In de cloud - Wat is de beste clouddienst?

Door: Mark Gamble | 28 mei 2018 08:49

eigen cloud maKEN
Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: Clouddiensten onder de loep
 3. Pagina 3: Tot slot

Box Personal

Met Box Personal krijg je 10 GB gratis opslag. Deze persoonlijke versie is wat uitgekleed ten opzichte van de betaalde abonnementen, maar biedt voldoende mogelijkheden voor het online opslaan van je bestanden. Een echte back-updienst is het echter niet; alleen bestanden die je in je lokale synchronisatiemap van Box plaatst, worden naar de cloud geüpload. Een nadeel van de app voor Windows is dat je de standaardlocatie van die map niet kunt wijzigen. Deze wordt altijd in map C:\Users\<gebruikersnaam> geplaatst. De app werkt verder erg eenvoudig, maar er is dan ook weinig in te stellen. Alleen een knop waarmee je de synchronisatie aan- of uit kunt zetten. Bepaalde mappen uitsluiten door middel van een selectie is niet mogelijk – het is dus alles of niets. Dat is dubbel vervelend omdat de synchronisatie bij een volle schijf stopt en je geen andere locatie voor opslag kunt kiezen, bijvoorbeeld een schijf met meer opslagruimte. Voor zakelijke abonnementen is er de mogelijkheid voor integratie met diensten als Salesforce en NetSuite, en zijn er plug-ins voor diverse applicaties.

De Windows-client van Box biedt weinig mogelijkheden.

Amazon Drive

Amazon Drive biedt 5 GB gratis opslag. De app voor Windows biedt bij de start een drietal opties: Backup, Upload Once en Downloads. Met Backup kun je een map op je computer selecteren die automatisch naar de cloudienst moet worden geback-upt. Daarbij kun je aangeven wat voor soort bestanden je wilt back-uppen; alleen foto’s, foto’s en video’s of alle bestanden in de map. Handig daarbij is dat je een continue back-up kunt laten maken of zelf een tijdstip kunt instellen. Met Upload Once kun je eenmalig een bestand of map selecteren die je naar de clouddienst wilt uploaden. Die map wordt dan alleen als back-up weggeschreven en niet gesynchroniseerd. Met Downloads gaat het andersom; je downloadt een map of bestand vanaf de cloud naar je pc. Wil je bestanden van en naar de cloud synchroniseren, dan moet je die functionaliteit aanzetten via de instellingen, maar het is niet mogelijk om zelf een synchronisatiemap op je pc te kiezen. De mobiele app biedt geen automatische synchronisatie; je kunt alleen handmatig bestanden up- en downloaden en bekijken wat je al naar de cloud hebt geback-upt. Geüploade foto’s kunnen apart worden bekeken in het Amazon Prime Photos-onderdeel, waarin je de beschikking hebt tot diashowfunctionaliteit en de mogelijkheid om foto’s te bewerken.

Met Amazon Drive kun je mappen continu back-uppen.

Selectieve synchronisatie

Bij het synchroniseren van bestanden van en naar de cloud kan het handig zijn dat je bepaalde mappen en bestanden kunt uitsluiten van de synchronisatie – vooral als je vanaf de cloud naar je pc wilt synchroniseren. Misschien heb je te weinig schijfruimte over of wil je dat alleen een bepaalde map met inhoud naar je computer wordt overgezet. Hier komt selectieve synchronisatie om te hoek kijken; in de synchronisatiesoftware op je pc kun je aangeven welke mappen en bestanden je wilt synchroniseren. In de tabel hebben we aangegeven welke clients deze optie bieden.

Strato HiDrive

Strato’s HiDrive-dienst loopt ook al een tijdje mee. De gratis versie van HiDrive is nog wel beschikbaar, maar je moet even zoeken; op de homepage van het bedrijf vind je ‘m namelijk niet terug. Ga daarom naar www.free-hidrive.com. Bij een gratis account krijg je 5 GB opslag, die je kunt verhogen naar 10 GB als je in totaal vijf vrienden uitnodigt (die ook een account moeten aanmaken). Strato heeft apps voor Windows, macOS, iOS en zelfs voor Synology-nas’en. De app voor Windows biedt de mogelijkheid om een driveletter te koppelen, waardoor je de dienst als netwerkschijf via WebDAV kunt gebruiken. Via een lokale synchronisatiemap kun je al je bestanden naar de cloud uploaden. Via de webinterface heb je verschillende mogelijkheden, zoals bestanden en mappen uploaden en bestanden delen met anderen door middel van een link. Er is een apart onderdeel voor al je foto’s, van waaruit je een grotere versie kunt bekijken of ze links- en rechtsom kunt draaien. Aparte back-ups maken van mappen is ook mogelijk, maar voor die functionaliteit moet je apart betalen; dat zit niet bij het gratis pakket.

Handig: met Strato HiDrive kun je een lokale driveletter aan de clouddienst koppelen.

Dropbox

Bij Dropbox heb je de keuze uit een teamaccount of een individuele variant. Kies je voor de laatste, dan krijg je 2 GB gratis opslagruimte. Je doorloopt bij het aanmaken van een account op de site eerst een aantal stappen. Geef je nu net bij een stap aan dat je met meerdere mensen wilt samenwerken, dan word er een zakelijke variant aangeboden, dus wel even goed opletten. Bij Dropbox heb je de beschikking over een synchronisatie-app voor Windows die erg veel lijkt op de OneDrive-app van Microsoft. De online omgeving is sober uitgevoerd, maar biedt voldoende opties voor het delen van bestanden. Gebruikers met wie je een bestand deelt, moeten echter wel een account hebben bij Dropbox. Als alternatief kun je overigens ook gewoon een link sturen, maar dan kan de persoon het bestand niet bewerken. De Windows-app van Dropbox nestelt zich desgewenst als plug-in in Microsoft Office, waardoor je bijvoorbeeld in Word direct een bestand met iemand anders kunt delen.

Dropbox kan zichzelf integreren in Microsoft Office.

Flipdrive

Flipdrive is welllicht een wat onbekende dienst, maar biedt toch aardig wat mogelijkheden. De webinterface oogt vriendelijk en is functioneel. Bij aanmelding krijg je 10 GB opslag gratis. Er zijn apps voor iOS en Windows. De gratis versie biedt vrijwel evenveel opties als de betaalde; het grootste verschil is dat je met de betaalde variant gebruikersrechten kunt toekennen aan mappen en directe links naar bestanden kunt sturen via e-mail. De grootste beperking is dat je met het gratis account geen bestanden groter dan 25 MB mag uploaden via de browser. Voor uploaden met de Windows-app geldt deze beperking niet. Je kunt met de app echter geen lokale bestanden synchroniseren of een fysieke map op je computer koppelen. Hierdoor is Flipdrive minder geschikt voor het maken van back-ups, omdat er niets automatisch kan worden gesynchroniseerd vanaf je pc naar de cloud of andersom. Een handig onderdeel in de webinterface is de mogelijkheid om foto’s te categoriseren en previews te bekijken, en dat je een contactendatabase kunt aanleggen. Qua betaalde abonnementen biedt Flipdrive niet veel opslagruimte en zijn de abonnementen relatief duur. Voor de maximaal beschikbare opslagruimte van 250 GB betaal je 240 dollar per jaar. De Android-app kregen we niet aan de praat omdat het account volgens een melding niet gemigreerd zou zijn naar een nieuwere versie, maar het is niet duidelijk hoe we dat kunnen doen. Ook lukte het ons niet om bestanden en mappen te delen via contacten; we kregen daarbij een serverfout.

Extra opslag verdienen

Bij clouddiensten die weinig gratis opslagruimte bieden is het mogelijk om deze uit te breiden door wat extra ‘opdrachten’ uit te voeren. Sommige clouddiensten maken er zelfs een soort spel van: hoe meer opdrachten je voltooit, des te meer opslagruimte krijg je er gratis bij. Bijvoorbeeld door het eenmalig uploaden van een bestand via de webinterface of het installeren van de smartphone-app. Bij de meeste clouddiensten krijg je voornamelijk pas extra opslag als je vrienden en bekenden uitnodigt om van de clouddienst gebruik te maken. Die mensen moeten dan ook daadwerkelijk een account bij de dienst afnemen. Bij sommige clouddiensten kan die extra opslag oplopen tot 50 GB.

TransIP Stack

Hostingprovider TransIP biedt een eigen gratis opslagdienst met maar liefst 1 TB opslag. Iedereen kan zich aanmelden, maar het nadeel is dat accounts niet direct worden geaccepteerd. Hierdoor kan het voorkomen dat je een aantal dagen moet wachten voordat je aan de slag kunt. Stack is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Er zijn nu bijvoorbeeld ook synchronisatie-apps beschikbaar voor Windows, macOS, Linux en de mobiele platforms. Als je een Stack-account hebt, krijg je ook een webadres dat wordt gekoppeld aan jouw account: https://gebruikersnaam.stackstorage.com. Op de achtergrond maakt Stack gebruik van ownCloud, waardoor de app van die dienst ook werkt met Stack. Met WebDAV-ondersteuning kun je je cloudopslag als een driveletter koppelen in het besturingssysteem. Vanuit de webinterface kun je bestanden openen, downloaden en uploaden, en ook eenvoudig mappen en bestanden delen. Je kunt zelfs opgeven of iemand ook naar een gedeelde map mag uploaden, en daar is geen account voor nodig. Back-ups maken is met het gratis account ondanks de enorme opslag die je krijgt niet mogelijk. Je moet daar een betaald Stack-account voor afsluiten. Er is ook een app voor Android, maar het lukte ons niet om deze werkend te krijgen.

HubiC

De afkorting HubiC staat voor Hub in the Cloud, oftewel je verzamelplek in de cloud. Bij een gratis account krijg je 25 GB opslag, maar door vrienden een uitnodiging te sturen (maximaal vijf) kun je die laten groeien tot maximaal 50 GB. Overigens komt HubiC als goedkoopste uit de bus wat betreft betaalde accounts; bij deze clouddienst betaal je namelijk maar 50 euro per jaar voor 10 TB opslag. Ter vergelijking: bij TransIP betaal je voor hetzelfde aantal gigabytes 600(!) euro per jaar. Je kunt HubiC gebruiken als permanent back-upsysteem voor je computer. In het contextmenu van Windows Verkenner verschijnt – na het installeren van de synchronisatie-app – een extra optie Back-up als je met de rechtermuisknop op een mapje klikt. Je kunt vervolgens opgeven hoe vaak de back-up moet worden gemaakt en hoeveel oudere versies van bestanden bewaard mogen blijven. De webinterface biedt wat minder opties. Zo kun je van bestanden niet de inhoud bekijken, maar ze alleen downloaden. Ook ontbreekt een zoekfunctie, waardoor het lastiger is om je bestanden terug te vinden. Het delen van bestanden vanuit de webinterface is eenvoudig en je kunt opgeven hoelang je een link naar een gedeeld bestand geldig wilt laten zijn: vijf, tien of dertig dagen.

Back-ups plannen met de Windows-app van Hubic.

IDrive

IDrive zet zichzelf in de markt als een complete back-upoplossing voor al je apparaten. Met de gratis versie krijg je 5 GB tot je beschikking en de mogelijkheid om diverse back-uptools te installeren. De Windows-client is naast voor desktop-pc’s ook geschikt voor servers en het back-uppen van daarop geïnstalleerde databases, virtuele machines en Exchange. Het maken van een complete schijfimage behoort ook tot de mogelijkheden. Er zijn ook macOS-, iOS- en Android-versies, waarmee je voor de mobiele versie ervan automatische back-ups kunt laten maken van contacten, sms-berichten, foto’s, video’s en muziek. De back-ups van pc’s en smartphones zijn van elkaar gescheiden, maar delen wel dezelfde beschikbare schijfruimte. Je kunt zelfs back-ups maken van je OneDrive-bestanden door je OneDrive-account te koppelen aan IDrive. Naast het maken van back-ups biedt IDrive nog een gewone synchronisatie-optie voor bestanden en een mogelijkheid om tegelijkertijd aan bestanden te werken via Sync en Docs. Die dienst moet je wel apart via de webinterface inschakelen. IDrive maakt hiervoor gebruik van een eigen online kantoorsoftware-omgeving, waarvan de bestanden die je daarin aanmaakt volledig compatibel zijn met Microsoft Office.

iDrive biedt de meeste mogelijkheden voor het maken van back-ups.

iCloud Drive

Apples opslagdienst iCloud Drive is onderdeel van iCloud, dat voornamelijk bedoeld is voor het opslaan van je contactgegevens en bestanden van een iPhone. Met iCloud Drive kun je echter ook bestanden van macOS en Windows synchroniseren met de clouddienst. De online webinterface van iCloud Drive is wat sober en het is niet meteen duidelijk of er een synchronisatie-client beschikbaar is voor Windows en hoe je die kunt downloaden. Online bestanden bewerken is mogelijk, maar alleen voor Apples eigen Pages-, Numbers-, Notities- en Keynote-bestanden. Je kunt iCloud deels gebruiken als je geen Apple-apparaat hebt, maar de synchronisatie-client voor Windows werkt alleen als je ook over een iPhone, iPad of Mac beschikt en daar eerst de synchronisatie hebt uitgevoerd.

Met iCloud Drive moet je eerst een Apple-apparaat aan de dienst hebben gekoppeld voordat je het kunt gebruiken.

Mega

Mega (ook voor iOS) biedt 50 GB gratis opslag, plus tal van mogelijkheden om je opslagruimte nog eens te vergroten. Dat kan onder meer door het installeren van de app en anderen ook een account te laten afsluiten, waardoor je tot 45 GB extra opslag kunt verdienen. Als enige clouddienst in deze test maakt Mega gebruik van een zogeheten overdrachttegoed. Dat betekent dat je een maximaal x-aantal GB’s per maand mag downloaden, maar dat aantal kun je verhogen door bijvoorbeeld vrienden uit te nodigen voor een nieuw account of door apps te installeren. Doe je niks, dan heb je standaard een overdrachtslimiet van 40 GB voor een periode van 133 dagen. Dat geldt ook wanneer je vanaf een gedeelde Mega-locatie van andere gebruikers wilt downloaden. Er zijn apps voor Windows en Android beschikbaar, en de Android-app laat je ook je video’s en foto’s naar de clouddienst back-uppen. De Windows-client kan alleen bestanden synchroniseren.

JumpShare

Bij JumpShare krijg je 2 GB gratis opslagruimte. De gratis versie van deze clouddienst biedt bovendien niet heel veel mogelijkheden. Een echte back-upfunctie is er niet, je kunt met de Windows-app alleen maar handmatig bestanden en mappen naar de clouddienst uploaden, maar dat is ook mogelijk via de webinterface. Er worden geen bestanden gesynchroniseerd met de pc. Als je voor een betaald Plus- of Business-abonnement kiest, krijg je meer opties voor bijvoorbeeld bestandsversiebeheer en het aanmaken van een teamaccount voor samenwerking, maar de app-functionaliteit blijft hetzelfde. Een leuke feature van de app is dat je screenshots en video’s kunt maken, die direct in de clouddienst worden opgeslagen. Bij de gratis versie is de duur van de video beperkt tot 30 seconden.

Syn.com

Sync.com biedt gratis 5 GB opslag, die door middel van uitvoeren van wat acties, zoals het installeren van een app, het delen van mappen en het uitnodigen van vrienden kan oplopen tot maximaal 7 GB. De webomgeving biedt aardig wat opties. Er is zelfs een aparte kluis waarin je bestanden kunt plaatsen die je niet met de app wilt synchroniseren. Die bestanden kun je dan ook niet delen met anderen. Sync.com is vooral een echte synchronisatiedienst; voor samenwerken aan bestanden is het niet geschikt. Wel kun je vanuit de webinterface bestanden eenvoudig delen door middel van een link. Er is ook een mobiele app. Daarmee kun je de status en inhoud bekijken van de back-ups die van je pc zijn gemaakt en back-ups van je foto’s en video’s maken.

6 Reactie(s) op: In de cloud - Wat is de beste clouddienst?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 mei 2018 17:36 blablablablaap
  Klopt niet helemaal, stack, wel werkende app en ook automatische backup van pc mappen. Wel gaat het downloaden van bestanden groter dan 4,5gb alleen als je dat doet via de pc applicatie, werkt niet via de browser. Verder uitstekende service , ik heb al jaren de gratis versie. Wel is het mogelijk een tweede account aan te maken met weer 1tb indien je een ander emailadrrs gebruikt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2018 17:40 blablablablaap
  En natuurlijk is stack qua privacy veel beter, in de states zijn jou bestanden ook voor de overheid beschikbaar. Stack is voorzover ik weet nederlands.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2018 15:59 hmroep
  Beste redactie, u vermeld de Stack software als back-up optie. Ik zie als nadeel dat ik dan niet één kant op kan backuppen, maar alleen kan synchroniseren. Ik heb dat in ieder geval niet gevonden. Er is een zeer goede backup optie beschikbaar in de vorm van Goodsync (OOK GRATIS)! Taak middels WebDAV aan te maken. Selecteer de te backuppen bestanden/mappen en de bestemmingsmap in je Stack Cloud. In het dashboard van Stack is de WebDAV link te vinden. Taak instellen en klaar is Kees.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2018 08:33 pa3akf
  Over de gratis opslagmogelijkheid van TransIP: ik kreeg op 23 maart 2018 een bevestiging van mijn aanvraag met de mededeling: "Door de enorme belangstelling kan het echter wel enige tijd duren voordat je de invite code ontvangt. We houden je op de hoogte! "
  Inmiddels zijn we in juni aangeland en ik heb nog steeds niets gehoord.
  TransIP doet niet wat het belooft!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2018 14:40 pa3akf
  Een kleine aanvulling op mijn eerdere opmerking: vandaag 14 juni kreeg ik na ruim twee maanden mijn invite code van TransIP! Misschien heeft mijn eerdere opmerking een handje geholpen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 mei 2019 15:12 sjoerddejong
  Wanneer je zoekt naar net iets meer controle over je bestanden moet je is gaan kijken naar vBoxxCloud. Ook Nederlands en hun service is niet te vergelijken..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.