Je eigen WordPress-website - Deel 1: een website maken

© PXimport

Je eigen WordPress-website - Deel 1: een website maken

Geplaatst: 3 augustus 2016 - 06:29

Aangepast: 13 december 2022 - 14:55

Maikel Dijkhuizen

WordPress is hét pakket om met weinig technische kennis een website in elkaar te flansen. Bijna een kwart van alle websitebeheerders in de wereld gebruikt de gratis software. In het eerste deel van dit drieluik lees je hoe je een domeinnaam registreert en WordPress op een webserver installeert.

De volgende delen van dit drieluik ook lezen? Deel 2 van je eigen Wordpress-site bouwen vind je hier, terwijl deel 3 via deze link te lezen valt.

Tip 01: Hostingprovider

De eerste stap om met een website te beginnen, is het kiezen van een goede hostingprovider. Een hostingprovider stelt een webserver ter beschikking waarop je de website kunt publiceren. Hierdoor zijn bezoekers in staat om je website te bezoeken. Weliswaar kun je in principe met een eigen pc of NAS ook een eigen webserver opzetten, maar daar is behoorlijk wat technische kennis voor nodig. Lees ook: Mobirise - Bouw een 'responsive' website.

Bovendien moet de apparatuur dag en nacht zijn ingeschakeld en is er een zeer snelle internetverbinding vereist om de website bereikbaar te maken voor alle bezoekers. Omdat de kennis over server- en netwerkbeheer vaak ontbreekt, kiezen de meeste mensen ervoor om serverruimte te huren bij een hostingprovider. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand of jaar. Bij het kiezen van een hostingprovider is het belangrijk dat deze partij voldoet aan de eisen van WordPress. Controleer daarom of er ondersteuning is voor PHP 5.2.4 en MySQL 5.0. Dit is bij praktisch alle Nederlandse aanbieders het geval. Bekende hostingproviders met betaalbare tarieven zijn onder meer STRATO, Mijndomein en Hosting2GO.

 

© PXimport

Tip 01 Hosting2GO biedt voor een jaarbedrag van 42,50 euro een hostingpakket dat voldoet aan de eisen van WordPress.

Tip 02: Welk hostingpakket?

De concurrentie tussen hostingproviders is moordend. Het resultaat is een wildgroei van aanbieders die diverse pakketten beschikbaar stellen. De belangrijkste verschillen zijn de maximale hoeveelheid data die je mag opslaan en het toegestane dataverkeer. Wil je een website maken met veel fotografie en/of video's, dan heb je een pakket met behoorlijk wat schijfruimte nodig. Hoe meer bezoekers je website trekt, hoe meer dataverkeer de webserver moet verwerken. Voor goedkope pakketten geldt er meestal een limiet, bijvoorbeeld 75 GB per jaar.

De meeste (hobby)websites blijven daar met gemak onder. Je kunt echter ook voor een duurder pakket kiezen met onbeperkte schijfruimte en dataverkeer. Bekijk verder of de hostingprovider regelmatig back-ups maakt van de webserver. Ook het aantal beschikbare e-mailboxen is wellicht van belang. Wanneer je voornamelijk bezoekers uit Nederland wilt trekken, is het slim om een hostingprovider te kiezen met servers binnen onze landsgrenzen. Je bezoekers hebben dan minder last van vertraging. Het serverpark van Hosting2GO staat bijvoorbeeld in Helmond, waardoor deze aanbieder prima geschikt is voor Nederlandstalige websites. Begin je voor het eerst met een website? Kies dan voor een pakket waarbij de lasten niet te hoog zijn. Als je later meer schijfruimte en dataverkeer nodig hebt, kun je altijd nog upgraden.

 

© PXimport

Tip 02 De Duitse aanbieder STRATO biedt verschillende hostingpakketten aan.

Tip 03: Domeinnaam kiezen

Voor je bedrijf, vereniging, stichting of particuliere hobbyproject heb je een geschikt webadres nodig, oftewel een domeinnaam. Zodra je weet bij welke aanbieder je een hostingpakket wilt afnemen, kun je de gewenste domeinnaam via deze partij registreren. Bezoek de website van de hostingprovider en controleer of de beoogde domeinnaam nog vrij is. Bedenk ook goed welke extensie je wilt gebruiken. Voor Nederlandse websites ligt .nl voor de hand. Wil je een internationale website opzetten, dan kun je overwegen om de url te laten eindigen op .com. Tegen extra betaling zijn er sinds kort ook gespecialiseerde extensies in omloop, zoals .theater, .cafe en .auto. Indien de gewenste domeinnaam vrij is, bestel je het webadres met het gewenste hostingpakket. De hostingprovider maakt de registratie vervolgens in orde. Meestal ontvang je binnen 24 uur een e-mail met de benodigde inloggegevens.

 

© PXimport

Tip 03 Controleer op de website van de hostingprovider of de domeinnaam nog vrij is.

Tip 04: Twee varianten

WordPress is een zogeheten contentmanagementsysteem (cms). Hiermee kun je zonder programmeerkennis aan de hand van een kant-en-klaar thema een mooie website bouwen. Kenmerkend is dat het toevoegen van verse (nieuws)berichten zeer eenvoudig werkt, waarbij er geen technische handelingen nodig zijn. Op die manier is het vrij simpel om je eigen website te onderhouden. Dankzij talloze uitbreidingen richt je de gebruikersomgeving volledig naar eigen smaak in.

Overigens is het verwarrend dat er twee varianten van WordPress bestaan. Via www.wordpress.com creëer je via een persoonlijk account direct een blog binnen een al bestaande webomgeving. Het nadeel van deze methode is dat je geen eigen domeinnaam en hostingpakket kunt gebruiken. Bovendien zijn er enkele functies uitgeschakeld, waaronder de installatie van plug-ins. Download de software en installeer je het pakket op de webserver van de hostingprovider. Je gebruikt in dat geval een zelfgehoste versie van WordPress. Als je alle mogelijkheden van dit gratis cms wilt benutten, kun je het beste voor de laatstgenoemde variant van WordPress kiezen. In dit artikel gaan we daarmee volop aan de slag.

 

© PXimport

Tip 04 Middels de gratis software op https://nl.wordpress.org ontwerp je een zelfgehoste website met een eigen domeinnaam.

WordPress-voorbeelden

Benieuwd naar wat er met WordPress allemaal mogelijk is? Bezoek dan eens de website van Emerce of het festival Pinkpop. Dit zijn allebei prachtige websites om te zien met veel visueel spektakel. Andere bekende namen die WordPress als cms gebruiken, zijn Tele2, D66 en de band Rolling Stones.

 

© PXimport

Nederlands oudste festival Pinkpop gebruikt WordPress al jaren als fundament voor zijn website.

Tip 05: Automatisch script

Voor de installatie van WordPress op de webserver bestaan er twee opties. Je kunt de software handmatig downloaden en naar de webserver uploaden. Hiervoor zijn er verschillende stappen vereist waarover je in de volgende tips meer leest. Sommige hostingproviders bieden tegenwoordig de mogelijkheid om WordPress via een automatisch script op de webserver te installeren. Dat scheelt je de nodige rompslomp, terwijl het resultaat exact hetzelfde is. Als je hostingprovider deze service aanbiedt, log je eerst in op het online beheerpaneel (control panel) van je hostingpakket. De inloggegevens hiervoor heb je als het goed is per e-mail ontvangen. Hoe de automatische installatie precies werkt, is per hostingprovider verschillend.

In de meeste gevallen klik je in het control panel eerst de domeinnaam aan, waarna je navigeert naar Web Apps of Applicaties. Er verschijnt een lijst met applicaties die je op de webserver kunt installeren. Selecteer in het overzicht WordPress en bevestig met Installeer. In de volgende stap is het belangrijk dat je voor de installatie de hoofdmap van de webserver aanwijst. Doe je dat niet, dan is je website namelijk bereikbaar op www.jouwwebsite.nl/wordpress in plaats van www.jouwwebsite.nl (waarbij jouwwebsite je eigen domeinnaam is). Voltooi daarna de installatie. Als alles goed is gegaan, ga je verder met tip 11 om het beheerpaneel van je website te openen. Als je hostingprovider geen automatisch script van WordPress aanbiedt of de installatieprocedure niet goed werkt, voer je de installatie handmatig uit, ga hiervoor verder met tip 6. Dat is weliswaar iets meer werk, maar daarentegen verzekert het je wel direct van de recentste versie van de software.

 

© PXimport

Tip 05 Installeer WordPress in de hoofdmap van de webserver om je website goed bereikbaar te maken.

Tip 06: Database maken

WordPress slaat alle informatie op in een MySQL5-database. Zodra je bijvoorbeeld een nieuw bericht creëert, hevelt WordPress alle tekst en eventuele afbeeldingen over naar de database. Dit onderdeel is dus essentieel voor een goede werking van de website. Mogelijk heeft je hostingprovider al een database voor je aangemaakt. In dat geval beschik je over een databasenaam en inloggegevens. Is dat niet het geval, dan log je eerst in op het control panel van de hostingprovider. Klik op je domeinnaam en navigeer naar de rubriek Databases. Vervolgens maak je een nieuwe database en gebruiker aan, waarbij je een sterk wachtwoord instelt. Noteer na afloop de databasenaam en inloggegevens, want deze gegevens heb je straks nodig om de installatie van WordPress op de webserver in orde te maken.

 

© PXimport

Tip 06 Voor een goede werking van WordPress maak je een MySQL5-database aan.

Tip 07: WordPress-bestanden

Voor de handmatige installatie van WordPress, dien je alle bestanden van dit softwarepakket eerst te downloaden. Surf naar https://nl.wordpress.org en klik op de blauwe knop om het zip-bestand van WordPress ergens op je harde schijf te bewaren. Dubbelklik op het zip-bestand en kies vervolgens voor Alles uitpakken / Uitpakken. Zoals je merkt, bestaat de WordPress-map uit diverse bestanden en mappen. De complete inhoud kopieer je zodadelijk naar de webserver.

 

© PXimport

Tip 07 De inhoud van de WordPress-map bestaat uit diverse bestanden en mappen.

Tip 08: Database koppelen

Voordat je de bestanden naar de webserver uploadt, is het eerst nog nodig om de MySQL5-database aan WordPress te koppelen. Open de inhoud van de WordPress-map op de pc en klik met de rechtermuisknop op wp-config-sample.php. Via Naam wijzigen hernoem je het bestand naar wp-config.php. Open het programma Kladblok en sleep het bestand wp-config.php vanuit Windows Verkenner naar het hoofdvenster. Je dient enkele gegevens van jouw MySQL5-database toe te voegen. Typ in plaats van database_name_here de naam van de database die je in tip 6 hebt aangemaakt.

Bij username_here en password_here doe je hetzelfde voor de gebruikersnaam en het wachtwoord. De localhost hoef je bij de meeste hostingproviders niet te wijzigen. Is dat wel het geval, dan vind je de juiste servernaam doorgaans terug in de registratiemail die je van de hostingprovider hebt ontvangen. Eventueel kies je ervoor om de inloggegevens te versleutelen (zie kader Inloggegevens versleutelen). Klik op Bestand / Opslaan en sluit Kladblok af.

 

© PXimport

Tip 08 Je voegt de juiste databasegegevens handmatig aan het php-bestand toe.

Inloggegevens versleutelen

Wanneer je het bestand wp-config.php in Kladblok hebt geopend, vind je halverwege acht regels die beginnen met 'define'. Door aan deze regels willekeurige toetsaanslagen te koppelen, versleutel je diverse inloggegevens van WordPress. Je website is daardoor beter bestand tegen hackers. Surf hiernaartoe om acht unieke sleutels te genereren en kopieer de code naar het php-bestand in Kladblok.

 

© PXimport

Verhoog de beveiliging van je website door acht unieke sleutels aan te maken.

Tip 09: Uploaden

Het is nu tijd om de WordPress-map naar de webserver van je hostingprovider te uploaden. Om alle data naar de server van je hostingprovider te kopiëren, heb je een ftp-programma nodig. Download de FileZilla Client. Na de installatie dien je de ftp-server (host), de gebruikersnaam en het wachtwoord op te geven. Deze gegevens heb je als het goed is gekregen van je hostingprovider. Wanneer je de ftp-server niet weet, kun je als host ftp.jouwwebsite.nl proberen. Hierbij vervang je 'jouwwebsite' voor je eigen domeinnaam.

Vul boven in het dialoogvenster alle velden in en bevestig met Snelverbinden. FileZilla bestaat uit twee vensters. Links zie je de mappenstructuur van jouw pc, terwijl rechts de mappenstructuur van de webserver staat weergegeven. Belangrijk is om de inhoud van de WordPress-map in de zogeheten rootdirectory te plaatsen. In de registratiemail van je hostingprovider staat meestal weergegeven welke map dat is. De meeste hostingproviders hanteren hiervoor als mapnaam httpdocs, www, public_html of domains. Open in het rechterdeelvenster de rootdirectory en in het linkerdeelvenster de inhoud van de WordPress-map op je pc. Selecteer alle bestanden en mappen van de WordPress-map en klik met de rechtermuisknop op de selectie. Via Uploaden kopieer je alle data naar de webserver. Het uploadproces neemt hooguit enkele minuten in beslag.

 

© PXimport

Tip 09 Met FileZilla kopieer je de inhoud van de WordPress-map naar de webserver.

Tip 10: Installatie

Nu alle WordPress-bestanden op de webserver staan, hoef je alleen nog maar de installatie van dit pakket af te ronden. Surf hiernaartoe, waarbij je 'jouwwebsite' vervangt door je eigen domeinnaam. Er verschijnt een formulier waarin je diverse gegevens invult. Bedenk een logische titel voor de website en typ een gebruikersnaam. Kies een sterk wachtwoord, zodat je website geen prooi wordt voor hackers. Geef verder ook een geldig e-mailadres op. Je kunt zoekmachines eventueel verzoeken om je website niet te indexeren, al is dat meestal geen logische keuze. De meeste websitebeheerders vinden het juist fijn als hun website gemakkelijk wordt gevonden. Klik ten slotte op WordPress installeren. Na enkele seconden verschijnt er een melding dat de installatie is geslaagd.

 

© PXimport

Tip 10 Voordat je WordPress definitief installeert, maak je eerst een persoonlijk account aan.

Tip 11: Beheerpaneel openen

Als de installatie van WordPress is afgerond, surf je naar het webadres van jouw website. Zoals je ziet, is de vormgeving erg basaal en is er alleen een standaardbericht aanwezig. Daar ga je in de volgende twee WordPress-artikelen van deze Tips & Trucs mee aan de slag.

Een kijkje achter de schermen (de 'backend') is vrij eenvoudig. Typ achter het webadres /wp-admin en druk op Enter, bijvoorbeeld www.jouwwebsite.nl/wp-admin. Vul de inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) in die je tijdens de installatie van WordPress hebt aangemaakt. Wanneer je klikt op Inloggen, kom je op het zogeheten dashboard van je website terecht. Hierin kun je onder meer de vormgeving aanpassen, plug-ins installeren en nieuwe berichten posten. Kijk eens rustig rond om alle mogelijkheden te verkennen.

 

© PXimport

Tip 11 Op het dashboard van WordPress regel je alle zaken voor je website.

Altijd up-to-date

Voor hackers zijn WordPress-sites een gewild doelwit. Zij kraken bewust websites om bijvoorbeeld grote hoeveelheden spam de wereld in te sturen. Om die reden is het belangrijk dat je altijd nieuwe updates installeert. Zodra er een nieuwe versie beschikbaar is, verschijnt er in de 'backend' bovenin een melding. Klik op Nu bijwerken. Voor omvangrijke updates is er niet altijd een automatische installatie mogelijk. In dat geval dien je WordPress handmatig bij te werken.

Tip 12: Eerste instellingen

Voordat je met de vormgeving van de website begint, is het slim om alvast wat instellingen goed te zetten. Navigeer naar Instellingen / Algemeen. De websitetitel staat al juist ingevuld. Bedenk ook een goede ondertitel met woorden die de inhoud van je website dekken. Het onderdeel Lidmaatschap is met name interessant wanneer je een forum gaat bouwen waarop gebruikers een eigen profiel kunnen aanmaken. Controleer ook of de juiste tijdzone en gewenste datum- en tijdnotatie staan ingesteld. Bevestig onderaan met Wijzigingen opslaan.

 

© PXimport

Tip 12 In de algemene instellingen voorzie je de website alvast van een geschikte ondertitel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten