In 3 stappen je bestanden beveiligen met Kryptelite

Door: robbin-ooijevaar | 03 december 2015 07:05

Apps & Software

Windows heeft standaard geen eenvoudige manier aan boord om bestanden snel en goed te beveiligen. Met eenvoudig bedoelen we dat je geen computerexpert hoeft te zijn om er mee te werken. Dankzij Kryptelite wordt goede bestandsbeveiliging voor iedereen bereikbaar, gewoon vanuit Windows Verkenner.

Stap 1 - Onleesbaar

Encryptie is een ander woord voor 'bestanden beveiligen met versleuteling'. Met encryptie worden gegevens onleesbaar gemaakt. Alleen met de juiste 'sleutel' kan de inhoud weer zichtbaar worden. In veel gevallen is deze sleutel een wachtwoord. Kryptelite maakt encryptie eenvoudig zodat iedereen er mee kan werken vanuit Windows Verkenner. In dit artikel behandelen we de installatie en het gebruik in de praktijk en lees je hoe je bijvoorbeeld een map met foto's voorziet van stevige beveiliging. Lees ook: 13 tips om je privacy op social media te waarborgen.

Stap 2 - Kryptelite

Kryptelite is de gratis versie van Kryptel. De namen lijken op elkaar en dat kan verwarrend zijn bij het downloaden. Zorg dat je de juiste versie binnenhaalt. Doorloop de installatieprocedure van het programma. Na de installatie kun je Kryptelite starten via de gelijknamige snelkoppeling op je bureaublad, maar dit is de lastigste manier om het programma te gebruiken. Negeer die snelkoppeling liever en gebruik Kryptelite op de eenvoudigste manier: via Windows Verkenner.

Kryptelite werkt op zowel mappen als bestanden. We nemen deze laatste optie als voorbeeld. Klik met de rechtermuisknop op een bestand (of een selectie van meerdere bestanden) en kies Encrypt. Na het opgeven van een wachtwoord worden je bestanden beveiligd. Hierbij verandert ook de bestandsextensie, bijvoorbeeld van verjaardag2015.jpg naar verjaardag2015.edc. Aan het achtervoegsel 'edc' zie je dat het om een Kryptelite-bestand gaat.

Kryptelite werkt vanuit Windows Verkenner en gebruikt stevige encryptie om persoonlijke bestanden te beveiligen.

Stap 3 - Encryptie opheffen

De encryptie opheffen werkt net zo eenvoudig de encryptie toepassen. Dubbelklik op een edc-bestand, geef het wachtwoord op en het originele bestand wordt hersteld. Je kunt ook de rechtermuisknop gebruiken en hier de optie Decrypt kiezen.

Gebruik Kryptelite uitsluitend om je eigen bestanden en mappen te beveiligen. Je mag bijvoorbeeld bestanden (en mappen) in de map Afbeeldingen beveiligen met Kryptelite, maar nooit de hele systeemmap Afbeeldingen.

Experimenteer in het begin altijd eerst even met kopieën van bestanden totdat je de werking van het programma kent. Kryptelite is ook door beginners te gebruiken, maar wees wel voorzichtig om gegevensverlies te voorkomen. Zonder het juiste wachtwoord kun je beveiligde bestanden nooit meer leesbaar maken.

1 Reactie(s) op: In 3 stappen je bestanden beveiligen met Kryptelite

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 9 december 2015 12:51 Anoniem
    Werkt goed, alleen jammer dat je de gehele map zonder problemen weg kunt flikkeren. Dus kan iemand die kwaad wil, je hele map deleten. Het zou mooi zijn als een beveiligde map ook niet te deleten Was. Misschien iets voor de ontwikkelaar?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.