Je eigen WordPress-website - Deel 1: een website maken

Door: Maikel Dijkhuizen | 03 augustus 2016 10:29

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 09: Uploaden

Het is nu tijd om de WordPress-map naar de webserver van je hostingprovider te uploaden. Om alle data naar de server van je hostingprovider te kopiëren, heb je een ftp-programma nodig. Download de FileZilla Client. Na de installatie dien je de ftp-server (host), de gebruikersnaam en het wachtwoord op te geven. Deze gegevens heb je als het goed is gekregen van je hostingprovider. Wanneer je de ftp-server niet weet, kun je als host ftp.jouwwebsite.nl proberen. Hierbij vervang je 'jouwwebsite' voor je eigen domeinnaam.

Vul boven in het dialoogvenster alle velden in en bevestig met Snelverbinden. FileZilla bestaat uit twee vensters. Links zie je de mappenstructuur van jouw pc, terwijl rechts de mappenstructuur van de webserver staat weergegeven. Belangrijk is om de inhoud van de WordPress-map in de zogeheten rootdirectory te plaatsen. In de registratiemail van je hostingprovider staat meestal weergegeven welke map dat is. De meeste hostingproviders hanteren hiervoor als mapnaam httpdocs, www, public_html of domains. Open in het rechterdeelvenster de rootdirectory en in het linkerdeelvenster de inhoud van de WordPress-map op je pc. Selecteer alle bestanden en mappen van de WordPress-map en klik met de rechtermuisknop op de selectie. Via Uploaden kopieer je alle data naar de webserver. Het uploadproces neemt hooguit enkele minuten in beslag.

Tip 09 Met FileZilla kopieer je de inhoud van de WordPress-map naar de webserver.

Tip 10: Installatie

Nu alle WordPress-bestanden op de webserver staan, hoef je alleen nog maar de installatie van dit pakket af te ronden. Surf hiernaartoe, waarbij je 'jouwwebsite' vervangt door je eigen domeinnaam. Er verschijnt een formulier waarin je diverse gegevens invult. Bedenk een logische titel voor de website en typ een gebruikersnaam. Kies een sterk wachtwoord, zodat je website geen prooi wordt voor hackers. Geef verder ook een geldig e-mailadres op. Je kunt zoekmachines eventueel verzoeken om je website niet te indexeren, al is dat meestal geen logische keuze. De meeste websitebeheerders vinden het juist fijn als hun website gemakkelijk wordt gevonden. Klik ten slotte op WordPress installeren. Na enkele seconden verschijnt er een melding dat de installatie is geslaagd.

Tip 10 Voordat je WordPress definitief installeert, maak je eerst een persoonlijk account aan.

Tip 11: Beheerpaneel openen

Als de installatie van WordPress is afgerond, surf je naar het webadres van jouw website. Zoals je ziet, is de vormgeving erg basaal en is er alleen een standaardbericht aanwezig. Daar ga je in de volgende twee WordPress-artikelen van deze Tips & Trucs mee aan de slag.

Een kijkje achter de schermen (de 'backend') is vrij eenvoudig. Typ achter het webadres /wp-admin en druk op Enter, bijvoorbeeld www.jouwwebsite.nl/wp-admin. Vul de inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) in die je tijdens de installatie van WordPress hebt aangemaakt. Wanneer je klikt op Inloggen, kom je op het zogeheten dashboard van je website terecht. Hierin kun je onder meer de vormgeving aanpassen, plug-ins installeren en nieuwe berichten posten. Kijk eens rustig rond om alle mogelijkheden te verkennen.

Tip 11 Op het dashboard van WordPress regel je alle zaken voor je website.

Altijd up-to-date

Voor hackers zijn WordPress-sites een gewild doelwit. Zij kraken bewust websites om bijvoorbeeld grote hoeveelheden spam de wereld in te sturen. Om die reden is het belangrijk dat je altijd nieuwe updates installeert. Zodra er een nieuwe versie beschikbaar is, verschijnt er in de 'backend' bovenin een melding. Klik op Nu bijwerken. Voor omvangrijke updates is er niet altijd een automatische installatie mogelijk. In dat geval dien je WordPress handmatig bij te werken.

Tip 12: Eerste instellingen

Voordat je met de vormgeving van de website begint, is het slim om alvast wat instellingen goed te zetten. Navigeer naar Instellingen / Algemeen. De websitetitel staat al juist ingevuld. Bedenk ook een goede ondertitel met woorden die de inhoud van je website dekken. Het onderdeel Lidmaatschap is met name interessant wanneer je een forum gaat bouwen waarop gebruikers een eigen profiel kunnen aanmaken. Controleer ook of de juiste tijdzone en gewenste datum- en tijdnotatie staan ingesteld. Bevestig onderaan met Wijzigingen opslaan.

Tip 12 In de algemene instellingen voorzie je de website alvast van een geschikte ondertitel.

4 Reactie(s) op: Je eigen WordPress-website - Deel 1: een website maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 augustus 2016 18:55 probeertehelpen
  Ik gebruik www.alphamegahosting.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2016 21:28 Anoniem
  Het verbaasd mij nog steeds dat zo veel mensen zweren bij wordpress… Ik werk voor mijn werk met WP, voor mijn eigen blog met Blogger. Die laatste werkt naar mijn mening zo veel makkelijker en overzichtelijker :p

  MaluSwartjes.com | Fashion, Beauty, DIY & More.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2016 10:07 Anoniem
  Jullie maken wel erg veel reclame voor hosting2go er zijn nog meer goede hostingproviders
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2016 12:54 Anoniem
  Vorige maand een website in Wordpress gemaakt. Was beslist wel even puzzelen maar met een beetje hulp van de UITSTEKENDE klantenservice van hostingprovider Argeweb is dit uitstekend gelukt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.