Jolicloud 1.0

Door: koen-vervloesem | 20 augustus 2010 12:40

Review

We weten allemaal dat Windows 7 niet echt bedoeld is voor netbooks. Een alternatief is een Linux-systeem op uw netbook installeren, maar dat schrikt nog heel wat mensen af. Jolicloud biedt een oplossing: het is een gebruiksvriendelijke Linux-distributie met speciale interface geoptimaliseerd voor netbooks en webapplicaties.

We weten allemaal dat Windows 7 niet echt bedoeld is voor netbooks. Een alternatief is een Linux-systeem op uw netbook installeren, maar dat schrikt nog heel wat mensen af. Jolicloud biedt een oplossing: het is een gebruiksvriendelijke Linux-distributie met speciale interface geoptimaliseerd voor netbooks en webapplicaties.

Zoals vlug zal blijken is Jolicloud niet zomaar de zoveelste Linux-distributie voor netbooks, hoewel het gebaseerd is op Ubuntu. Een eerste verschil is dat Jolicloud bewust mikt op een zo breed mogelijke hardwareondersteuning. De Nokia Booklet 3G bijvoorbeeld is een netbook die bij veel andere Linux-distributies voor problemen zorgt, maar niet bij Jolicloud. Op de website vindt u een uitgebreide lijst van ondersteunde netbooks.

Er zijn twee manieren om Jolicloud op uw netbook te installeren: gaat u voor een dualboot-configuratie, dan kiest u Jolicloud Express, waarmee u Jolicloud eenvoudig van in Windows kunt installeren en later ook kunt verwijderen zonder te moeten herpartitioneren. Wilt u Jolicloud wel op een afzonderlijke partitie of wil u het als enige besturingssysteem op uw netbook, dan downloadt u het ISO-bestand en start u uw netbook op vanaf de usb-stick waarop u dit ISO-bestand plaatst met de Jolicloud USB Creator. De installatie wijst zichzelf wel uit, en anders is er de uitgebreide online documentatie, al is die wat verouderd. De eerste keer dat u Jolicloud opstart, moet u overigens een profiel aanmaken.

In de cloud

Zoals de naam al doet vermoeden is Jolicloud een besturingssysteem voor wie graag ‘in de cloud’ werkt, zoals dat tegenwoordig heet. Dus: gebruikt u vooral webapplicaties zoals Gmail en houdt u uw bestanden op internet bij met Dropbox, dan is Jolicloud helemaal iets voor u. De grenzen tussen een webapplicatie op internet starten en een document op de harde schijf van de netbook met een lokaal programma openen vervagen in Jolicloud: Dropbox staat broederlijk naast uw Documenten-map en Gmail naast OpenOffice.org.

Webapplicaties staan broederlijk naast Linux- en Windows-programma’s.

Nieuwe programma’s installeren gaat vrij eenvoudig, door op de grote groene knop Add te klikken. Jolicloud toont dan zijn App Center met in totaal meer dan 700 toepassingen in verschillende categorieën. Webapplicaties, Linux-programma’s en zelfs Windows-programma’s (dankzij de Windows-emulator Wine) staan hier allemaal tussen. Eén van die Windows-programma’s is bijvoorbeeld Spotify.

Sociaal besturingssysteem

Jolicloud voegt aan dit alles een ‘sociale’ component toe. Iedere gebruiker heeft een profiel, en u kunt de profielen van andere gebruikers bekijken en zien welke toepassingen ze aanbevelen. U kunt commentaar geven op programma’s en in het App Center krijgt u te zien hoe populair elk programma is. Featured Apps en Friends’ Picks maken dankbaar gebruik van de aanbevelingen van andere gebruikers. Dankzij uw profiel worden de geïnstalleerde toepassingen bovendien gesynchroniseerd met elke andere Jolicloud-installatie waar u hetzelfde profiel gebruikt. Zo zorgt u er heel eenvoudig voor dat u op twee netbooks altijd dezelfde programma’s geïnstalleerd hebt.

Het App Center toont u de Featured Apps.

Het grote nadeel van Jolicloud is dat het onder de motorkap een rommeltje is. De interface heeft nog wat fouten, de Nederlandse vertaling is onvolledig en Jolicloud 1.0 is gebaseerd op Ubuntu 9.04, waardoor u slechts updates ontvangt tot eind oktober 2010. Ondanks die nadelen blijft Jolicloud echter een heel gebruiksvriendelijke distributie, dus we hopen dat er tegen oktober een nieuwe versie komt.

Jolicloud

Freeware (opensource)

Taal Engels

Medium 689 MB download

OS niet van toepassing, platformonafhankelijk

Systeemeisen Netbook met Intel Atom-processor

Maker Jolicloud

Oordeel 7/10

Pluspunten

Ondersteunt veel hardware

Transparante afhandeling van Linux-, Windows- en webapplicaties

Minpunten

De Nederlandse vertaling is niet volledig

De online documentatie is verouderd

Gebaseerd op een oude versie van Ubuntu

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Jolicloud 1.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.