Inkscape 0.48.2

Door: kees-krick | 21 oktober 2011 15:11

Apps & Software

Inkscape is een programma waarin u met vector­afbeeldingen werkt, ook wel SVG genoemd, ­Scalable Vector Graphics. Vectorbeelden zijn vooral geschikt om allerlei soorten illustraties, avatars, pictogrammen en logo's te ontwerpen. De plaatjes zijn namelijk nagenoeg tot in het oneindige schaalbaar.

Vectorbeelden bieden veel vrijheid omdat u zichzelf niet vastpint op een gekozen resolutie. Een plaatje of een onderdeel ervan kan altijd naar smaak groter of kleiner gemaakt worden, zonder kwaliteitsverlies. Het past dus altijd, of er nu meer of minder ruimte beschikbaar is in een online of offline publicatie. Lijnen, vormen, tekst en kleuren bestaan uit formules en worden bij oprekken nooit grof of brokkelig. Dit is vaak wel het geval als u iets met een 'gewoon' tekenprogramma maakt dat met losse pixels werkt. Installeren van Inkscape neemt wel enige tijd in beslag. Laat het proces rustig doorhobbelen, ook al lijkt het soms alsof het installatieprogramma de moed heeft opgegeven.

Volledig met de hand in vectoren getekend door Gilles Pinard.

Illustraties maken

Inkscape werkt echt anders dan tekenprogramma's waarin u met een penseel schildert of met een potlood tekent. Daarom scheelt het als u al wat ervaring hebt met soortgelijke programma's waarin vectoren gebruikt worden. Nagenoeg elke vorm is te maken door lijnstukken of krommen te plaatsen. Daarnaast is het mogelijk om uit de vrije hand te tekenen of te kalligraferen. Ook dan blijft alles wat u doet volledig schaalbaar, want er worden formules aan uw krabbels vastgeplakt. Vervolgens kunt u alle objecten een kleurtje geven of er een kleurverloop (gradiënt) op toepassen. En wat u ook doet, het blijft altijd mogelijk om iets aan te passen, dus u zit nooit aan uw gemaakte keuzes vast.

Conclusie

De Inkscape-interface ziet er nogal druk uit. Het programma biedt dan ook veel mogelijkheden en er zijn indrukwekkende illustraties mee te maken. Voor wie het werken met vectorbeelden nieuw is, is er wel enige gewenning nodig. Gelukkig kunnen ook beginners snel aan de gang omdat er duidelijke handleidingen in het programma zelf zitten (Help / Handleidingen). Handig is dat de handleidingen uit vectorbeelden bestaan (svg-bestanden) en zodoende interactief te gebruiken zijn. Al lezende kan er meteen geoefend worden.

Inkscape 0.48.2

Freeware

Taal Nederlands

OS Windows 2000/XP/Vista/7, Linux, Mac OS X

Oordeel 9/10

Pluspunten

Uitgebreide mogelijkheden

Instelbaarheid gereedschappen

Minpunten

Steile leercurve

Snelheid zakt in bij zware bewerkingen

0 Reactie(s) op: Inkscape 0.48.2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.