Kaspersky als bedreiging voor nationale veiligheid aangewezen

Door: Joris Peterse | 29 maart 2022 10:35

Nieuws

Het Russische antivirusbedrijf Kaspersky is door de Amerikaanse FCC als bedreiging voor de nationale veiligheid bestempeld en op een zwarte lijst geplaatst. Het is niet de eerste keer dat het securitybedrijf onder vuur ligt.

Bedrijven die op zo’n zwarte lijst zijn geplaatst mogen geen producten of diensten meer verkopen in de VS. Kaspersky is niet het eerste bedrijf dat door de FCC als bedreiging is aangewezen, ook bijvoorbeeld het Chinese Huawei mag in de VS geen zaken meer doen. Dit vanwege spionagebeschuldigingen aan het adres van Huawei. Het Chinese bedrijf ondervindt daar nog altijd veel hinder van. Ook dronemaker DJI en mobieltjesmaker ZTE staan op deze lijst.

De FCC hanteert een zwarte lijst om bedrijven buiten de deur te houden die gezien worden als ‘een door de staat gesteunde entiteit’. Deze bedrijven zouden een gevaar vormen omdat ze door Chinese en Russische overheden worden gebruikt om te spioneren of andere belangen te schaden.

Kaspersky in verdomhoekje

In een verklaring heeft Kaspersky met teleurstelling gereageerd. Volgens het bedrijf is de beslissing niet genomen na een technische beoordeling, maar op politieke gronden.

Het is echter niet de eerste keer dat Kaspersky onder vuur ligt. In 2018 besloot de Nederlandse Rijksoverheid al geen Kaspersky-software meer te gebruiken na meerdere aantijgingen over Russische spionage.

In de hoop vertrouwen te herstellen verhuisde het securitybedrijf zijn datacentrum naar het Zwitserse Zürich en heeft het de broncode van zijn software door onafhankelijke experts laten controleren.

Vooralsnog is Kaspersky voor Nederlandse consumenten niet op een zwarte lijst geplaatst.

Eugene Kaspersky
De PR-machine van Kaspersky probeert al jaren te overtuigen dat gebruik van de software veilig is.

2 Reactie(s) op: Kaspersky als bedreiging voor nationale veiligheid aangewezen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 maart 2022 16:22 lha.janssens
  Zeker in tijden van oorlog is de agressor bij voorbaat verdacht en sleept bedrijven van dezelfde nationaliteit met zich mee, terecht of onterecht. Met dit verbod heeft het Westen, met name de VS, boter op hun hoofd. Oorlog of geen oorlog wereldmachten bespioneren elkaar via alle mogelijke achterdeurtjes.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 april 2022 03:46 ardsur
  de enige die belang heeft bij de oorlog in Oekraine is America. Zo kunnen ze hun verloren overheersende positie in het Westen weer herstellen, de Amerikaanse wapenindustrie (die grote invloed heeft op de amerikaanse regering) verdient miljarden, America stopt de gas toevoer vanuit Rusland om zelf miljarden te kunnen verdienen met hun LNG en zo de machtpositie over Europa te vergroten (EU nog afhankelijker maken van USA) en wat gaat er gebeuren als er bij de volgende verkiezingen weer een idioot als Trump aan de macht komt? EU uitgeschakeld want afhankelijk gemaakt, Rusland uitgeschakeld op economish gebied. Zo America heeft dan nog maar 1 vijand China, omdat EU, Rusland al verslagen zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.