In 3 stappen: Zet Windows 8 in als server

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 14 augustus 2013 13:00

Apps & Software

Ooit was er een speciale Home Server-editie van Windows, waarmee je de pc kon omtoveren in een heuse server in het netwerk. Een dergelijke versie van Windows bestaat niet meer, maar gelukkig is dat ook niet nodig. In een paar kleine stappen maak je zelf een server van je Windows 8-machine.

01 Opslagruimten maken

Een handige nieuwe functie in Windows 8 is Opslagruimten. Dit geeft de mogelijkheid om kopieën van je bestanden op meerdere schijven te bewaren, zodat je niets kwijt bent als er een schijf sneuvelt. Voorwaarde hiervoor is wel dat je een aantal externe schijven aan de pc hebt hangen.

Open Configuratiescherm en klik op Systeem en Beveiliging / Opslagruimten / Een nieuwe groep en opslagruimte maken. Vervolgens selecteer je de schijven die je aan de opslaggroep wilt toevoegen en klik je op Groep maken. In de volgende stap geef je de opslagruimte een naam en ken je een stationsletter toe. Kies bij tolerantietype voor Mirror in twee richtingen (zodat er altijd een kopie van je bestand wordt gemaakt op een andere schijf). Geef een maximale grootte aan en klik op Opslagruimte maken. De ruimte verschijnt nu in de verkenner met de door jou gekozen stationsletter.

Met een ‘opslagruimte’ zijn je gegevens extra veilig.

02 Thuisgroep maken

Het delen van bestanden en mappen op je ‘server’ kan heel eenvoudig via Thuisgroepen. Open Configuratiescherm en klik op Netwerk en internet / Thuisgroep / Een thuisgroep maken. Klik op Volgende en geef aan wat je wilt delen. Klik nogmaals op Volgende. Je ziet nu een wachtwoord dat je nodig hebt om computers aan je Thuisgroep toe te voegen. Klik op Voltooien. Andere computers in het netwerk kunnen nu lid worden van deze Thuisgroep (alleen Windows 7 en 8-machines).

Een thuisgroep is de makkelijkste manier om via het netwerk te delen.

03 Opslagruimten delen via thuisgroep

Via de thuisgroep kan je de eerder gemaakte opslagruimte(n) eenvoudig delen. Rechtsklik in Windows Verkenner op een station (bijvoorbeeld van een opslagruimte) en klik op In bibliotheek opnemen / Nieuwe bibliotheek maken. De nieuwe bibliotheek wordt in Windows Verkenner toegevoegd onder het kopje Bibliotheken. Klik erop met de rechtermuisknop en klik vervolgens op Delen met / Thuisgroepen (openen en bewerken). Zo kunnen alle leden van de thuisgroep de inhoud van de opslagruimte zien en bewerken (oftewel via het netwerk gebruiken als opslag).

Via de thuisgroep kan je nu ook je opslagruimte(n) delen.

0 Reactie(s) op: In 3 stappen: Zet Windows 8 in als server

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.