In 3 stappen orde in je downloadmap

Door: robbin-ooijevaar | 23 september 2015 09:17

How To

De downloadmap van je Windows-pc is waarschijnlijk een chaos. Installatiebestanden, foto's, e-mailbijlagen, documenten en meer staan door elkaar in één map. In dit artikel gaan we al je downloads netjes ordenen in submappen met het tooltje Belvedere. In drie simpele stappen heb je weer een overzichtelijke map Downloads.

Stap 01: Submappen

We gaan de inhoud van je downloadmap geautomatiseerd ordenen in submappen. Het verwijderen van bestanden mag je naar eigen inzicht zelf doen. Het uitzoeken van je downloads doet het programmaatje Belvedere aan de hand van het type bestand. Dit wordt herkend op basis van de bestandsextensie (bijvoorbeeld jpg voor fotobestanden en exe of msi voor installatiebestanden). Zorg dat in Windows Verkenner alle extensies getoond worden: ga naar Configuratiescherm / Vormgeving en persoonlijke instellingen / Mapopties / Weergave, verwijder het vinkje bij Extensies voor bekende bestandstypen verbergen. Open je downloadmap in Verkenner. Maak voor elke categorie downloads een submap aan, bijvoorbeeld: Afbeeldingen, Video's, Muziek, Installatie, Documenten en Overige.

Stap 02: Vertraging

Download en installeer Belvedere. Start Belvedere en ga naar het tabblad Preferences. Zet Sleeptime op minimaal 1 hour (of langer). Hiermee zal Belvedere één keer per uur je downloadmap controleren. Bewaar je instellingen met Safe preferences. Ga naar het tabblad Folders en klik linksonder op het plusteken. Wijs je downloadmap aan, deze map verschijnt met de titel Downloads in de linkerkolom.

Zorg er voor dat Belvedere één keer per uur je downloads opschoont.

Stap 03: Regels maken

Klik op Downloads en vervolgens op het plusteken naast de optie Edit rules. We maken een eerste automatiseringsregel: geef de regel bij Description een naam, bijvoorbeeld Muziek. Kies voor If any of the following conditions are met en vervolgens Extension contains mp3. Deze regel wordt uitgevoerd op alle bestanden die eindigen op .mp3. Voeg een nieuwe conditie toe voor alle types muziekbestanden in je downloadmap, bijvoorbeeld Extension contains flac. Bij Do the following bepaal je wat er moet gebeuren. Kies voor Move file to folder en wijs de map Muziek aan die je eerder hebt aangemaakt. Klik op Test om je regel te testen. Werkt het? Activeer je regel met Enable en bevestig met OK. Maak regels aan voor alle categorieën die je wilt ordenen.

3 Reactie(s) op: In 3 stappen orde in je downloadmap

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 september 2015 18:36 darknessblade
  met maxthon heb ik geen app nodig om dit te organizeren, je kan zelf namelijk voor elke download een ander map specificeren
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2015 19:45 Anoniem
  Filebot to the rescue!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2015 23:25 Anoniem
  Het zou leuk zijn als Belvedere in het Nederland is!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.