Je clouds beheren in je browser met odrive

Door: theske-slijkerman | 07 juni 2018 11:02

How To

Een van onze favoriete allround cloudbeheerders is odrive. Deze dienst kun je aansturen vanuit je browser, maar de bijhorende desktopapplicatie geeft nog iets meer mogelijkheden. We focussen ons hier dus op deze laatste.

1 Aanmelden

Ga naar www.odrive.com en meld je aan bij de dienst. Dat kan met je account van een van de zeven voorgestelde services. Na je autorisatie kun je je aanmelden, waarna je direct de cloudopslagdienst ziet verschijnen waarmee je je hebt aangemeld. Klik op de naam van die dienst om je bestanden bij die dienst te bekijken. Maar odrive zou geen cloudbeheerder zijn als je je tot één dienst zou moeten beperken. Om een tweede (of derde, vierde, …) dienst toe te voegen, klik je op de startpagina van odrive Link Storage. Er zijn ruim 25 diensten beschikbaar en je kunt ook meerdere accounts van één dienst koppelen!

2 Webapp: acties

Een map of bestand toevoegen aan de geopende opslagservice doe je via de pictogrammen rechtsboven. Door een bestand aan te klikken, kun je het (afhankelijk van het bestandstype) openen of downloaden. Klik op het pijltje naast een item om een bestand of map te verwijderen, te hernoemen of te delen. Kies je hier Share, dan verschijnen de deel-opties. Je kunt je item(s) beveiligen met een wachtwoord en eventueel een vervalperiode instellen. Vervolgens krijg je een url die je zelf naar de gewenste personen verzendt; die hoeven geen odrive-account te hebben. Bestanden die je op deze manier hebt gedeeld, vind je zelf terug in het Sharing-menu linksboven.

3 Installatie software

Met de desktopapplicatie kun je nog veel meer met odrive. Wanneer je online bent ingelogd, klik je linksonder op Download Desktop Sync, waarna je de client van macOS of Windows downloadt. We kiezen voor de Windows-variant. De installatie is rechttoe rechtaan. Odrive heeft zich nu in het systeemvak van Windows genesteld. Rechtsklik op dit pictogram en kies Set up odrive. Druk op Get started en meld je met jouw account bij odrive aan. Een paar Next-knoppen verder bereik je met Open odrive folder je lokale synchronisatiemap van odrive. Standaard bevindt die zich in C:\Users\<accountnaam>\odrive.

4 Synchronisatiemap

Het lijkt er nu op dat alle data naar je lokale synchronisatiemap zijn gekopieerd, maar dat is (gelukkig voor je opslagruimte) slechts schijn. Als je goed kijkt merk je dat de mappen van elke dienst van het type CLOUDF zijn en de bestanden van het type CLOUD. Dit zijn ook de bestandsextensies van de mappen en bestanden, en die cloud(f)-mappen en -bestanden nemen 0 bytes in beslag. Het gaat hier namelijk om ‘placeholders’: verwijzingen naar je online data. Pas wanneer je op zo’n map of bestand dubbelklikt, wordt die naar je schijf gedownload.

5 Syncen

Al je online data zijn dus snel en vanuit één synchronisatiemap bereikbaar, zonder dat je alle data op je lokale harde schijf hoeft te bewaren. Vind jij het wél prettiger als die data ook lokaal worden bewaard, rechtsklik dan op de map van zo’n cloudopslagservice, selecteer Sync en plaats eventueel een vinkje bij Include Subfolders en/of Save and apply to new files and folders. Via een schuifbalk stel je desgewenst de maximale hoeveelheid data in die op deze manier naar je harde schijf mag worden overgepompt. De bestanden worden vervolgens gesynchroniseerd.

6 Delen

Bestanden delen kon al via de webomgeving, maar het kan ook vanuit de applicatie (op dezelfde manier) of via Verkenner. Rechtsklik je in Verkenner op een map, dan tref je hier de optie Share Storage aan. Via Manage spaces en nogmaals Share Storage kun je de mapinhoud dan op een willekeurige plek bij een van de toegevoegde cloudopslagservices plaatsen en de bijhorende link naar de gewenste ontvangers doorsturen.

Nog meer handigheden vind je terug in de betaalde Premium-versie van odrive, zoals het ongedaan maken van synchronisaties met je lokale schijf (Unsync) en het creëren van aangepaste synchronisatieregels per submap. Hier vind je hiervan een detailoverzicht, de betaalde versie kost 8,25 dollar (ca. 6,70 euro) per maand.

0 Reactie(s) op: Je clouds beheren in je browser met odrive

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.