Je browser synchroniseren doe je zo

Door: Toon van Daele | 09 oktober 2018 11:11

How To

Je browser is wellicht de belangrijkste toegangspoort voor het internet. Gebruik je meerdere toestellen om met je browser het internet op te gaan, dan heb je natuurlijk graag overal de beschikking over dezelfde bladwijzers, extensies en je wachtwoorden, browsersynchronisatie dus. Je browser synchroniseren is dus heel handig. Wij leggen uit hoe dat werkt.

Tip 01: Chrome

Wanneer je Chrome op een computer installeert, wordt standaard om het wachtwoord van je Google-account gevraagd. Eenmaal ingevoerd worden automatisch de bladwijzers, browsegeschiedenis, gebruikersnamen, allerlei browserinstellingen, extensies en je wachtwoorden gesynchroniseerd. Je kunt inzien welke tussen welke apparaten je gegevens gesynct worden. Hier vind je ook de knop Synchronisatie resetten terug. Hiermee verwijder je synchronisatiegegevens en wachtwoorden van de server; de gegevens blijven echter wel behouden op je apparaten.

Wil je niet dat alles gesynchroniseerd wordt, dan kun je dat aanpassen. Klik daarvoor rechtsboven op het knopje met de drie puntjes en kies voor Instellingen / Synchronisatie. Geef daar aan welke van de tien items je wilt laten synchroniseren.

Standaard worden je wachtwoorden versleuteld met je Google-gebruikersnaam en -wachtwoord, maar je kunt er ook voor zorgen dat Google die gegevens niet op zijn servers kan inzien. Kruis daarvoor onderaan de optie Gesynchroniseerde wachtwoorden versleutelen met je eigen wachtwoordzin aan.

Tip 01 Je kunt op elk moment de reeds gesynchroniseerde gegevens resetten.
In Firefox moet je op minimaal twee apparaten inloggen voordat er gesynct kan worden

Tip 02: Firefox

Gebruik je Firefox, dan moet je twee zaken verrichten om automatisch je gegevens gesynct te krijgen. Ten eerste creëer je op je ‘hoofdcomputer’ een account via de Instellingen, waar je de optie Aanmelden bij Sync aanklikt. Vervolgens druk je op de knop Aanmelden en vul je het bijhorende e-mailadres en wachtwoord in.

Maak je nog geen gebruik van Firefox, maar wil je er wel graag naar overstappen? Maak dan een account aan door te klikken op Hebt u geen account? Beginnen en vul de gevraagde persoonsgegevens in – blijkbaar inclusief je leeftijd. Bevestig met Account aanmaken en geef via vinkjes aan welke (van de zes) items je in de synchronisatie mee wilt nemen. Rond af met Instellingen opslaan. Vergeet niet om daarna nog je e-mailadres te verifiëren via de inmiddels ontvangen bevestigingsmail. Overigens kun je via Aanmelden bij Sync de synchronisatie-items altijd nog aanpassen.

Ten tweede moet je je bij Firefox aanmelden op (minstens) één ander apparaat. Je kent inmiddels de weg: klik op Aanmelden bij Sync en meld je met hetzelfde account aan als je op je hoofdcomputer hebt gedaan.

Edge maakt voor het syncen van browserinstellingen en -gegevens gebruik van Windows 10

Tip 03: Edge

Microsoft Edge doet voor de synchronisatie van browserinstellingen en -gegevens een beroep op de ingebouwde synchronisatiefunctionaliteit van Windows 10. Hierdoor wordt er wel van uitgegaan dat je je bij Windows aanmeldt met een Microsoft-account, niet met een lokaal Windows-account. Ben je op dit moment met een lokaal account aangemeld, dan kun je via Instellingen / Accounts / Info je aanmelden met een Microsoft-account om vervolgens écht aan de slag te gaan met het instellen van de synchronisatie. Ga (opnieuw) naar Instellingen / Accounts en kies voor Uw instellingen synchroniseren. Zet de schakelaar bij Instellingen synchroniseren op Aan en bepaal welke items je wilt synchroniseren.

Tip 03 De synchronisatie van Edge loopt via de ingebouwde functie van Windows 10.

Edge & IE

Gebruik je Windows 10 en maak je op je toestellen afwisselend gebruik van Edge en Internet Explorer, dan kun je door middel van een registeringreep ervoor zorgen dat je favorieten tussen beide browsers synchroon blijven. Druk op Windows-toets+R en voer regedit.exe uit. Navigeer naar HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft, klik met de rechtermuisknop op dit item en kies Nieuw / Sleutel. Noem deze sleutel MicrosoftEdge. Klik ook deze nieuwe sleutel met de rechtermuisknop aan en herhaal de procedure, alleen noem je deze sleutel Main. Ten slotte klik je Main met de rechtermuisknop aan en kies je Nieuw / DWORD (32 bits)-waarde. Geef deze waarde de naam SyncFavoritesBetweenIEAndMicrosoftEdge. Dubbelklik hierop en wijzig de waarde van 0 in 1 en sluit Regedit af.

Via een registeringreep zorg je voor een lokale synchronisatie tussen Edge en IE.

Tip 04: Opera

Over de ingebouwde synchronisatiefunctie van Opera kunnen we kort zijn: de procedure komt grotendeels overeen met die van Firefox. Ga op het meest gebruikte toestel dus eerst even naar de Instellingen en open daar de Browser. Klik vervolgens bij Synchronisatie op Inloggen. In het pop-upvenster klik je op Maak mijn account aan en vul je je e-mailadres en wachtwoord in. Bevestig met Account maken. De laatste stap is de Geavanceerde configuratie in te stellen, zodat je zelf kunt bepalen wat je precies wilt synchroniseren – er zijn vijf items beschikbaar. Net als bij Chrome kun je ervoor kiezen alle data met een eigen wachtwoordzin te versleutelen. Bevestig je keuze met OK en meld je daarna ook op je andere apparaten aan met dit account.

Tip 04 Ook Opera stelt je in staat je synchronisatiedata met een eigen wachtwoord te versleutelen.

0 Reactie(s) op: Je browser synchroniseren doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.