InPrivate-navigatie gebruiken

Door: Robbin Ooijevaar | 13 april 2010 13:04

Apps & Software

Als u de computer van iemand anders gebruikt om uw Gmail- of Hotmail-berichten te lezen of om een beveiligde website te openen, bestaat de mogelijkheid dat u per ongeluk ingelogd blijft. Verder loopt u het risico dat uw wachtwoord automatisch wordt opgeslagen. De eigenaar van de computer kan deze gegevens eenvoudig achterhalen, maar met een paar slimme trucs voorkomt u dit.

Open altijd een privacyvenster in de webbrowser die u bij iemand anders gebruikt. Zo voorkomt u dat persoonlijke gegevens worden bewaard, want door het browservenster te sluiten verdwijnen alle cookies, wachtwoorden en andere browsergegevens automatisch. In Internet Explorer heet deze optie InPrivate-navigatie. Start Internet Explorer en open het menu Beveiliging / InPrivate-navigatie om een nieuw veilig Internet Explorer-venster te openen (sneltoets Ctrl+Shift+P). Een vergelijkbare functie is vanaf versie 3.5 ook aanwezig in Firefox: via het menu Extra / Privénavigatie starten (sneltoets Ctrl+Shift+P). Google Chrome-gebruikers klikken op het pictogram van de gereedschapssleutel en kiezen Nieuw incognitovenster (of sneltoets Ctrl+Shift+N). Per ongeluk toch rondgesurft zonder gebruik te maken van een privévenster? U kunt uw sporen en wachtwoorden ook achteraf wissen. In Internet Explorer doet u dit via Beveiliging / Browsergeschiedenis verwijderen en in Firefox via Extra / Recente geschiedenis wissen. In Google Chrome verwijdert u deze informatie met behulp van het gereedschapsicoontje, waarna u Browsergeschiedenis wissen selecteert. In alle webbrowsers kunt u de schoonmaakhulp om privégegevens op te ruimen ook starten met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Del.

Internetten op een vreemde pc? Laat geen sporen achter en gebruik altijd InPrivate-navigatie (Internet Explorer), Privénavigatie (Firefox) of Incognitovenster (Chrome).