Je eigen Wordpress-site - Deel 3: Website verfijnen

Door: Maikel Dijkhuizen | 09 augustus 2016 14:31

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Dankzij de vorige twee WordPress-delen heb je nu een fraaie website draaien. Met behulp van extra gebruikers, widgets en veelzijdige plug-ins kan het zelfs nog beter! Voeg slimme functies toe en verhoog het aantal bezoekers door je website te optimaliseren voor zoekmachines.

De vorige delen nog eens teruglezen? Deel 1 van je eigen Wordpress-site bouwen vind je hier, terwijl deel 2 via deze link te lezen valt.

Tip 01: Profiel

Als je zelf WordPress op de webserver van je hostingprovider hebt geïnstalleerd, ben je automatisch ook de beheerder van de website. Je beschikt daarmee over alle rechten om de website naar eigen inzicht aan te passen. Zodra je bijvoorbeeld op een reactie van een bezoeker reageert, is dit profiel ook voor de buitenwereld zichtbaar. Om die reden is het verstandig om de instellingen van je profiel even door te nemen. Ga naar www.jouwwebsite.nl/wp-login.php, waarbij je 'jouwwebsite' vervangt door je eigen domeinnaam. Klik in het linkermenu op Gebruikers. Je ziet vervolgens je eigen gebruikersnaam staan. Klik daarop om je persoonlijke instellingen door te nemen. Je past onder meer het kleurenschema van het dashboard aan en voegt persoonlijke informatie toe. Onderaan bij Biografie typ je eventueel een kort stukje over jezelf. Bepaalde thema's plaatsen de biografie onder ieder bericht dat je op de website publiceert. Sla de wijzigingen op door op Profiel bijwerken te klikken.

Tip 01 Je activeert eenvoudig een ander kleurenschema van het dashboard.

Tip 02: Avatar instellen

Bij je persoonlijke profiel hoort uiteraard ook een avatar. Dit is een profielfoto die bij berichten en reacties verschijnt. Om een blanco avatar te voorkomen, voeg je een eigen profielfoto toe. Opvallend is dat WordPress geen mogelijkheid bevat om een eigen avatar te uploaden. Deze taak besteedt de software uit aan Gravatar. Surf naar www.gravatar.com en klik aan de rechterkant op Create Your Own Gravatar. Vul hetzelfde e-mailadres in dat je voor het WordPress-account hebt gebruikt. Bedenk een gebruikersnaam en wachtwoord, waarna je bevestigt met Sign up. Je ontvangt daarna een registratiemail. Open je e-mailbox en klik op de link. Middels Sign in to Gravatar kies je met Add a new image / Upload new een foto op je harde schijf. Klik op Next en bepaal met het selectiekader welk deel van de foto je wilt gebruiken. Bevestig met Crop and Finish en klik daarna op rated G. Je avatar voor je WordPress-website is automatisch geactiveerd.

Tip 02 Je gebruikt de webdienst Gravatar om een persoonlijke avatar voor WordPress te creëren.

Tip 03: Extra gebruikers

Zeker bij een website waarop je iedere dag nieuwe berichten wilt publiceren, is het zeer veel werk om dat allemaal in je eentje te doen. Misschien wil je hierbij ook je partner, kinderen, vrienden of collega's betrekken. WordPress biedt de mogelijkheid om extra gebruikers aan te maken zonder dat je ze toegang geeft tot alle functionaliteit van de website. Zo kun je iemand bijvoorbeeld alleen de rechten geven om nieuwe berichten te publiceren, terwijl de opmaakfuncties en instellingen van de website voor diegene verborgen blijven. Klik in het dashboard op Gebruikers en Nieuwe toevoegen. Vul daarna de gevraagde velden in, waarbij een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord in ieder geval verplicht zijn. Belangrijk is de rol die je aan de gebruiker toekent. De optie Abonnee heeft de minste rechten, terwijl je met Beheerder alle functies van je website voor de betreffende gebruiker activeert. Met Auteur kies je voor de gulden middenweg. Een gebruiker mag hiermee alleen eigen berichten bewerken en publiceren op de website. Klik als laatste op Nieuwe gebruiker.

Tip 03 Bedenk goed welke rol je toewijst aan een nieuwe gebruiker.

Tip 04: Widgets

WordPress ondersteunt het gebruik van zogeheten widgets. Dat zijn mini-applicaties die je op de website kan publiceren. Denk hierbij aan een kalender, tagwolk, zoekvenster of plek om advertenties te tonen. De plek waar je deze widgets kunt stallen, is afhankelijk van het gekozen thema. Meestal is er een zijbalk aanwezig waarin je de mini-applicaties kwijt kunt. Klik in het dashboard op Weergave / Widgets en bekijk de lijst met beschikbare toepassingen. Aan de rechterkant zie je welke gebieden van de website geschikt zijn voor widgets. Wil je een mini-applicatie toevoegen? Sleep de betreffende widget dan naar het gewenste gebied aan de rechterkant van het venster. Bevestig daarna met Opslaan. Veel thema's bieden via Weergave / Customizer / Widgets een alternatieve manier om extra toepassingen te integreren.

Tip 04 Je activeert widgets door ze naar het juiste gebied van de website te slepen.

Tip 05: Plug-ins

Naast widgets ondersteunt WordPress ook het gebruik van plug-ins. Widgets zijn aan de voorkant zichtbaar in de vorm van een mini-applicatie, terwijl plug-ins allerlei ingrijpende functies kunnen bevatten voor WordPress. Dat is niet altijd aan de voorkant zichtbaar. Wanneer je de website aan de hand van een plug-in bijvoorbeeld optimaliseert voor zoekmachines, verandert er verder niets aan het uiterlijk. Overigens zijn er ook genoeg plug-ins die wel zichtbare wijzigingen aanbrengen, bijvoorbeeld wanneer je een uitbreiding voor een webshop of contactformulier installeert.

In WordPress zijn er standaard al twee plug-ins actief. Open het dashboard en ga naar Plugins om het overzicht te bekijken. Als je een website ontwikkelt waarop bezoekers reacties kunnen achterlaten, is de uitbreiding Akismet een nuttig hulpmiddel. Hiermee weer je namelijk vervelende spamberichten. Klik op Activeren om de plug-in te gebruiken. Hiervoor dien je nog wel een Akismet-account met bijbehorende sleutel aan te maken. De tweede plug-in die WordPress standaard meelevert, draagt de naam Hallo Dolly. Deze uitbreiding heeft geen noemenswaardige functie. Klik daarom op Verwijderen / Ja, verwijder deze bestanden.

Tip 05 De nutteloze plug-in Hallo Dolly verwijder je eenvoudig uit WordPress.

Plug-ins bijwerken

Ontwikkelaars van plug-ins geven regelmatig nieuwe versies vrij. Uit veiligheidsoverwegingen is het belangrijk om verse updates altijd te installeren, zodat hackers geen veiligheidslekken misbruiken om op jouw website in te breken. Klik op Dashboard / Updates en controleer bij Plugins of er nieuwe versies beschikbaar zijn. Kies voor Alles selecteren en bevestig ten slotte met Plugins bijwerken.

Het is belangrijk om geregeld de aanwezigheid van verse updates te controleren.

0 Reactie(s) op: Je eigen Wordpress-site - Deel 3: Website verfijnen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.