Je eigen WordPress-website - Deel 1: een website maken

Door: maikel-dijkhuizen | 03 augustus 2016 10:29

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 05: Automatisch script

Voor de installatie van WordPress op de webserver bestaan er twee opties. Je kunt de software handmatig downloaden en naar de webserver uploaden. Hiervoor zijn er verschillende stappen vereist waarover je in de volgende tips meer leest. Sommige hostingproviders bieden tegenwoordig de mogelijkheid om WordPress via een automatisch script op de webserver te installeren. Dat scheelt je de nodige rompslomp, terwijl het resultaat exact hetzelfde is. Als je hostingprovider deze service aanbiedt, log je eerst in op het online beheerpaneel (control panel) van je hostingpakket. De inloggegevens hiervoor heb je als het goed is per e-mail ontvangen. Hoe de automatische installatie precies werkt, is per hostingprovider verschillend.

In de meeste gevallen klik je in het control panel eerst de domeinnaam aan, waarna je navigeert naar Web Apps of Applicaties. Er verschijnt een lijst met applicaties die je op de webserver kunt installeren. Selecteer in het overzicht WordPress en bevestig met Installeer. In de volgende stap is het belangrijk dat je voor de installatie de hoofdmap van de webserver aanwijst. Doe je dat niet, dan is je website namelijk bereikbaar op www.jouwwebsite.nl/wordpress in plaats van www.jouwwebsite.nl (waarbij jouwwebsite je eigen domeinnaam is). Voltooi daarna de installatie. Als alles goed is gegaan, ga je verder met tip 11 om het beheerpaneel van je website te openen. Als je hostingprovider geen automatisch script van WordPress aanbiedt of de installatieprocedure niet goed werkt, voer je de installatie handmatig uit, ga hiervoor verder met tip 6. Dat is weliswaar iets meer werk, maar daarentegen verzekert het je wel direct van de recentste versie van de software.

Tip 05 Installeer WordPress in de hoofdmap van de webserver om je website goed bereikbaar te maken.

Tip 06: Database maken

WordPress slaat alle informatie op in een MySQL5-database. Zodra je bijvoorbeeld een nieuw bericht creëert, hevelt WordPress alle tekst en eventuele afbeeldingen over naar de database. Dit onderdeel is dus essentieel voor een goede werking van de website. Mogelijk heeft je hostingprovider al een database voor je aangemaakt. In dat geval beschik je over een databasenaam en inloggegevens. Is dat niet het geval, dan log je eerst in op het control panel van de hostingprovider. Klik op je domeinnaam en navigeer naar de rubriek Databases. Vervolgens maak je een nieuwe database en gebruiker aan, waarbij je een sterk wachtwoord instelt. Noteer na afloop de databasenaam en inloggegevens, want deze gegevens heb je straks nodig om de installatie van WordPress op de webserver in orde te maken.

Tip 06 Voor een goede werking van WordPress maak je een MySQL5-database aan.

Tip 07: WordPress-bestanden

Voor de handmatige installatie van WordPress, dien je alle bestanden van dit softwarepakket eerst te downloaden. Surf naar https://nl.wordpress.org en klik op de blauwe knop om het zip-bestand van WordPress ergens op je harde schijf te bewaren. Dubbelklik op het zip-bestand en kies vervolgens voor Alles uitpakken / Uitpakken. Zoals je merkt, bestaat de WordPress-map uit diverse bestanden en mappen. De complete inhoud kopieer je zodadelijk naar de webserver.

Tip 07 De inhoud van de WordPress-map bestaat uit diverse bestanden en mappen.

Tip 08: Database koppelen

Voordat je de bestanden naar de webserver uploadt, is het eerst nog nodig om de MySQL5-database aan WordPress te koppelen. Open de inhoud van de WordPress-map op de pc en klik met de rechtermuisknop op wp-config-sample.php. Via Naam wijzigen hernoem je het bestand naar wp-config.php. Open het programma Kladblok en sleep het bestand wp-config.php vanuit Windows Verkenner naar het hoofdvenster. Je dient enkele gegevens van jouw MySQL5-database toe te voegen. Typ in plaats van database_name_here de naam van de database die je in tip 6 hebt aangemaakt.

Bij username_here en password_here doe je hetzelfde voor de gebruikersnaam en het wachtwoord. De localhost hoef je bij de meeste hostingproviders niet te wijzigen. Is dat wel het geval, dan vind je de juiste servernaam doorgaans terug in de registratiemail die je van de hostingprovider hebt ontvangen. Eventueel kies je ervoor om de inloggegevens te versleutelen (zie kader Inloggegevens versleutelen). Klik op Bestand / Opslaan en sluit Kladblok af.

Tip 08 Je voegt de juiste databasegegevens handmatig aan het php-bestand toe.

Inloggegevens versleutelen

Wanneer je het bestand wp-config.php in Kladblok hebt geopend, vind je halverwege acht regels die beginnen met 'define'. Door aan deze regels willekeurige toetsaanslagen te koppelen, versleutel je diverse inloggegevens van WordPress. Je website is daardoor beter bestand tegen hackers. Surf hiernaartoe om acht unieke sleutels te genereren en kopieer de code naar het php-bestand in Kladblok.

Verhoog de beveiliging van je website door acht unieke sleutels aan te maken.

4 Reactie(s) op: Je eigen WordPress-website - Deel 1: een website maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 augustus 2016 18:55 probeertehelpen
  Ik gebruik www.alphamegahosting.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2016 21:28 Anoniem
  Het verbaasd mij nog steeds dat zo veel mensen zweren bij wordpress… Ik werk voor mijn werk met WP, voor mijn eigen blog met Blogger. Die laatste werkt naar mijn mening zo veel makkelijker en overzichtelijker :p

  MaluSwartjes.com | Fashion, Beauty, DIY & More.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2016 10:07 Anoniem
  Jullie maken wel erg veel reclame voor hosting2go er zijn nog meer goede hostingproviders
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2016 12:54 Anoniem
  Vorige maand een website in Wordpress gemaakt. Was beslist wel even puzzelen maar met een beetje hulp van de UITSTEKENDE klantenservice van hostingprovider Argeweb is dit uitstekend gelukt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.