Mozilla te helpen kwaadwillende websites te herkennen en te blokkeren

  static.computertotaal.nl gebruikt een ongeldig beveiligingscertificaat.

  Het certificaat is verlopen op 11 april 2018 01:59:59 GMT+2. De huidige tijd is 7 juli 2018 22:35.

  Foutcode: SEC_ERROR_EXPIRED_CERTIFICATE

  Wat doen we er aan ???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.