In 3 stappen: Gebruik Google Docs offline

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 09 september 2013 14:21

Apps & Software

Wist je dat je ook zonder internetverbinding met Google Docs aan de slag kunt? Handig, bijvoorbeeld als je Google Docs regelmatig gebruikt op je laptop en niet altijd over een internetverbinding beschikt.

01 Chrome en Google Drive

Via een browserextensie voor Google Chrome kan je Google-documenten in je Google Drive lokaal opslaan, waardoor je ze ook offline kunt benaderen. Zodra je systeem weer verbinding maakt, worden de bestanden gesynchroniseerd. Niet alleen de gewone tekstdocumenten in je Google Drive, maar de gehele inhoud: documenten, presentaties, spreadsheets, formulieren en tekeningen, inclusief de bijbehorende mappenstructuur.

Google Docs werkt alleen offline met de Chrome-browser (of in Chrome OS). Crone downloaden doe je hier. Na de installatie heb je de webapp van Google Documenten nodig, installeer deze door met Chrome naar http://ct.link.ctw.nl/cgd te gaan en op Inloggen en toevoegen te drukken. Log in met je Google-account en de extensie wordt geïnstalleerd.

Installeer eerst de webapp voor Google Docs in je Chrome-browser.

02 Lokaal offline

Nu gaan we je Google-documenten offline synchroniseren met de pc. Dat doe je door met Chrome naar http://drive.google.com te navigeren, in het linkermenu op Meer te drukken en op Offline. In het middengedeelte verschijnt nu het onderdeel Taken offline uitvoeren. Als het goed is staat er een vinkje bij het onderdeel U beschikt nu over de webapp omdat we deze in de eerste stap hebben uitgevoerd.

Druk op Offline inschakelen. Nu begint je browser met het synchroniseren van de documenten. Dit kan een tijdje duren, afhankelijk van het aantal documenten in je Google Drive. De voortgang van de synchronisatie wordt bovenin het venster weergegeven.

Je browser slaat je Google-documenten lokaal op.

03 Offline aan de slag

Je kunt nu met Google Docs aan de slag, ongeacht je online bent of niet. Start gewoon Chrome en navigeer naar http://drive.google.com. Je merkt dat deze pagina gewoon geladen wordt als je offline bent. Het is niet alleen mogelijk om bestaande bestanden bij te werken, maar het is ook mogelijk nieuwe documenten aan te maken.

Je kunt deze truc met één Google-account toepassen op meerdere systemen. Meerdere accounts op één systeem gaat niet. Zorg echter wel dat je jouw recente wijzigingen telkens synchroniseert door online te komen.

Google Docs offline werkt niet alleen in de Chrome-browser, maar ook op Chrome OS.

0 Reactie(s) op: In 3 stappen: Gebruik Google Docs offline

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.