Is jouw pc klaar voor de Fall Creators Update?

Door: Mark Gamble | 16 oktober 2017 11:12

How To

Op 17 oktober brengt Microsoft de langverwachte update uit voor Windows 10: De Fall Creators Update. Dit is de grootste update sinds de Makersupdate die in april 2017 het levenslicht zag. Zorg dat jouw pc klaar is voor de Fall Creators Update met deze stappen.

Vanaf 17 oktober wordt de Fall Creators Update beschikbaar gemaakt voor iedereen bij wie Windows 10 helemaal up-to-date is. De systeemeisen voor de Fall Creators Update zijn gelijk gebleven ten opzichte van de vorige versie van Windows 10, maar wil je de 3D-functionaliteit van het onderdeel Mixed Reality gebruiken, dan heb je wel extra zware hardware nodig. Maar voor de gewone functies van Windows 10 Fall Creators Update zijn dit de minimale systeemeisen:

– Een 1 GHz-processor
– 1 GB geheugen voor de 32bit-versie / 2 GB voor de 64bit-versie
– 16 GB vrije ruimte voor de 32bit-versie / 20 GB vrije ruimte voor de 64bit-versie
– Een DirectX-compatibele videokaart en een resolutie van 800 bij 600

Let wel: de bovenstaande eisen zijn de absolute minimum. 1 of 2 GB geheugen is prima als je alleen Windows zou draaien, maar dan is er nauwelijks nog genoeg geheugen voor al je andere programma’s en apps. Wat ons betreft is 4 GB eigenlijk het absolute minimum; prettiger werk je met 8 GB werkgeheugen of meer. Qua processor zouden we een verdubbeling van de kloksnelheid aanraden, dus 2 GHz of hoger. Als je direct de upgrade uitvoert naar de Herfst Makers Update, heb je daar ook extra schijfruimte voor nodig. Windows haalt namelijk de complete installatiebestanden binnen, en dat kan bij elkaar al zo’n 10 GB a 20 GB aan ruimte in beslag nemen. Als je een direct update uitvoert – zie verderop – dan moet je daar dus voldoende ruimte voor vrij hebben op de harde schijf. Voor Mixed Reality heb je een vr-bril nodig en moet je videokaart minimaal een Nvidia GTX960 of AMD Radeon RX460 zijn. Weet je niet zeker of je huidige systeem geschikt is voor Mixed Reality? In de Windows Store kun je een speciale app downloaden die je computer controleert op de systeemeisen: de Windows Mixed Reality PC Check .

Oude bestanden verwijderen

Als jouw computer geschikt is voor de Fall Creators Update, kun je van start. Je doet er van tevoren verstandig aan om eerst je oude bestanden te verwijderen. Windows heeft daar zelf ingebouwde functies voor, zoals Schijfopruiming. Deze tool vind je door het woord Schijfopruiming in te typen in het startmenu. Kies bij het starten van Schijfopruiming voor de C:-schijf en klik op OK. Vervolgens druk je onder in het venster op de knop Systeembestanden opschonen. Het programma wordt eerst eenmaal opnieuw gestart, maar daarna krijg je een hele rij aan opschoonlocaties te zien. Je kunt nu gerust alle opties aanvinken om er zeker van te zijn dat alle overbodige bestanden worden verwijderd. Klik op OK om het opschoonproces te starten.

Back-up maken

Als je de Fall Creators Update direct via Windows Update installeert, hoe je in principe geen back-up te maken, maar je kunt altijd het zekere voor het onzekere nemen. Bij een schone installatie is het zeker zinvol om een back-up te maken van je huidige Windows 10-installatie, omdat bij zo’n schone installatie de vorige versie compleet wordt verwijderd. Vanuit je bestaande Windows 10-installatie kun je met de ingebouwde tool Back-up een goede back-up maken van uw installatie. Het voordeel is dat je met deze back-up ook een systeemkopie kan maken. Met een systeemkopie worden namelijk ook alle bestanden en de partities die nodig zijn om de computer op te starten in de back-up meegenomen. Je start de ingebouwde back-uptool als volgt: ga naar het Configuratiescherm en dubbelklik op het pictogram Back-up maken en terugzetten (Windows 7). Laat je niet misleiden door dat Windows 7, want deze tool werkt prima onder Windows 10.

Klik in het scherm op de knop Back-up instellen. Er verschijnt na enkele seconden een ander scherm waarin je eerst moet opgeven waar je de back-up wilt opslaan. Let wel: een gemiddelde back-up neemt zo’n 80 tot 100 GB in beslag, dus zorg dat je een externe harde schijf aansluit waarop je voldoende ruimte hebt, of kies voor een netwerklocatie, bijvoorbeeld een nas, waar genoeg plek is. Klik vervolgens op Volgende voor de volgende stap. Er wordt nu gevraagd wat voor back-up je wilt maken: Automatisch laten bepalen of Zelf bepalen. Kies hier voor Zelf Bepalen, dan heb je namelijk precies de controle over wat er allemaal in de back-up terecht komt.

Klik op de knop Volgende en meteen ziet je welke onderdelen er worden geback-upt. Je kunt zelf kiezen welke (extra) partities je in de back-up wilt opnemen, maar aangezien het hier alleen om een Windows 10-back-up gaat, kies je voor de C:-schijf, de gegevensbestanden en zet je een vinkje bij de optie Systeemkopie opnemen. In dat laatste geval worden namelijk ook de opstartpartities meegenomen in de back-up zodat je – na het terugzetten ervan – snel weer kunt opstarten. Klik op Volgende en het proces begint.

Als op de een of andere manier de Fall Creators Update mislukt, kun je deze back-up met een Windows 10-installatie-dvd of -stick – zie verderop – weer terugzetten.

Downloaden

Heb je alle voorbereidingen getroffen, dan is het tijd om aan de slag te gaan met de update. Als je de nieuwe versie wilt downloaden, dan kan dat op drie manieren: automatisch via de Windows Update-functie, via www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 of door het aanmaken van een bootable medium zoals een usb-stick of dvd-schijfje via de Media Creation Tool.

Als je de bovenstaande website bezoekt, heb je twee mogelijkheden. Als je op de knop Update nu klikt, wordt een kleine tool gedownload waarmee je de update direct kunt uitvoeren. Let wel: de Fall Creators Update wordt dan meteen over je bestaande installatie heen geïnstalleerd en kun je met deze optie geen schone installatie uitvoeren.

Media Creation Tool

Als je Windows 10 al sinds de beginperiode gebruikt en je merkt dat het systeem niet meer helemaal lekker draait, dan kun je ervoor kiezen om een schone installatie van Windows 10 uit te voeren. Dat kan via de Media Creation Tool, die je op de genoemde pagina downloadt via de link Hulpprogramma nu downloaden.

Het voordeel is dat je dan ook meteen beschikt over een installatiemedium met de Fall Creators Update van Windows 10. Brand je het op een dvd of maak je via de tool een usb-stick, dan heb je dus de allernieuwste versie van het besturingssysteem en kun je deze dvd ook gebruiken om Windows 10 op andere computers te installeren. De voorwaarde is dan wel dat je Windows 10 op al die computers ook hebt geactiveerd.

Installatiemedium maken

Start het hulpprogramma om een Windows 10 installatie-schijf of usb-stick te maken. Het aanmaken van een usb-stick is eigenlijk beter, omdat de installatie dan een stuk sneller verloopt. Het lezen vanaf een dvd-schijfje is namelijk relatief traag. Allereerst kies je u in de tool voor welke versie van Windows 10 je een opstartbare usb-stick wilt maken. Belangrijk is dat je hier exact de versie kiest van je huidige Windows 10-installatie. Hebt je de 32bit-versie, dan kies je bij architectuur voor 32-bits, en bij Taal kies je voor de huidige taalversie van Windows 10. Als je niet weet of je bestaande Windows 10-installatie 32 bit of 64 bit is, dan kun je dat als volgt opzoeken: ga naar Instellingen, klik op Systeem en kies links onderin voor Info. Bij de weergegeven informatie zie je bij Type systeem staan welke architectuur wordt gebruikt . Je kunt geen 32bit-versie op een computer installeren waarop de 64bit-versie van Windows 10 stond of andersom, omdat Windows 10 dan niet meer geactiveerd kan worden.

Schone installatie van Fall Creators Update

Nadat je de juiste Windows 10-versie hebt gekozen, ga je met de knop Volgende naar de stap waarin je kunt kiezen waar de installatiebestanden op moeten worden gezet. Je kunt kiezen uit een usb-stick (deze moet je dan al wel in je pc hebben geplaatst, anders ziet de tool ’m niet) of een iso-bestand. Een iso-bestand kun je in Windows 10 direct op een dvd’tje branden, maar uiteraard moet je computer dan wel een dvd-brander hebben. Onze voorkeur gaat uit naar een usb-stick, omdat de pc met zo’n stick sneller opstart en ook de installatie vlotter verloopt. Je moet een stick hebben van minstens 4 GB en tijdens het aanmaken van de usb-stick worden de gegevens daarop gewist. Klik op de knop Volgende om de stick aan te maken. De Media Creation Tool downloadt nu de installatiebestanden. Dat kan enige tijd duren. Na het downloaden en verifiëren van de bestanden maakt de tool automatisch een back-up en kun je de usb-stick gebruiken om de computer op te starten en een schone installatie van Windows 10 Fall Creators Update uit te voeren.

Het installeren van de Fall Creators Update gaat vervolgens op dezelfde manier als iedere andere Windows 10-installatie. Start je vanaf usb op, dan moet je even controleren met welke toets dat moet gebeuren. Op deze handige website kun je opzoeken met welke toets je het bootmenu kunt oproepen voor jouw merk pc.

Nadat je je boot-stick hebt gemaakt of een opstartbare dvd hebt gemaakt met de installatiebestanden van Windows 10 Fall Creators Update, kun je van start met de daadwerkelijke schone installatie. Hoe je die stap voor stap uitvoert, lees je in deze How-To.

0 Reactie(s) op: Is jouw pc klaar voor de Fall Creators Update?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.