In 3 stappen: Interactieve infographics maken

Door: Evi Maquoi | 11 oktober 2013 07:00

Apps & Software

Er verschijnen steeds vaker fraaie, interactieve infographics op Facebook, Twitter, Google+ en Pinterest. En nee, deze zijn niet allemaal gemaakt door professionele vormgevers. Via online diensten zoals Infogr.am is het een fluitje van een cent.

01 Aanmelden

Open je browser en surf naar www.infogr.am. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst, moet je je eerst even gratis registreren. Klik op Start now, it's free om de registratieprocedure te starten. Voer je e-mailadres en wachtwoord in en klik op de blauwe Register-knop. Je kunt je ook aanmelden met je Facebook- of Twitter-account.

02 Aan de slag

Eenmaal ingelogd, krijg je drie grote knoppen te zien: Create, Library en Upgrade to Pro. Kies Create om een infografiek te maken. In de standaardversie krijg je toegang tot zes verschillende sjablonen. Kies de vormgeving die je het leukst vindt en bevestig met de Use design-knop.

De registratieprocedure is gratis en verloopt gelukkig snel.

Vervolgens kan je alle elementen in de infografiek iets aanpassen. Dubbelklik op een tekstvak om je eigen titel of opmerkingen toe te voegen. Ook om de grafiek aan te passen, volstaat een dubbelklik. Voer vervolgens je gegevens in of plak de benodigde cellen uit een bestaand Excel-document.

Net boven het werkblad staan nog enkele opties die je kunt inschakelen om je grafiek anders te doen ogen. Via Advanced settings kan je eventueel nog de grootte van de grafiek aanpassen, een label aan de X- en Y-as toekennen en de kleuren van grafieklijnen wijzigen. Klik op Done als je klaar bent.

In het hoofdvenster kan je met de ronde knoppen uiterst rechts nog extra elementen aan je infografiek toevoegen. Je hebt de keuze uit een extra grafiek, een kaart, een tekstvak, foto of videofragment.

Je begint aan de hand van één van de standaardsjablonen.

03 Opslaan en delen

Tevreden met het resultaat? Met de knop met het tandwieltje bovenaan kan je het thema nog te veranderen. Ook de breedte van je infografiek kan je hier aanpassen. En via de Share button plaats je een knop op de infographic zodat andere gebruikers het kunnen delen via Facebook, Twitter, Google+ of Pinterest.

De knop met het oogje maakt het mogelijk om een voorvertoning op te roepen. Sluit de voorvertoning met Close preview en klik vervolgens op de Share-knop om je creatie te delen. Nadat je een titel en omschrijving hebt ingevoerd, volstaat het om op Publish te klikken en een sociaal netwerk te kiezen.

Je infografiek downloaden en lokaal opslaan kan enkel met een Pro-account.

1 Reactie(s) op: In 3 stappen: Interactieve infographics maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 12 oktober 2013 12:39 Anoniem
    het stelt niet veel voor.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.