In 3 stappen verborgen tijdelijke bestanden vinden en opschonen

Door: robbin-ooijevaar | 11 oktober 2016 10:44

Schoonmaakproducten
How To

Bijna iedereen is bekend met CCleaner, het ultieme schoonmaakprogramma om je systeem te ontdoen van overbodige tijdelijke bestanden. Maar wist je dat zelfs CCleaner niet alle ‘rommelhoekjes’ uitmest? In dit artikel tonen we je welke verborgen plekken in Windows 10 je niet mag missen als je je pc echt grondig wilt schonen.

Stap 1: Store

De app-winkel Store is standaard aanwezig in Windows 10, evenals allerlei apps die je wel of niet gebruikt. Store werkt met tijdelijke bestanden die ontstaan tijdens het downloaden, installeren en updaten van apps. Om deze op te ruimen, ga je als volgt te werk. Gebruik de toetscombinatie Windows-toets+X en open Opdrachtprompt administrator. Geef de opdracht WSReset.exe gevolgd door Enter. Wacht geduldig af. Zodra het opschonen geslaagd is, wordt Store geopend. Je mag Store direct weer sluiten, het opschoonproces is afgerond. Met de opdracht WSReset.exe verwijder je alleen tijdelijke bestanden, je apps blijven gespaard. Om apps te verwijderen die je niet gebruikt, raden we 10AppsManager aan. Lees ook:14 tips om je Windows-pc grondig op te schonen.

Stap 2: Oude herstelpunten

Windows Systeemherstel kan je laatste redmiddel zijn als je computer in de soep loopt. Dit onderdeel kan ook veel schijfruimte verbruiken. We gaan systeemherstel controleren en oude herstelpunten verwijderen. Druk op Windows-toets+Pause en kies Geavanceerde instellingen / Systeembeveiliging. Je ziet welke schijven wel of niet beveiligd zijn door Windows Systeemherstel. Klik op Configureren en kies Systeembeveiliging inschakelen als deze optie nog niet actief is. In ditzelfde scherm kun je oude herstelpunten wissen met de knop Verwijderen. Klik op OK en creëer meteen een nieuw herstelpunt met de knop Maken.

Ruim oude herstelpunten op, maar vergeet niet direct om een nieuw herstelpunt aan te maken.

Stap 3: Verouderde bestanden

De kracht van Schijfopruiming, het standaard schoonmaakprogramma van Windows, wordt door veel mensen onderschat. Je kunt met Schijfopruiming bijvoorbeeld oude installatiebestanden opschonen, de cache van miniatuurweergaven van Windows Verkenner verwijderen en ‘schaduwkopieën’ opruimen. Deze laatste optie verwijdert ook oude kopieën van oude back-ups. Open Schijfopruiming via een zoekopdracht in je startmenu. Activeer alle opties die je wilt laten opruimen. Schijfopruiming toont direct hoeveel ruimte je terugkrijgt. Bevestig met OK om de schoonmaakactie te starten. Geavanceerde schoonmaakopties vind je bij Systeembestanden opschonen.

Voor Schijfopruiming geldt hetzelfde als voor alle andere schoonmaakprogramma’s die we bespreken: wees voorzichtig, weet wat je doet en laat schoonmaakacties die je niet kent (of ongedaan kunt maken) met rust.

Schijfopruiming heeft krachtige schoonmaakroutines en verwijdert overbodige en verouderde bestanden.

1 Reactie(s) op: In 3 stappen verborgen tijdelijke bestanden vinden en opschonen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 14 oktober 2016 16:34 Berntet
    Ik heb zeer recent uitgebreide problemen met de Windows 10 jubileum update gehad met tot gevolg dat ik langdurig contact hebt gehad met de helpdesk van Microsoft. Om de problemen op te lossen heeft men mijn pc overgenomen. Daarbij zag de helpdeskmedewerker dat ik Ccleaner heb geïnstalleerd. Hij vertelde dat dat programma herhaaldelijk registerproblemen veroorzaakt en dat hij dat sterk ontraadde. Wie heeft er nu gelijk? Overigens had Ccleaner niets met het actuele probleem te maken.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.