Je eigen cloudopslag met Seafile

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 21 januari 2016 15:13

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Dropbox, OneDrive en consorten zijn allemaal handige cloudopslagdiensten. Voor wat opslag betaal je echter algauw tien euro per maand. Met Seafile kun je zelf een server opzetten op je eigen computer en heb je voor veel minder geld heel veel opslag.

Tip 1: Benodigdheden

Voordat we beginnen is het belangrijk even de benodigdheden te bespreken. Met Seafile zet je een server op je computer op. Deze server is erg licht en zal weinig impact hebben op je pc. Wel betekent dit dat de computer aan moet blijven staan op het moment dat je bestanden wilt up- of downloaden. De bestanden blijven aanwezig op je computer en je kunt ze ook offline bewerken. Maar voor mobiele toegang is het nodig dat de Seafile-server online is, anders kun je je niet aanmelden.

Omdat de kans bestaat dat je grote bestanden gaat downloaden en uploaden, is het een pre als je een snelle router hebt of een bedrade verbinding gebruikt. Dat zijn dus zeker zaken om rekening mee te houden. Bovendien is het nodig voldoende vrije schijfruimte te hebben. Wij voeren deze server uit op Windows, maar de Seafile-server werkt ook op Linux en op de Raspberry Pi. Stappen daarvoor zullen grotendeels overeenkomen met de stappen die wij nu op Windows gaan uitvoeren.

Het is naast Windows ook mogelijk de Seafile-server te installeren op Linux en er zijn speciale instructies voor de Raspberry Pi.

Toegankelijkheid buiten je lokale netwerk

De server die we gaan opzetten om je bestanden te synchroniseren is alleen toegankelijk vanaf je lokale netwerk. Als je de server ook buitenshuis wilt gebruiken, zou je simpelweg de poorten in je router kunnen forwarden naar je Seafile-server. Als je dan je IP-adres in de apps invult, kun je vanuit buiten verbinden. Echter, als thuisgebruiker heb je een dynamisch IP-adres en kan het dus opeens zijn dat je niet meer kunt verbinden met de server omdat je provider je een nieuw IP-adres heeft gegeven. Om hier omheen te werken, kun je een domeinnaam kopen en met een dynamische DNS-service de DNS-records up-to-date houden. Dat is echter een vak apart, en het valt daarom buiten het werkveld van dit artikel.

Tip 2: Python installeren

De Seafile-server is geschreven in de programmeertaal Python, iets wat standaard niet aanwezig is op Windows. Deze moeten we dus even snel installeren, dat is zo gebeurd. Ga naar http://python.org, klik op Downloads > Download Python 2.7.10. Het is belangrijk dat je versie 2.7 neemt en niet versie 3.5. Voer het gedownloade msi-bestand uit en klik in de installatie op Next. De standaardmap van Python is goed, dus klik opnieuw op Next. Scrol naar onderen en klik op het rode kruisje bij Add python.exe to Path en kies voor Will be installed on the local hard drive. Klik daarna op Next waarna de installatie wordt gestart. Na enige tijd is de installatie klaar en kun je op Finish klikken.

Zorg ervoor dat Python aan het systeempad wordt toegevoegd door op het kruisje te klikken en te kiezen voor Will be installed on the local hard drive.

Tip 3: Seafile installeren

We gaan de Seafile-server downloaden en installeren. Hiervoor ga je naar de website van Seafile: www.seafile.com en klik je rechtsboven op Download. Helemaal onderaan vind je de Server. Klik bij Server for Windows op 4.3.1, op het moment van schrijven de nieuwste versie van Seafile. Er wordt nu een tar.gz-bestand aangeboden, dit is een soort zip-bestand dat je kunt uitpakken met bijvoorbeeld 7Zip.

In de tar.gz zit een tar-bestand, en daarin zit dan weer de daadwerkelijke map met alle serverbestanden. Deze map moet je plaatsen in C:\SeafileProgram. Heb je dat gedaan, open de map dan en klik op run.bat om de Seafile-server te starten. Er verschijnt een venster waarin je aangeeft waar de bestanden die je in de cloud wilt opslaan op de lokale pc moeten komen staan. Kies een schijf waarop voldoende opslagruimte beschikbaar is en kies voor Next. Daarna wordt Seafile geïnitialiseerd en kunnen Windows Firewall-meldingen verschijnen van Seafile en Python, omdat er wel het een en ander aangezet moet worden.

Selecteer een schijf om alle Seafile-bestanden in op te slaan

Tip 4: Configuratie

Seafile heeft een gebruikersaccount nodig die als admin/beheerder dient en alle rechten heeft in de applicatie. Dit account moeten we nu eerst toevoegen. Dit doe je door in het systeemvak van de Windows-taakbalk met de rechtermuisknop op het pictogram van Seafile te klikken en te kiezen voor Add an admin account. Er verschijnt een venster waar je een e-mailadres en wachtwoord kunt invullen. Zorg voor een sterk wachtwoord en klik op OK. Nu we een admin-account hebben, kunnen we nog even een naam instellen voor onze Seafile-server en het IP-adres goed instellen.

Klik opnieuw met de rechtermuisknop op het Seafile-pictogram en kies voor Open seafile-server folder. De Windows Verkenner verschijnt. Klik op de map ccnet en selecteer het bestand ccnet.conf. Dubbelklik erop en kies ervoor om het programma met Kladblok te openen. Hier kun je bij NAME een naam voor je Seafile-server invullen, die wordt getoond in de applicaties waar je straks verbinding mee maakt. Ook kun je hier bij SERVICE_URL het IP-adres invullen van je Windows-pc. Het IP-adres kun je het snelste vinden door de Opdrachtprompt te openen (druk op Start, typ cmd en druk op Enter) en vervolgens ipconfig te typen. Bij IPv4 Address staat je huidige IP-adres. Vul dit in bij de SERVICE_URL als volgt: is je IP-adres bijvoorbeeld 192.168.1.5 dan vul je http://192.168.1.5:8000 in. Sla het bestand op en sluit Kladblok. Klik ten slotte weer met de rechtermuisknop op het systeemvakpictogram van Seafile en kies voor Restart Seafile Server.

Klik met de rechtermuisknop op het systeemvakpictogram van Seafile en klik op Add an admin account.

0 Reactie(s) op: Je eigen cloudopslag met Seafile

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.