Inlogwachtwoord uitschakelen in Windows

Door: Martin Gijzemijter Martin | 28 december 2013 09:12

Apps & Software

Het Windows-wachtwoord is belangrijk. Het beschermt de bestanden op je computer tegen onbevoegden. Maar het wachtwoord is ook irritant als je niet veel te beschermen hebt. Gelukkig kun je het wachtwoord eenvoudig uitschakelen.

Beveiliging

We hebben het hierboven al even kort aangegeven, maar voor de duidelijkheid brengen we het nog een keertje ter sprake. Ook als je alleen in huis woont en niemand anders fysiek toegang heeft tot je computer, is het werken zonder wachtwoord nog riskant. Immers, als iemand het voor elkaar krijgt om zich toegang te verschaffen tot je netwerk is je computer als een kluis vol waardevolle informatie die wagenwijd openstaat.

Denk daarbij niet alleen: 'Ik heb niets te verbergen' want dat is niet het enige risico. Je loopt immers ook het risico dat er kwaadaardige software geïnstalleerd wordt op je pc, waardoor je zelf onderdeel wordt van een infecterend geheel. Dat laatste kun je natuurlijk afvangen met behulp van anti-virussoftware. Hoe dan ook, het uitschakelen van je wachtwoord is niet iets om lichtzinnig over te denken.

Een wachtwoord is veilig, maar ook heel irritant als je vaak haast hebt.

Wachtwoord uitschakelen

Heb je eenmaal besloten om het wachtwoord uit te schakelen, dan is het bijzonder eenvoudig om dat te doen. In theorie is het mogelijk om het betreffende menu in Windows 8 te bereiken via het Configuratiescherm, maar dit is zo omslachtig en bestaat uit zoveel klikken, dat we de voorkeur geven aan een snelkoppeling.

Druk op de Windows-toets, en typ netplwiz. Er verschijnt nu een dialoogvenster. Klik op het account waarmee je opstart en klik vervolgens op Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken. Je moet nu tweemaal het wachtwoord invullen dat behoort bij het account. Klik vervolgens op OK. Wanneer je nu de computer opnieuw start, zul je niet meer gevraagd worden om je wachtwoord en kun je zonder problemen en vertraging aan de slag.

Met behulp van een eenvoudige optie in Windows, schakel je het wachtwoord uit.