In de cloud - Wat is de beste clouddienst?

Door: Mark Gamble | 28 mei 2018 08:49

eigen cloud maKEN
Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: Clouddiensten onder de loep
 3. Pagina 3: Tot slot

Jottacloud

De gratis opslagcapaciteit bij aanmelding is bij Jottacloud 5 GB. Deze clouddienst biedt een abonnement met onbeperkte opslag voor € 75 per jaar. Er is een sync-client voor Windows beschikbaar waarmee je zowel back-ups kunt maken en terugzetten als bestanden synchroniseren. Voor back-ups is de standaard aangeboden 5 GB misschien wat aan de krappe kant, en bovendien moet je die delen met je ruimte die voor de back-ups wordt gebruikt. De Windows-client werkt redelijk, maar als er iets fout gaat met het up- of downloaden, krijg je alleen een vage foutcode te zien zonder verdere uitleg. Verder geeft de app ook niet realtime aan hoeveel vrije ruimte je nog hebt in de cloud; de informatie wordt niet automatisch ververst. De synchronisatiefunctie van de app lijkt ook niet goed te werken. Soms worden bestanden niet naar de cloud geüpload, terwijl mappen die je back-upt en waarin je een extra bestandje plaatst wél direct worden gewijzigd. De cloudomgeving biedt eveneens weinig mogelijkheden. Zo kun je bestanden alleen via een link delen, maar die link direct vanuit de cloudomgeving naar anderen mailen is niet mogelijk. Bij het delen van mappen kan het wel, maar de ontvanger moet dan óók een account bij Jottacloud hebben om de inhoud te kunnen bekijken.

Backblaze

Backblaze heeft onlangs de back-updienst CrashPlan overgenomen. Met Backblaze wordt een back-upoplossing geboden voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Je kunt een trial van 15 dagen afsluiten, maar in die periode heb je dan wel een ongelimiteerd abonnement; je mag zoveel data opslaan als je wilt. Er zijn clients voor Windows en macOS en mobiele versies beschikbaar, maar daarmee kun je alleen de gemaakte back-ups van je pc’s bekijken. De Windows-app checkt na de installatie eerst de complete harde schijf, op zoek naar locaties die geback-upt kunnen worden. Dat proces duurt enige minuten en kan niet tussentijds worden geannuleerd. Je kunt niet kiezen welke bestanden je wilt back-uppen; Backblaze pakt namelijk álle foto’s, muziekbestanden en documenten en data. Wat er onder dat laatste wordt verstaan, is niet direct duidelijk, ook niet als we via de webinterface bekijken wat het programma zoal naar de cloud heeft weggeschreven. Pas nadat de app begint met het back-uppen, kun je wel bepaalde mappen van de back-up uitsluiten, maar handmatig een map toevoegen kan niet. Het back-upprogramma kent ook geen planner, dus de back-ups blijven continu gemaakt worden. Het terugzetten van de back-up kan alleen via de online omgeving, waar je dan een zip-bestand kunt downloaden of tegen betaling je data laten opsturen op een usb-drive of externe harde schijf.

Backblaze biedt een compleet andere manier voor het terughalen van een back-up.

SugarSync

SugarSync biedt nieuwe gebruikers een testperiode van 30 dagen, maar je moet bij registratie meteen je creditcard- of PayPal-gegevens invullen. Als je niet op tijd opzegt, wordt het abonnement omgezet in een betaalde dienst. Bovendien is het omslachtig om je testperiode op te zeggen; dat kan namelijk alleen telefonisch of via een live-chat, en beide opties zijn niet 24/7 bereikbaar. Qua abonnementen kun je kiezen voor 250 GB, 500 GB en 1 TB opslag. Dankzij de integratie met Windows Verkenner kun je eenvoudig mappen toevoegen die geback-upt moeten worden. De app kent geen automatische back-upfunctie, het is puur en alleen bedoeld voor synchronisatie van je bestanden tussen de cloud en je apparaten. Met de smartphone-app kun je automatisch je foto’s en video’s naar de cloud synchroniseren. De webinterface biedt weinig mogelijkheden; bestanden kunnen bijvoorbeeld niet als preview worden bekeken en er wordt geen ondersteuning voor het bekijken van mediabestanden geboden. Een bestand aanklikken betekent dat deze meteen wordt gedownload.

Livedrive

Livedrive biedt geen gratis cloudopslag en je kunt alleen kiezen tussen een Personal- en Business-abonnement. Bovendien kun je maar 14 dagen testen. Bij de zakelijke versie krijgt je samenwerkingsmogelijkheden en kun je back-ups maken van meerdere pc’s of smartphones (tot vijf apparaten). Bij de Personal-variant is dat beperkt tot één apparaat en kun je geen back-ups maken van je smartphone. In alle gevallen krijg je wel onbeperkte opslag. Het goedkoopste Personal-abonnement kost 6 euro per maand. Er zijn ook abonnementen met een extra zogeheten ‘Briefcase’-optie, waarbij je bestanden kunt synchroniseren tussen meerdere apparaten.

Memopal

Een relatief onbekende clouddienst is het Italiaanse Memopal. Bij deze dienst krijg je 3 GB gratis cloudopslag en er zijn apps beschikbaar voor Windows, Android en iOS. De mobiele apps maken automatisch back-ups van je foto’s en contacten. Je kunt je niet voor een nieuw account aanmelden op de site; dat moet via de app. Als je eenmaal een account hebt, kun je wel online inloggen en je bestanden bekijken. Daarnaast heb je mogelijkheid om tot maximaal drie vrienden uit te nodigen. Bij een succesvolle registratie van de nieuwe accounts krijg je 500 MB per gebruiker, en die 500 MB wordt ook opgeteld bij het account van de nieuwe gebruiker. De Memopal-app voor Windows biedt automatische back-upfunctionaliteit voor pc’s, maar ook een los synchronisatieonderdeel, waarmee je bestanden tussen apparaten kunt synchroniseren. Via de webinterface kun je mappen en bestanden delen met anderen via een gedeelde link, die je wel zelf naar je gebruikers moet sturen – bijvoorbeeld via e-mail. De navigatie van de mobiele app voor Android werkt niet helemaal prettig en je kunt er alleen back-ups van foto’s mee maken.

OneDrive

Een van de bekendste clouddiensten is ongetwijfeld OneDrive van Microsoft. Iedereen met een Outlook - of Hotmail-account heeft gratis toegang tot 5 GB opslagruimte. Als je een nieuw account aanmaakt bij OneDrive, heb je ook meteen toegang tot mail en alle onlineversies van Office, zoals Word, Excel en PowerPoint, en kun je gebruikmaken van diensten als Skype. OneDrive is voornamelijk gericht op synchronisatie van al je bestanden op alle apparaten. Er is een Windows-client beschikbaar die zelfs in Windows 10 is ingebakken, en voor Android, iOS en Windows Phone zijn mobiele apps beschikbaar. De mobiele app kan standaard back-ups maken van al je foto’s en video’s, en desgewenst ook van andere locaties op je smartphone. De online OneDrive-omgeving biedt veel mogelijkheden; alle bestanden zijn als preview te bekijken, waarbij je Office-documenten ook online kunt bewerken. Een aparte back-upfunctie is niet aanwezig. Extra opslag verdienen is niet meer mogelijk met OneDrive. Als je meer opslag wilt, moet je betalen. Sinds enige tijd biedt Microsoft ook een OneDrive-only-abonnement aan. Voor 2 euro per maand mag je 50 GB aan spullen opslaan, maar krijg je geen toegang tot de software van Office 365.

De mobiele app van OneDrive laat je ook extra mappen naar de cloud back-uppen.

OpenDrive

OpenDrive biedt 5 GB gratis opslagruimte. De online omgeving biedt wat handige snufjes, zoals het tegelijkertijd werken in meerdere documenten (onderverdeeld in tabbladen), het maken van notities en het openen en bewerken van Microsoft Office-bestanden. Met de desktop-app moet je voor synchronisatie of back-ups eerst een taak aanmaken. De app kan meerdere taken tegelijk uitvoeren en voor back-ups is er een aantal opties, zoals een incrementele back-up, Move (waarbij geselecteerde mappen en bestanden naar de cloud worden verplaatst en lokaal worden verwijderd) en One Way Mirror (waarbij bestanden online worden vervangen door de nieuwe uit de back-up). De app werkt niet heel logisch: voor elke taak moet je namelijk een ‘Van’- en een ‘Naar’-locatie opgeven, waarbij je voor beide opties altijd moet bladeren naar de bron- en doellocatie. Bovendien lukte het ons niet om te bladeren naar een bronlocatie op de pc; we konden alleen een map op de desktop kiezen. Bestanden van je pc synchroniseren naar de cloud behoort ook tot de mogelijkheden, en dat doet de software automatisch zonder het instellen van een specifieke taak. De locatie van de synchronisatiemap kan niet worden aangepast. Je kunt ook een losse synchronisatietaak starten en aangeven hoe vaak er mag worden gesynchroniseerd: permanent, elke uur, elke dag of handmatig. De mobiele app is in feite alleen een schil voor de online omgeving; je kunt er geen automatische back-ups van je telefoon mee maken. De betaalde versie van OpenDrive biedt onbeperkte opslag voor een vast bedrag.

Google Drive

Google concurreert met haar Drive direct met OneDrive van Microsoft, maar bij Google krijg je wel meer gratis opslag: 15 GB. Als je een Android-telefoon hebt, worden je telefoonback-ups en bijvoorbeeld je WhatsApp-archief automatisch opgeslagen in Google Drive. De inhoud van de back-up kun je in de online omgeving echter niet bekijken. Er zijn ook losse apps beschikbaar voor Android, iOS en Windows, maar Google Foto’s maakt daar geen onderdeel meer van uit, die moet je apart downloaden. Voor Windows is Google Docs eveneens onderdeel van Drive en biedt het je de mogelijkheid om te werken met Office-en Google-documenten met meerdere gebruikers. Voor Windows is sinds enkele maanden een nieuwe synchronisatie- en back-up-app uitgebracht, die de oude Google Drive-app vervangt. Met de nieuwe versie kun je naast het synchroniseren van bestanden nu ook continu back-ups maken van geselecteerde mappen.

Tot slot

De in dit artikel besproken clouddiensten lopen sterk uiteen wat betreft prijs, opslagruimte en extra functies. De dienst die je kiest is helemaal afhankelijk van wat je ermee wilt back-uppen. Gaat het je alleen om je foto’s, video’s en wat documenten, dan ben je prima af met een dienst die alleen een synchronisatie-client biedt, zoals OneDrive, Google Drive, Mega of Stack. Bij die laatste dienst krijg je de meeste gratis opslagcapaciteit, waardoor je die ook kunt gebruiken voor wat grotere bestanden. Voor het maken van goede back-ups van je complete systeem of smartphone is wat ons betreft iDrive een aanrader, maar een betaalde account bij die dienst is dan wel een vereiste als je voldoende opslagcapaciteit wilt hebben.

Hieronder vind je de testresultaten overzichtelijk in één tabel (.pfd).

Klik op de tabel voor een grotere versie.

7 Reactie(s) op: In de cloud - Wat is de beste clouddienst?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 mei 2018 17:36 blablablablaap
  Klopt niet helemaal, stack, wel werkende app en ook automatische backup van pc mappen. Wel gaat het downloaden van bestanden groter dan 4,5gb alleen als je dat doet via de pc applicatie, werkt niet via de browser. Verder uitstekende service , ik heb al jaren de gratis versie. Wel is het mogelijk een tweede account aan te maken met weer 1tb indien je een ander emailadrrs gebruikt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2018 17:40 blablablablaap
  En natuurlijk is stack qua privacy veel beter, in de states zijn jou bestanden ook voor de overheid beschikbaar. Stack is voorzover ik weet nederlands.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2018 15:59 hmroep
  Beste redactie, u vermeld de Stack software als back-up optie. Ik zie als nadeel dat ik dan niet één kant op kan backuppen, maar alleen kan synchroniseren. Ik heb dat in ieder geval niet gevonden. Er is een zeer goede backup optie beschikbaar in de vorm van Goodsync (OOK GRATIS)! Taak middels WebDAV aan te maken. Selecteer de te backuppen bestanden/mappen en de bestemmingsmap in je Stack Cloud. In het dashboard van Stack is de WebDAV link te vinden. Taak instellen en klaar is Kees.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2018 08:33 pa3akf
  Over de gratis opslagmogelijkheid van TransIP: ik kreeg op 23 maart 2018 een bevestiging van mijn aanvraag met de mededeling: "Door de enorme belangstelling kan het echter wel enige tijd duren voordat je de invite code ontvangt. We houden je op de hoogte! "
  Inmiddels zijn we in juni aangeland en ik heb nog steeds niets gehoord.
  TransIP doet niet wat het belooft!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2018 14:40 pa3akf
  Een kleine aanvulling op mijn eerdere opmerking: vandaag 14 juni kreeg ik na ruim twee maanden mijn invite code van TransIP! Misschien heeft mijn eerdere opmerking een handje geholpen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 mei 2019 15:12 sjoerddejong
  Wanneer je zoekt naar net iets meer controle over je bestanden moet je is gaan kijken naar vBoxxCloud. Ook Nederlands en hun service is niet te vergelijken..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2019 16:03 daphilip
  Ben je gesteld op je privacy? Kies dan een Europese aanbieder. Ik ben zeer tevreden over LiveSchijf.com. Een Nederlands bedrijf die samenwerkt met het Noorse Jottacloud. Krachtig, gebruiksvriendelijk, duurzaam en ongelimiteerde cloud opslag. Profiteer van de Nederlandstalige ondersteuning en veilige facturatie in Nederland. Probeer het gratis!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.