In 3 stappen je bestanden beveiligen, zelfs in de cloud

Door: robbin-ooijevaar | 10 juni 2016 07:03

Apps & Software

Encryptiesoftware is noodzakelijk als je bestanden wilt voorzien van een extra veiligheidslaag. Dankzij Cryptomator kun je bestanden eenvoudig versleutelen. Cryptomator werkt ook in je Dropbox of OneDrive. Zonder de juiste sleutel (een goed wachtwoord) zijn de bestanden onleesbaar.

Stap 1: Cryptomator

Cryptomator won dit jaar de prijs 'Special Award for Usable Security and Privacy' op de computerbeurs CeBIT in Duitsland. Dit maakt het programma de moeite waard om nader te bekijken. Cryptomator biedt een encryptiesysteem dat gebruikmaakt van een soort 'kluis'. Alles wat je in de digitale kluis bewaart, wordt veilig bewaard achter een wachtwoord. Lees ook: 12 tips om je bestanden te beveiligen.

Zonder het juiste wachtwoord zijn je bestanden (voor altijd!) onleesbaar. De digitale kluis kun je bewaren op je computer, op een extern medium (bijvoorbeeld een usb-stick) en zelfs in een online opslagdienst als OneDrive of Dropbox. Er is een versie van Cryptomator voor Windows en OS X.

Cryptomator maakt een kluis aan en beveiligt deze met encryptie en een wachtwoord.

Stap 2: Ook in de cloud

Omdat Cryptomator je bestanden onleesbaar versleutelt, is enige aandacht vereist als je het programma gaat instellen. Zo voorkom je dat je jezelf 'buitensluit'. Gebruik Cryptomator nooit op systeembestanden/mappen van Windows, maar alleen op eigen bestanden. Experimenteer ook eerst altijd met kopieën totdat je de werking van Cryptomator goed kent.

Download en installeer Cryptomator. Ten tijde van schrijven gaf onze browser en beveiligingssoftware een waarschuwing over dit programma. Dit is vals alarm en kun je negeren. Als je ervoor kiest om de kluis te bewaren in bijvoorbeeld je Dropbox, worden de bestanden gesynchroniseerd naar deze clouddienst. Omdat je Cryptomator nodig hebt om de bestanden weer leesbaar te maken, zijn je gegevens dus niet bereikbaar via www.dropbox.com.

Zonder wachtwoord zijn je bestanden niet toegankelijk.

Stap 3: Schijfletter

Start Cryptomator en klik op de knop met het plusteken om een nieuwe kluis aan te maken. In tegenstelling tot vergelijkbare oplossingen van concurrenten hoef je geen omvang op te geven. Geef aan waar je de digitale kluis wilt bewaren en kies een naam. Maak bij voorkeur een nieuwe map aan, dan houd je het overzichtelijk voor jezelf. Geef twee keer een goed wachtwoord op. De kluis verschijnt in de linkerkolom. Zodra je de kluis opent, wordt de inhoud gekoppeld aan een schijfletter. Kopieer de bestanden die je veilig wilt bewaren naar deze schijfletter.

Cryptomator koppelt een schijfletter aan je digitale kluis zodat je de bestanden en mappen eenvoudig oproepen met Windows Verkenner.

2 Reactie(s) op: In 3 stappen je bestanden beveiligen, zelfs in de cloud

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juni 2016 09:24 Anoniem
  Werkt dit ook in Google Drive?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2016 09:27 Anoniem
  Is Cryptomator beter of slechter dan TrueCrypt/VeraCrypt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.