ING gebruikt betaalgegevens voor gerichte advertenties

Door: Randolf Bouwma | 05 juni 2019 15:27

Nieuws

De bij- en afschrijvingen op je bankrekening zeggen veel over je. Dat die info ook interessant is voor andere partijen, bleek eerder al bij de intrede van de PSD2-wet. En als ING-klant krijg je voortaan 'persoonlijke aanbiedingen' op basis van je betaalgedrag.

De bank updatete daarvoor afgelopen maandag zijn privacystatement. Daarnaast krijgen ING-klanten zelf ook nog bericht over de wijzigingen in het beleid. De nieuwe regels houden in dat de bank je voortaan kan wijzen op extra ING-diensten op basis van de inkomsten- en uitgaven op je persoonlijke rekeningen.

Het privacydocument geeft daar enkele voorbeelden van. Pin je op een vliegveld, dan krijg je wellicht informatie over reisverzekeringen van ING te zien. Of je wordt gewezen op het afsluiten van een spaarrekening voor kinderen, wanneer je kinderbijslag ontvangt. Het betreft voorlopig wel alleen producten en diensten van de bank zelf en niet van andere adverteerders.

Opt-out

Wil je de aanbiedingen niet, dan kun je de optie uitzetten bij de privacy-instellingen van je ING-account. Maar omdat het standaard aan staat, schiet het idee bij menig ING-klant toch in het verkeerde keelgat. Dat blijkt onder meer uit de stemming op sociale media en het feit dat se koers van het aandeel ING sinds vanmorgen duidelijk is gedaald.

Eerder dit jaar werd de PSD2-wet ingevoerd. Daardoor kun je bedrijven naast je eigen bank, inzicht geven in je rekeningen. Dit met het oog op een betere dienstverlening, bijvoorbeeld voor integratie met financiële apps. Daar moet je alleen wel expliciet toestemming voor geven.

ING internetbankieren

Wil je je afmelden voor de commerciële boodschappen van de ING, dan kun je niet terecht in de app van de bank. Je dient via de browser in te loggen en in de privacy-instellingen het schuifje aan te zetten.

3 Reactie(s) op: ING gebruikt betaalgegevens voor gerichte advertenties

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 juni 2019 14:07 JohnMJM
  ING heeft dit goed verborgen of dit artikel is niet helemaal correct. Ik kan nergens, ook niet in de ING zoekmachine, deze 'Privacy instellingen' vinden waar ik dat 'commerciële boodschappen' schuifje kan omzetten. :(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juni 2019 23:22 kroefr
  @JohnMJM
  Valt wel mee. Ik had het in een keer gevonden:
  Als je bent ingelogd, klik op je naam, kies Profiel en scroll naar beneden naar Privacy. Klik op Aanpassen.
  Pas op, de knop staat uit, maar moet aan, want je wilt GEEN commerciële boodschappen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 juni 2019 10:49 pa3akf
  Bij mij stond de knop al op "aan" maar dat komt misschien omdat ik de cookies al eerder zo restrictief mogelijk had ingesteld. Overigens bewijst deze actie van ING weer eens mijn lijfspreuk "BZB" voluit: "Banken Zijn Boeven". Goeie waarschuwing van de schrijver van dit artikel want ING zegt hierover niets tegen zijn klanten!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.