Internet Download Manager 5.19

Door: Joris Peterse Joris | 06 augustus 2010 10:08

Apps & Software

Downloadversnellers zijn korte tijd van grote toegevoegde waarde geweest in het tijdperk dat mensen met hun inbelverbinding bestandjes van internet downloadden. Tegenwoordig is de noodzaak van dit soort software verstomd. Desondanks kan een downloadversneller nog steeds voordelen bieden.

Wanneer u over een snelle internetverbinding beschikt, hebt u weinig geduld nodig bij het downloaden van kleine bestanden. Een downloadmanager kan in zo’n geval zelfs averechts werken, aangezien een klein bestand sneller gedownload is, dan opgenomen in een downloadmanager. Gelukkig kan er in het programma Internet Download Manager veel ingesteld worden om uw irritatiespier te ontzien, bijvoorbeeld welk bestandtypen genegeerd dienen te worden, van welke sites downloads niet overgenomen moeten worden door de manager, het inplannen van downloads en prioriteren van de downloads in de rij. Zelfs voor wie nog een ouderwetse inbelverbinding gebruikt (bestaan die überhaupt nog?) zijn er inbelopties om aan te passen.

Internet Download Manager knipt een bestand in kleine porties tijdens het downloaden.

Een voordeel ten opzichte van downloaden via de browser is dat Internet Download Manager ook aan accountbeheer doet. U kunt uw inlognaam en wachtwoord ingeven voor een downloadsite, zodat u na een herstart de download kunt vervolgen. Nadelen ten opzichte van browsers zijn er ook. Zo is het een stuk prettiger als de software zich in de browser kan nestelen, als bijvoorbeeld een plug-in (zoals Down Them All voor Firefox). Nu hangt deze downloadmanager er maar een beetje naast en wordt het makkelijk over het hoofd gezien. Tevens raakt de browser Google Chrome van slag na de installatie. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan een artikel van Nu.nl is de browser plotseling van plan de ‘Like’-knop in de downloads te zetten. Een bezoek aan Twitter wordt helemaal vreemd, in plaats van de site te bezoeken plaatste de browser het extensieloze bestand ‘download’ in de wachtrij. Nadat we in de manager de samenwerking met Chrome uitzette, kwam het probleem plots niet meer voor. Gelukkig zijn we dit euvel niet in andere browsers tegengekomen.

Hogere versnelling

De belangrijkste taak van de Internet Download Manager (namelijk het versnellen van een download) doet het programma naar behoren. De techniek achter de hogere versnelling knipt het te downloaden bestand in meerdere stukjes die afzonderlijk gedownload worden. Tijdens een proef op de som, waarbij we een bestand van 700 MB downloadde, had de Internet Download Manager slechts zes minuten nodig met een constante snelheid van rond de 2 MB per seconde. Wanneer we hetzelfde bestand vanuit de browser downloadde hadden we meer tijd nodig, de snelheid schommelde rond de 1,7 MB per seconde en binnen acht minuten was het bestand binnen. Geen bijster grote verschillen, maar voor fanatieke downloaders of gefrustreerde downloaders met trage verbindingen kan het wel degelijk wat schelen.

Concluderend valt te zeggen dat de Internet Download Manager een kleine groep internetters zal aanspreken. Heel veel voordeel zal het gros van de downloaders niet krijgen, waardoor het ongemak van het programma naast de browser niet weggenomen wordt.

Internet Download Manager 5.19

Prijs $ 24,95 (ca. € 18,50)

Taal Nederlands

Download 3,05 MB

Proefversie 30 dagen

OS Windows 2000/XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Maker Tonec Inc.

Oordeel 6/10

Pluspunten

Sneller downloaden

Veel opties en instellingen

Minpunten

Niet geïntegreerd in browser

Samenwerking met Chrome vertoond veel bugs

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.