Informatie over webwinkels achterhalen

Door: Robbin Ooijevaar | 08 september 2011 15:21

Apps & Software

Websites en webwinkels draaien op servers op internet. Dankzij het domeinnamensysteem zijn websites eenvoudig op te vragen met een webbrowser als Internet Explorer. Soms is het handig om op te sporen wie er achter een website schuil gaat. In deze snelstart leest u hoe u deze informatie zelf achterhaalt.

1. IP-adres

Als u problemen hebt met een website of webwinkel kunt u met een eigen speuractie veel te weten komen over de betrokken partijen. In combinatie met Google en andere openbare bronnen is het mogelijk om de eigenaar van een site te achterhalen. We beginnen bij het IP-adres van de server waar een website op draait. Het IP-adres is een uniek adres op internet. Als u wilt weten waar de server staat en welk bedrijf deze techniek regelt, hebt u dit adres nodig. Het IP-adres van een server is eenvoudig te achterhalen door de domeinnaam op te geven bij een speciale website. De domeinnaam is het kale webadres zonder www en zonder http:// of https://. Het websiteadres http://www.websiteadres.nl voert u dus in als websiteadres.nl. Surf naar HCI Data en klik op Host Name to IP Address. Geef de domeinnaam op bij Host Name en klik op Find ip adres.

Met het IP-adres van een website kunt u achterhalen waar een server staat.

2. Verder speuren

Surf naar IP2Location.com en geef onder Live product demo het gevonden IP-adres op. Klik op Find location en ip2location.com toont de fysieke locatie van de server. Dit is niet altijd 100% accuraat, maar wel een goede richtlijn. Klik op Map it om de locatie op een landkaart weer te geven. De domeinnaam en het IP-adres van de server zijn geregistreerd. In de registratiegegevens is vaak bedrijfsinformatie, een persoon en/of een telefoonnummer te vinden. Surf naar DomainTools en geef in het zoekveld het IP-adres op. U komt nu uit bij het bedrijf die de servertechniek verzorgt. Er kunnen meerdere websites op hetzelfde IP-adres actief zijn. Door op dezelfde website te zoeken op de domeinnaam, krijgt u informatie over het bedrijf waarbij de domeinnaam is geregistreerd. Soms wordt ook informatie van de domeinnaameigenaar (houder) getoond.

Domaintools.com geeft uitgebreide informatie over de server-eigenaar en het bedrijf achter de domeinregistratie.

3. Verder speuren

Met de vergaarde informatie begint nu de creatieve stap in het zoekproces. Gebruik de gegevens om verder te speuren in openbare bronnen. Google, internetfora en de Kamer van Koophandel zijn goede hulpmiddelen om dieper te graven naar de personen achter een domeinnaam of website. Hoe ver u hiermee gaat is uiteraard afhankelijk van het doel van uw zoekactie. Wel is het goed om te weten dat malafide bedrijven vaak gebruikmaken van een tussenpartij of katvanger om direct contact met de eindgebruiker van een website te voorkomen. Dit kan de zoekactie bemoeilijken, maar met enige creativiteit kunt u ver komen.

Met openbare bronnen komt u steeds een stapje dichter bij de persoon of het bedrijf achter een website.

0 Reactie(s) op: Informatie over webwinkels achterhalen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.