In 14 stappen professionele PowerPoint-presentaties maken

Door: kees-krick | 19 februari 2015 09:05

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 09: Excel

Wil je de grafiek liever via Excel vullen met gegevens? Klik dan bovenin de mini-spreadsheet van PowerPoint op het pictogram Gegevens bewerken in Microsoft Excel. Kom je later op deze dia terug en wil je de gegevens opnieuw bewerken via Excel of de mini-spreadsheet? Klik dan met rechts op de grafiek en ga naar Gegevens bewerken. Zodra je aan een grafiek werkt, staan er twee extra linten Ontwerpen en Indeling tot je beschikking onder de groene kopregel Hulpmiddelen voor grafieken. Daarmee kun je de stijl en de inhoud van de grafiek nog verder aanpassen.

Tip 09 Gebruik Excel of het mini-spreadsheet van PowerPoint.

Tip 10: Video's

Met een leuk, spannend of leerzaam filmpje zorg je voor een afwisselende presentatie. Een filmpje toevoegen doe je via Invoegen / Media / Video. Kies Video op mijn pc om materiaal van je eigen computer te gebruiken. Je kunt ook kiezen voor Onlinevideo, maar dan moet je wel zeker zijn van een internetverbinding tijdens de presentatie.

Op een bedrijfsnetwerk streamen is bijvoorbeeld niet altijd toegestaan. Lokale films gebruiken is altijd het veiligst. Ze worden in het presentatiebestand bewaard. Zodra je een film hebt toegevoegd, krijg je onder de blauwe kopregel Hulpmiddelen voor video twee nieuwe linten te zien. Via het lint Opmaak kun je net als bij afbeeldingen (zie tip 07) het materiaal bewerken of er een afbeeldingsstijl op toepassen. Gebruik het lint Afspelen als je het filmpje wilt bijsnijden, in of uit wilt faden of om het volume aan te passen. Via de optie Starten bepaal je of het filmpje meteen begint te draaien of pas na een muisklik.

Tip 10 Een filmpje kan meteen of na een muisklik beginnen.

Tip 11: Geluid

Ook muziek, geluiden of een commentaarstem kun je prima in een presentatie gebruiken. Je voegt het toe via Invoegen / Media / Audio. Je krijgt opnieuw extra linten te zien, ditmaal onder een blauwe kopregel Hulpmiddelen voor audio. Op het lint Afspelen kun je onder andere het geluid automatisch laten starten, in- en uitfaden en een fragment uitknippen. Behalve lokale geluidsbestanden inladen, kun je ook geluid opnemen met de ingebouwde microfoon van je computer, of gebruikmaken van online materiaal dat vrij van rechten is. Dit laatste is wel omslachtig, omdat je geen kant-en-klare lijst ziet, maar via trefwoorden alles zelf maar moet zien te vinden. Het beste kun je daarom gewone lokale geluidsbestanden gebruiken. Audio kun je overigens ook prima gebruiken om een presentatie te maken waarbij jij niet aanwezig hoeft te zijn. Je kunt het verhaal bijvoorbeeld inspreken, zodat een commentaarstem het verhaal vertelt. Dat is onder andere handig als je de presentatie online zet.

Tip 11 Kies een lokaal geluidsbestand of neem zelf geluid op.

Tip 12: Overgangen

Om van je presentatie een vloeiend geheel te maken, kun je op het lint Overgangen instellen hoe dia's in elkaar overgaan. Er is volop keus, want achter het rijtje overgangen kun je via pijltjesknoppen extra rijen opvragen of een totaaloverzicht krijgen. Voor een professioneel ogend effect is een subtiele overgang de beste keuze. Wat een overgang niet moet doen, is de aandacht van je verhaal afleiden. Een drukke overgang, of na elke dia weer voor een ander effect kiezen, is af te raden.

De overgang Vervagen is bijvoorbeeld een prima keuze. In het onderdeel Tijdsinstellingen op dit lint zijn nog enkele andere handige opties te vinden. Zo kun je met Op alles toepassen alles wat je hier instelt automatisch voor alle dia's laten gelden. Verder wordt standaard de volgende dia getoond na een muisklik, maar je kunt er ook een diashow van maken. Tot slot kun je de overgang tussen dia's van een geluid vergezeld laten gaan, al raden wij dat niet aan.

Tip 12 Dia's kunnen mooi in elkaar overvloeien.

Breek de regels

Het is ook weer niet altijd nodig om een bloedserieuze en professioneel ogende presentatie te maken. Er zijn zat gelegenheden te bedenken waarbij het allemaal wat losser mag. Soms zelfs over-the-top. Het is wel belangrijk dat je goed inschat om welke gelegenheid het gaat en wie je publiek is. Een afstudeerfeest, iemand die na 'slechts' acht keer een rijbewijs heeft gehaald, een jarige collega die erom bekend staat anderen in de maling te nemen? Gooi dan alle registers open en gebruik jolige dia's, illustraties, plaatjes en filmpjes, creatieve lettertypen en gebruik animaties en geluidsfragmenten.

Soms mag je je helemaal uitleven.

6 Reactie(s) op: In 14 stappen professionele PowerPoint-presentaties maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2016 15:46 Anoniem
  niet goed laat een filmpje ofso
  o zien
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2016 12:07 Anoniem
  Duidelijk begin. Hier wordt meer visie getoond over hoe een presentatie er inhoudelijk uit moet zien.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2016 10:39 Anoniem
  hier wordt te veel gezegh hoe maar je kan hier nergens zelf een powerpoint maken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juni 2016 19:04 Anoniem
  leuk en handig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juni 2016 12:03 Anoniem
  Handige tips, door de verschillende office programma's beter onder de knie te krijgen kun je je werkproductiviteit en resultaat naar een hoger niveau brengen. Deze tips helpen veel mensen al een stuk verder.

  John | IT opleidingen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juli 2018 22:38 RikGast
  Firefox meldt:

  Uw verbinding is niet beveiligd

  De eigenaar van static.computertotaal.nl heeft zijn of haar website niet juist geconfigureerd. Om uw gegevens tegen diefstal te beschermen, heeft Firefox geen verbinding met deze website gemaakt.

  Deze website maakt gebruik van HTTP Strict Transport Security (HSTS) om aan te geven dat Firefox alleen een beveiligde verbinding mag maken. Hierdoor is het niet mogelijk om een uitzondering voor dit certificaat toe te voegen.

  Meer info…

  Fouten als deze rapporteren om Mozilla te helpen kwaadwillende websites te herkennen en te blokkeren

  static.computertotaal.nl gebruikt een ongeldig beveiligingscertificaat.

  Het certificaat is verlopen op 11 april 2018 01:59:59 GMT+2. De huidige tijd is 7 juli 2018 22:35.

  Foutcode: SEC_ERROR_EXPIRED_CERTIFICATE

  Wat doen we er aan ???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.