Internet Explorer 9

Door: Joris Peterse | 16 maart 2011 12:25

Review

Qua uiterlijk lijkt Internet Explorer 9 steeds verder richting andere browsers op te schuiven. De vraag is of de uiterlijke wijzigingen gecombineerd met de aanpassingen onder de motorkap genoeg zijn om het dalende marktaandeel van IE een halt toe te roepen.

Een paar maanden geleden hebben we de bètaversie van Internet Explorer 9 al aan de tand gevoeld. Gisteren kwam de negende versie van Microsofts browser officieel uit. Microsoft heeft in Internet Explorer 9 flink ingezet om de nieuwste versie van de browser aan de man te brengen. Niet alleen door flink te investeren in de ontwikkeling van de browser, maar ook de marketingmachine is (weer) in gang gezet en de irritante tv-reclames zijn weer van stal gehaald. Het is nodig ook, Internet Explorer verliest langzaam maar zeker steeds meer marktaandeel aan (vooral) Firefox en Chrome.

Op het oog

Zoals we in de test van de bètaversie al concludeerden, is er op het oog veel veranderd aan de browser. Het adresveld is aanzienlijk verkleind, meldingen verschijnen in een geel vlak onderin beeld, de tabbladen zijn bovenin geplaatst naast het adresveld en de functieknoppen zijn daar weer naast gezet. Ook het downloadvenster heeft een nieuwe schil. Het zoekveld in de rechterbovenhoek is geschrapt en geïntegreerd met het adresveld. Met deze compacte en minimalistische indeling blijft meer ruimte over voor de weer te geven website. Overigens valt er aan de indeling te schuiven, bijvoorbeeld om het adresveld groter te maken. Ook is de blanco startpagina aangepakt, deze geeft nu in een overzicht (onder andere) tien blokken weer die naar uw meestbezochte websites leiden. Het zijn vooral functionele aanpassingen die we ook vaak terugzien in andere browsers. Het uiterlijke verschil met bijvoorbeeld Chrome, Safari en Opera is dan ook kleiner geworden.

Een blanco startpagina laat vlakken van de tien meestbezochte websites zien.

Toch zijn er ook nieuwigheidjes die Internet Explorer-eigen zijn. Bijvoorbeeld het vastpinnen van websites aan de startbalk, waarbij als detail de kleuren van de webpagina overgenomen worden in het uiterlijk van de browser. Wanneer met de rechtermuisknop op een icoontje van de vastgepinde webpagina krijgt u (wanneer mogelijk) een inhoudsopgave te zien, zodat u makkelijk naar het websitegedeelte navigeert waar u heen wilt.

Het downloadvenster is behoorlijk verbeterd.

Onder de motorkap

De ontwikkelaars hebben ook onder de motorkap van de browser gesleuteld. Zo moet het webpagina’s vlotjes weergeven en spreekt daar desnoods de grafische processor voor aan. Ook is de Javascript-engine flink onder handen genomen en ondersteunt de browser de nieuwste standaard van HTML, namelijk HTML5. Microsoft heeft een eigen website ingericht met testjes waarin wordt gesuggereerd dat Internet Explorer alle onderdelen het beste en het snelste weergeeft. Hoewel het sneller werkt dan zijn voorganger Internet Explorer 8, is het preken voor eigen parochie, een externe benchmark toont namelijk hele andere resultaten.

Ook qua veiligheid is de browser aangepast. De handigste toevoeging is traceerbeveiliging, waarmee u kunt aangeven wie wel of niet uw surfgedrag mogen nagaan. Zo houdt u bijvoorbeeld advertentiebedrijven buiten de deur die uw surfgedrag bekijken om zo gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen. Ook geeft Internet Explorer duidelijker weer wanneer een beveiligingscertificaat niet ondersteund wordt om duidelijk te maken wanneer u een phisingsite bezoekt.

De snelheid laat toch wat te wensen over.

Hoewel Internet Explorer 9 veel verbeteringen kent, denken wij niet dat de browser het tij doet keren wat betreft het krimpende marktaandeel. Ook omdat gebruikers van Windows XP in de steek worden gelaten. De browser werkt namelijk alleen op Windows Vista en 7. De doorgevoerde interfaceveranderingen zullen voor de vaste gebruikers wennen zijn. Hoe het met het marktaandeel zal lopen is natuurlijk nog speculatie. Het is echter Mozilla die nu aan zet is, met versie 4 van Firefox, waar al (te) lang op gewacht wordt.

Internet Explorer 9

Freeware

Taal Nederlands

Download 35,2 MB

OS Windows Vista/7 (32 en 64 bits)

Maker Microsoft

Oordeel 7/10

Pluspunten

Interface laat meer ruimte over voor website

Vastpinmogelijkheid

Traceerbeveiliging

Minpunten

Snelheid laat te wensen over

Werkt niet op Windows XP

0 Reactie(s) op: Internet Explorer 9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.