Je eigen WordPress-website - Deel 1: een website maken

Door: Maikel Dijkhuizen | 03 augustus 2016 10:29

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

WordPress is hét pakket om met weinig technische kennis een website in elkaar te flansen. Bijna een kwart van alle websitebeheerders in de wereld gebruikt de gratis software. In het eerste deel van dit drieluik lees je hoe je een domeinnaam registreert en WordPress op een webserver installeert.

De volgende delen van dit drieluik ook lezen? Deel 2 van je eigen Wordpress-site bouwen vind je hier, terwijl deel 3 via deze link te lezen valt.

Tip 01: Hostingprovider

De eerste stap om met een website te beginnen, is het kiezen van een goede hostingprovider. Een hostingprovider stelt een webserver ter beschikking waarop je de website kunt publiceren. Hierdoor zijn bezoekers in staat om je website te bezoeken. Weliswaar kun je in principe met een eigen pc of NAS ook een eigen webserver opzetten, maar daar is behoorlijk wat technische kennis voor nodig. Lees ook: Mobirise - Bouw een 'responsive' website.

Bovendien moet de apparatuur dag en nacht zijn ingeschakeld en is er een zeer snelle internetverbinding vereist om de website bereikbaar te maken voor alle bezoekers. Omdat de kennis over server- en netwerkbeheer vaak ontbreekt, kiezen de meeste mensen ervoor om serverruimte te huren bij een hostingprovider. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand of jaar. Bij het kiezen van een hostingprovider is het belangrijk dat deze partij voldoet aan de eisen van WordPress. Controleer daarom of er ondersteuning is voor PHP 5.2.4 en MySQL 5.0. Dit is bij praktisch alle Nederlandse aanbieders het geval. Bekende hostingproviders met betaalbare tarieven zijn onder meer STRATO, Mijndomein en Hosting2GO.

Tip 01 Hosting2GO biedt voor een jaarbedrag van 42,50 euro een hostingpakket dat voldoet aan de eisen van WordPress.

Tip 02: Welk hostingpakket?

De concurrentie tussen hostingproviders is moordend. Het resultaat is een wildgroei van aanbieders die diverse pakketten beschikbaar stellen. De belangrijkste verschillen zijn de maximale hoeveelheid data die je mag opslaan en het toegestane dataverkeer. Wil je een website maken met veel fotografie en/of video's, dan heb je een pakket met behoorlijk wat schijfruimte nodig. Hoe meer bezoekers je website trekt, hoe meer dataverkeer de webserver moet verwerken. Voor goedkope pakketten geldt er meestal een limiet, bijvoorbeeld 75 GB per jaar.

De meeste (hobby)websites blijven daar met gemak onder. Je kunt echter ook voor een duurder pakket kiezen met onbeperkte schijfruimte en dataverkeer. Bekijk verder of de hostingprovider regelmatig back-ups maakt van de webserver. Ook het aantal beschikbare e-mailboxen is wellicht van belang. Wanneer je voornamelijk bezoekers uit Nederland wilt trekken, is het slim om een hostingprovider te kiezen met servers binnen onze landsgrenzen. Je bezoekers hebben dan minder last van vertraging. Het serverpark van Hosting2GO staat bijvoorbeeld in Helmond, waardoor deze aanbieder prima geschikt is voor Nederlandstalige websites. Begin je voor het eerst met een website? Kies dan voor een pakket waarbij de lasten niet te hoog zijn. Als je later meer schijfruimte en dataverkeer nodig hebt, kun je altijd nog upgraden.

Tip 02 De Duitse aanbieder STRATO biedt verschillende hostingpakketten aan.

Tip 03: Domeinnaam kiezen

Voor je bedrijf, vereniging, stichting of particuliere hobbyproject heb je een geschikt webadres nodig, oftewel een domeinnaam. Zodra je weet bij welke aanbieder je een hostingpakket wilt afnemen, kun je de gewenste domeinnaam via deze partij registreren. Bezoek de website van de hostingprovider en controleer of de beoogde domeinnaam nog vrij is. Bedenk ook goed welke extensie je wilt gebruiken. Voor Nederlandse websites ligt .nl voor de hand. Wil je een internationale website opzetten, dan kun je overwegen om de url te laten eindigen op .com. Tegen extra betaling zijn er sinds kort ook gespecialiseerde extensies in omloop, zoals .theater, .cafe en .auto. Indien de gewenste domeinnaam vrij is, bestel je het webadres met het gewenste hostingpakket. De hostingprovider maakt de registratie vervolgens in orde. Meestal ontvang je binnen 24 uur een e-mail met de benodigde inloggegevens.

Tip 03 Controleer op de website van de hostingprovider of de domeinnaam nog vrij is.

Tip 04: Twee varianten

WordPress is een zogeheten contentmanagementsysteem (cms). Hiermee kun je zonder programmeerkennis aan de hand van een kant-en-klaar thema een mooie website bouwen. Kenmerkend is dat het toevoegen van verse (nieuws)berichten zeer eenvoudig werkt, waarbij er geen technische handelingen nodig zijn. Op die manier is het vrij simpel om je eigen website te onderhouden. Dankzij talloze uitbreidingen richt je de gebruikersomgeving volledig naar eigen smaak in.

Overigens is het verwarrend dat er twee varianten van WordPress bestaan. Via www.wordpress.com creëer je via een persoonlijk account direct een blog binnen een al bestaande webomgeving. Het nadeel van deze methode is dat je geen eigen domeinnaam en hostingpakket kunt gebruiken. Bovendien zijn er enkele functies uitgeschakeld, waaronder de installatie van plug-ins. Download de software en installeer je het pakket op de webserver van de hostingprovider. Je gebruikt in dat geval een zelfgehoste versie van WordPress. Als je alle mogelijkheden van dit gratis cms wilt benutten, kun je het beste voor de laatstgenoemde variant van WordPress kiezen. In dit artikel gaan we daarmee volop aan de slag.

Tip 04 Middels de gratis software op https://nl.wordpress.org ontwerp je een zelfgehoste website met een eigen domeinnaam.

WordPress-voorbeelden

Benieuwd naar wat er met WordPress allemaal mogelijk is? Bezoek dan eens de website van Emerce of het festival Pinkpop. Dit zijn allebei prachtige websites om te zien met veel visueel spektakel. Andere bekende namen die WordPress als cms gebruiken, zijn Tele2, D66 en de band Rolling Stones.

Nederlands oudste festival Pinkpop gebruikt WordPress al jaren als fundament voor zijn website.

4 Reactie(s) op: Je eigen WordPress-website - Deel 1: een website maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 augustus 2016 18:55 probeertehelpen
  Ik gebruik www.alphamegahosting.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2016 21:28 Anoniem
  Het verbaasd mij nog steeds dat zo veel mensen zweren bij wordpress… Ik werk voor mijn werk met WP, voor mijn eigen blog met Blogger. Die laatste werkt naar mijn mening zo veel makkelijker en overzichtelijker :p

  MaluSwartjes.com | Fashion, Beauty, DIY & More.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2016 10:07 Anoniem
  Jullie maken wel erg veel reclame voor hosting2go er zijn nog meer goede hostingproviders
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2016 12:54 Anoniem
  Vorige maand een website in Wordpress gemaakt. Was beslist wel even puzzelen maar met een beetje hulp van de UITSTEKENDE klantenservice van hostingprovider Argeweb is dit uitstekend gelukt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.