Is WhatsApp op je pc nog wel veilig?

Door: Justin Doornekamp | 06 maart 2020 09:36

WhatsApp vingerafdruk beveiliging instellen
Blog

Cyberexperts hebben recent een veiligheidslek in WhatsApp ontdekt, waardoor hackers je volledige account over kunnen nemen en zelfs berichten namens jou kunnen versturen. Kun je de berichtenapp nog wel veilig gebruiken?

Experts van cybersecuritybedrijf Perimeter X hebben diverse zwaktes in WhatsApp ontdekt. In 2017 concludeerden de deskundigen al dat het mogelijk was om andermans berichten aan te passen. Tot voor kort kon dat alleen als de berichten al waren verstuurd. Recent kregen de deskundigen het voor elkaar om zelf berichten op te stellen met daarin geïnfecteerde links. Zij hoefden enkel wat simpele aanpassingen door te voeren aan de JavaScript-code, waarna het mogelijk werd om namens iemand anders berichten te versturen.

Wanneer gebruikers op de geïnfecteerde links klikken, krijgen de experts vervolgens toegang tot hun computers en de bestanden die daarop staan.

Na een grondig onderzoek bleek het probleem vooral te liggen in het feit dat de desktopversie van WhatsApp nog draaide op Chrome 69, een oude versie van Google's browser.

WhatsApp vingerafdruk beveiliging instellen
Zorg dat WhatsApp up-to-date blijft.

Facebook lost het op

Inmiddels is het veiligheidslek door Whatsapp-eigenaar Facebook gedicht en verscheen er een update. Zorg wel dat je zowel je Chrome-browser als Whatsapp daadwerkelijk up-to-date houdt, want anders blijft de kwetsbaarheid nog steeds bestaan.

WhatsApp heeft naar eigen zeggen 1,5 miljard actieve gebruikers per maand, maar de getroffen groep zal beperkt zijn. De onderzoekers vonden de beveiligingslek enkel op de pc- en Mac-versie van WhatsApp en alleen als de desktop-app verbonden was aan een WhatsApp-account op een iPhone. Gebruik je enkel de iOS- of Android-versie van WhatsApp dan was er al niets aan de hand.

Bovendien zijn er geen gevallen bekend waarin hackers daadwerkelijk het lek gebruikten om toegang te krijgen tot WhatsApp. Een woordvoerder van WhatsApp suggereert tegenover Amerikaanse media dat er snel genoeg is ingegrepen.

Beveiliging opschroeven

Hoewel het risico klein is dat je WhatsApp-account in handen valt van hackers, kan het geen kwaad om je account zo goed mogelijk te beschermen. Dit kan door middel van de tweestapsverificatie, een methode waarbij er twee stappen voor nodig zijn om op je account in te loggen. Vaak hoef je niet elke keer met twee stappen in te loggen, maar alleen op wanneer je vanaf een ander apparaat inlogt dan normaal. In dit artikel lees je hoe je dat instelt.

Verder is het belangrijk waakzaam te blijven als je de app gebruikt. Let er dan vooral op dat je niet op links klikt die je niet vertrouwt, zeker niet als die links worden verstuurd door personen die je niet kent.

Tweestapsverificatie
Gebruik waar mogelijk altijd de tweestapsverificatie.

1 Reactie(s) op: Is WhatsApp op je pc nog wel veilig?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 maart 2020 14:07 r.g.wouterson
  C:\rw>type quick.bat
  wmic OS get FreePhysicalMemory /Value
  emptystandbylist
  wmic OS get FreePhysicalMemory /Value

  met deze simpele opdrachten in een batch, kun je onder Windows 7 met regelmaat aardig wat geheugen vrij krijgen. Onder windows 10 lukt dat niet meer, maar kun je wel zien dat het geheugen langzaam aan volloopt. Laat je de pc een paar dagen aan, dan verdampt langzamerhand ongeveer het totale geheugen. Bizar toch? Hoe kun die gekte stoppen zonder te herstarten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.