In 3 stappen een slimme back-up in de cloud

Door: robbin-ooijevaar | 26 januari 2020 12:12

How To

We behandelen regelmatig het maken van back-ups omdat het helaas nog steeds nodig is. Het maken van een back-up is saai, je wilt er het liefst niet over nadenken. Met dit als uitgangspunt gaan we een back-up naar de cloud één keer instellen, om er niet meer naar om te hoeven kijken.

Stap 1: Genie Timeline

We gaan de back-up maken met de gratis versie van Genie Timeline en bewaren de reservekopie in OneDrive, de clouddienst van Microsoft. Hier krijg je 15 GB gratis opslagruimte. Dit is ruim voldoende voor al je documenten. Lees ook: Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag.

Maak via Windows Verkenner in je OneDrive de map Mijn back-upmap aan. De bestanden die je hierin bewaart, worden automatisch geüpload naar de OneDrive-cloud van Microsoft. Download en installeer Genie Timeline. Je dient twee dingen in te stellen: de locatie waarnaar je wilt back-uppen en de gegevens die je wilt back-uppen.

Stap 2: Back-up

Klik op Back-upstation selecteren, kies Ander doel selecteren en wijs de map Mijn back-upmap aan in je OneDrive.

Je hoeft niet te weten waar je mailbestanden staan, dat weet Genie Timeline al! Het enige dat je hoeft aan te geven in het programma is dat je je e-mail wilt back-uppen. De bestanden worden automatisch gevonden. Dit geldt ook voor het profiel Office-bestanden en Afbeeldingen. Door Mijn documenten aan te vinken, wordt deze complete map opgenomen in je back-up. Klik op Deze computer als je zelf mappen wilt kiezen. Let op met je selectie dat je binnen de opslagcapaciteit van je OneDrive blijft.

Stap 3: Herstel

Als je Genie Timeline eenmaal hebt ingesteld, heb je er geen omkijken meer naar. Het programma maakt de reservekopie automatisch naar je OneDrive en zal de back-up automatisch onderhouden. OneDrive zorgt voor de opslag in de cloud.

Bestanden terughalen uit je reservekopie kan via de knop Terugzetten. Je kunt mappen herstellen of de zoekfunctie gebruiken om een bepaald bestand te vinden. De tijdlijnfunctie van Genie Timeline komt handig van pas als je een eerdere versie zoekt van een bestand.

Genie Timeline blinkt uit in eenvoud en dat is precies wat we willen zien bij een back-upprogramma.

5 Reactie(s) op: In 3 stappen een slimme back-up in de cloud

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2015 22:53 Anoniem
  Iets in de Cloud doen is nooit slim!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2015 09:31 Anoniem
  De klauwt, lijkt mij niet echt veilig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2015 21:17 Anoniem
  of je gebruikt syncDriver for OneDrive. Al je mappen staan op je pc en worden automatisch gesynct met OneDrive.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2020 13:56 rveijkwwnl
  Gebruik AOMEI bacupper standaard, dat is veeeeeeel slimmer >> https://www.ubackup.com/personal.html?ab << je kunt er zelfs naar een NAS backuppen, system backup / klonen / samenvoegen images en vooral het aanmaken van een AOMEI PXE boot tool voor verschillende media's is aanwezig, voor als je systeem chrasht en je niets meer kunt en zo de systeem backup/image/kloon kunt terug zetten.

  Gebruik deze tool al sinds W10 uit kwam want klakkeloos vertrouwen op W10 herstel is ronduit bedrogen uitkomen - nu na een crash is W10 compleet na 15 minuten weer up & running.

  Je kunt het natuurlijk ook voor normale data backup gebruiken van je prive bestanden, zelfs dit is te automatiseren en heb je er weinig tot geen omkijken naar, alleen is dit wat ongebruiksvriendelijker dan SyncBackFree welke qua versleuteling meer opties biedt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2020 14:10 rveijkwwnl
  De plek van de data van Onedrive staat in de US en is dan ook overgeleverd aan de LAWS of Data van de US zelf.
  Of beter gezegd, als jij je data onversleuteld daar overzet 1 op 1, en er zit bv sporen van 'kinder porno' 'sektarisch geweld' ongeacht in welke vorm dan ook, dit kan niet alleen in foto of video zijn maar bv ook chat gesprekken of E-mails zijn waarin dat bv afgesproken wordt met anderen, DAN heb je zo de aandacht van de FBI NSA etc.

  Meestal wordt dan Interpol ingelicht en zal je ineens een huisdoorzoeking krijgen en zijn de rapen voor jou en eventueel je gezin helemaal op zijn kop zetten - zo ook voor al diegenen met wie jij daarover contact heb gehad.

  Leuk hé DATA zomaar stallen middels Overdrive en dergelijke.

  NIET DOEN DUS, blokkeren die handel is het dringende advies.

  Immers, als iets gratis is ben JIJ immers het product geworden de data die daarbij allemaal over verzameld kan worden is immers immens.
  Maar telematrie KAN namelijk in een goede firewall door de telematrie poort zelf te blokkeren, dan ben je dat alvast kwijt maar vergeet dan niet daarbij te bedenken, dat als jouw systeem onstabiel wordt Windows Service deze dan ook niet op afstand kan repareren.
  Dit resulteerd dan meestal in een volledige nieuwe installatie, die de laatste nieuwste versie van W10, een systeem restore heeft dan geen enkele zin meer immers.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.