Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

In 3 stappen handiger navigeren door de Verkenner

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 10 juli 2015 08:34

Apps & Software

De interface van Windows Verkenner zit prima in elkaar en je kunt er vrij eenvoudig doorheen navigeren. Maar hoe je met het programma werkt, is natuurlijk heel persoonlijk. Er zijn dan ook heel wat trucjes die het werken met de Verkenner nét even wat makkelijker of sneller maken.

Map omhoog

Veel mensen die Windows Verkenner gebruiken doen dat met de muis (behalve als het beroemde 'copy/paste' om de hoek komt kijken). Maar wist je dat je met de toetscombinatie Alt+PijltjeOmhoog een map omhoog kunt navigeren? Vooral handig wanneer je diep in een bepaalde mappenstructuur zit en je een aantal mappen omhoog wilt: houdt de Alt-toets ingedrukt en druk net zo vaak op de toets PijltjeOmhoog als het aantal mappen dat je omhoog wilt. Druk je op Alt+PijltjeLinks dan ga je terug naar de map waarin je zojuist was. Lees ook: Slim sorteren in Windows Verkenner.

Met Alt+PijltjeOmhoog kun je eenvoudig omhoog navigeren in een mappenstructuur.

Slepen met rechts

In de vorige stap hadden we het al even over kopiëren/plakken. Dat doen veel mensen ook met het toetsenbord (Ctrl+C en Ctrl+V), maar er zijn mensen die toch altijd veel liever de muis gebruiken. Wanneer je een bestand versleept, dan verplaats je het. Maar versleep je datzelfde bestand terwijl je de rechtermuisknop ingedrukt houdt, dan verschijnt er een contextmenu met de vraag of je het bestand wilt kopiëren, verplaatsen of er een snelkoppeling naar wilt maken.

Wanneer je sleept met de rechtermuisknop ingedrukt, kun je kiezen wat er met het bestand moet gebeuren.

Map openen

Wanneer je Windows Verkenner start, opent doorgaans automatisch de map Bibliotheken. Maar misschien wil je liever dat Verkenner opent in een andere veelgebruikte map. Klik op de taakbalk met rechts op het Verkenner-pictogram, vervolgens op de optie Verkenner / Eigenschappen. In het veld Doel zie je staan %windir%\explorer.exe. Typ hier een spatie achter en vervolgens c:\mapnaam, waarbij je 'mapnaam' vervangt door je eigen map (en je kunt uiteraard ook de stationsletter aanpassen). Klik op Toepassen en Verkenner opent voortaan standaard in deze map.

Andere sneltoetsen

Alt+D = selecteer pad in adresbalk

Alt+Enter = eigenschappen van bestand

Alt+P = open of sluit voorbeeldvenster

Alt+PijltjeLinks = vorige map

Alt+PijltjeRechts = volgende map (als je bent teruggegaan)

Ctrl+Muiswiel = verander icoongrootte

Enter = open map of bestand

F2 = bestandnaam wijzigen

F3 = open zoekbalk en toon filteropties

F4 = open adresbalk en toon keuzemenu

F11 = open of sluit fullscreen-modus

Windows+E = open Windows Verkenner

0 Reacties op: In 3 stappen handiger navigeren door de Verkenner

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.