In één keer alle koppen aanpassen in Word

Door: Martin Gijzemijter Martin | 08 juli 2011 15:07

Apps & Software

Wanneer u lange documenten maakt in Word, met veel tekst, dan is het prettig als alles er netjes en overzichtelijk uitziet. Het gebruik van koppen is geen overbodige luxe. Maar wat als u alles netjes van koppen hebt voorzien en u besluit aan het eind van uw 190-pagina's tellende document dat u toch liever alle koppen cursief hebt of met een ander fontgrootte. U kunt alles handmatig aanpassen, maar het kan eenvoudiger.

In plaats van alle koppen handmatig aan te passen, kunt u ook aangeven hoe een bepaalde kop eruit moet zien. Door de opmaak van de kop aan te passen, past u automatisch het uiterlijk van al die kopen in de gehele tekst aan. Dit werkt uiteraard alleen als u alle koppen op de juiste manier van opmaak hebt voorzien. De juiste manier is niet het selecteren van een kop en deze vervolgens vetgedrukt of cursief maken. De juiste manier is de kop selecteren en boven in het menu op (bijvoorbeeld) Kop 1, Kop 2 etc. te klikken. Wanneer u alle koppen op deze manier vormgeeft, kunt u deze tip gebruiken. Hebt u dit niet gedaan, dan zal het toch met de hand moeten (of u voert een zoek-en-vervangopdracht in Word uit waarin u de opmaak vervangt).

Om alle koppen in één keer aan te kunnen passen, dient u wel netjes een opmaakstijl aan de koppen te hebben toegekend.

Wanneer alle koppen van een (identieke) opmaakstijl zijn voorzien, is het aanpassen daarvan kinderlijk eenvoudig. U klikt met de rechtermuisknop op de stijl die u wilt aanpassen, bijvoorbeeld Kop 1 (kies uiteraard de kop(pen) die u hebt gebruikt) en klik op Wijzigen. Vervolgens verschijnt het venster Stijl wijzigen waarin u ziet welk lettertype er is gebruikt, welk corpsgrootte, welke kleur enzovoort. Wanneer u deze waarden verandert en op OK klikt, veranderen alle koppen van het type dat u zojuist hebt gewijzigd in het nieuwe uiterlijk dat u hebt gedefinieerd. Dat kan u letterlijk uren rommelen schelen. Het loont echt om Word te gebruiken zoals het bedoeld is en tijd te investeren in dit soort functies (koppen helpen u namelijk ook een inhoudsopgave genereren).

Door nu de opmaakstijl van de gewenste kop aan te passen, past u automatisch alle koppen aan die deze stijl hebben.