Invulformulieren maken met LibreOffice Writer

Door: Toon van Daele | 06 oktober 2017 10:13

How To

Writer is een onderdeel van de erg populaire en geheel gratis kantoorsuite LibreOffice. De mogelijkheden van deze tekstverwerker worden bij elke versie uitgebreider. Invulformulieren maken is ook mogelijk, iets wat zelfs in MS Word niet lukt.

Ontwerpmodus Writer

Download en installeer de nieuwste versie van LibreOffice en start tekstverwerker Writer op. Open het menu Beeld en ga naar Werkbalken. Zorg dat de optie Formulierbesturingselementen is geselecteerd. Er verschijnt nu een (verplaatsbare) werkbalk. Klik helemaal bovenaan deze balk het knopje Ontwerpmodus aan. In deze modus kun je ook de besturingselementen op deze balk selecteren. Tik nu wat tekst in je lege document in, zoals Voornaam:, Achternaam: Adres: enzovoort. Vervolgens selecteer je het besturingselement Tekstvak, waarna je achter de benoemde velden in je document een kadertje van de gewenste grootte tekent. Je kunt nu de werking van je formulier gelijk uittesten, dan moet je tijdelijk de Ontwerpmodus weer uitschakelen door dat knopje nogmaals aan te klikken.

Achter de velden plaats je tekstvakken die ingevuld moeten kunnen worden.

Een keuze maken

Naast tekstvakken zijn er ook andere veldtypes beschikbaar, waaronder Numeriek veld, Valutaveld, Tijdveld en Datumveld. Die komen beschikbaar wanneer je via de knop Meer besturingselementen een extra venster zichtbaar maakt. In dit venster vind je ook het element Groepsvak terug. Dat is zeer handig wanneer je keuze-opties wilt geven, zoals M(annelijk) of V(rouwelijk). Selecteer dit element en trek een kader. Vul V in en druk op >>. Herhaal dit voor M. Druk op Volgende en kies Nee, geen veld selecteren. Druk nogmaals op Volgende (2x) en geef het vak de naam Geslacht mee. Rond af met Voltooien. Test de werking van je groepsvak uit. Je zult zien: zodra je M selecteert, verdwijnt het bolletje naast V en omgekeerd.

Met een groepsvak kun je zorgen dat maar één van de twee opties gekozen kan worden.

Exporteren

Maak op deze wijze je formulier af en test alle functies. Ziet je formulier er goed uit, open dan het menu Bestand en kies Exporteren als PDF. Let er wel op dat er een vinkje staat bij PDF-formulier maken en laat de optie FDF geselecteerd. Bevestig met Exporteren, bewaar het formulier en zorg dat de beoogde respondenten het in hun bezit krijgen. Die kunnen het nu gewoon invullen in hun favoriete pdf-reader.

Sla het bestand op als pdf, en zorg dat PDF-formulier maken actief is.

0 Reactie(s) op: Invulformulieren maken met LibreOffice Writer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.