Kaspersky Internet Security 2012 en Anti-Virus 2012

Door: Joris Peterse Joris | 07 oktober 2011 10:10

Apps & Software

Het seizoen van de nieuwe versies van antivirussoftware is begonnen. Ook Kaspersky komt met nieuwe beveiligingssuites voor de pc: Internet Security 2012 en Anti-Virus 2012. Beiden moeten uw pc beschermen tegen internetgevaren, maar de Internet Security biedt net even wat meer.

Kaspersky heeft geprobeerd om het programma toegankelijker te maken dan de vorige versie en daar valt wat voor te zeggen. U krijgt een overzichtelijk beginscherm en kunt makkelijk door de functies en instellingen heen bladeren. Dat is wel nodig ook, want vooral Internet Security heeft aardig wat aan boord. Bovenin de interface prijkt de knop 'Cloud Protectie', wat leidt naar een reclamescherm over de beveiliging van Kaspersky en onder meer het aantal geblokkeerde gevaren en beschermde gebruikers. Vrij overbodig, vooral omdat deze zelfreclame getoond wordt aan gebruikers die nota bene al voor het product betaald hebben. Hetzelfde gevoel bekruipt ons bij de widget die na de installatie op het bureaublad verschijnt. Gelukkig is deze makkelijk uit te schakelen.

Internet Security

Zoals gezegd heeft Internet Security 2012 aardig wat extra functies aan boord, waarbij het ouderlijk toezicht, een sandbox om verdachte programma's, bestanden en websites in te openen, een programma- en netwerkactiviteitmonitor en een firewall het meest in het oog springen. We zijn erg te spreken over de werking van deze functies, die bovendien overzichtelijk te configureren en te beheren zijn. Minder enthousiast zijn we over de ingebouwde Anti-Banner, die banners op websites moet blokkeren. De AdBlocker-plug-in, die voor iedere browser gratis beschikbaar is, werkt grondiger dan Kaspersky's variant.

De interface is rustig en overzichtelijk

... hetzelfde geldt voor de instellingen.

Virusbescherming

Het belangrijkste onderdeel van beide varianten is natuurlijk de virusbescherming. Kaspersky kiest ervoor om de bescherming zowel via de cloud als lokaal te laten plaatsvinden. Een veilige middenweg, Kaspersky heeft dan ook een goede reputatie te verdedigen qua opsporing en verwijdering van malware. Maar hoe meer er lokaal gebeurt, hoe hoger de systeemimpact. Kaspersky's beveiligingssoftware is dus wat zwaarder dan sommige concurrenten.

Beide producten beschikken ook over extra beschermingstools, zoals het maken van een opstartbare herstel-cd of dito usb-stick (overigens is de installatie-cd ook bootable), met de optie Browserconfiguratie de instellingen en gegevens wijzigen of wissen en met de Privacybescherming de pc ontdoen van onder andere de zoekgeschiedenis, de lijst van recent geopende documenten etc.

Na de installatie van het programma wordt de database met virusdefinities bijgewerkt, hiervoor moet u wel even geduld opbrengen. Ook de eerste scan van uw systeem vereist het nodige geduld. U hoeft echter slechts eenmalig door deze zure appeltjes heen te bijten, hierna zal het bijwerken van de definities en de systeemscan minder tijd in beslag nemen. Dit laatste omdat het alleen de aangepaste bestanden nagaat.

De prominente knop Cloud protectie leidt naar een overbodige overzichtspagina.

Conclusie

Kaspersky's Internet Security en Anti-Virus zijn prettige beveiligingspakketten met weinig onzin. De interface is prettig en door de instellingen is makkelijk uw weg gevonden. De ingebouwde functies, zoals de sandbox-mode maken het programma wel geschikter voor wat gevorderde gebruikers.

Kaspersky Anti-Virus 2012

Prijs € 29,95 (1 pc), € 39,95 (3 pc's) € 59,95 (5 pc's) met 1 jaar updates

Taal Nederlands

Medium 1 cd of download (144 MB)

Proefversie Download (144 MB), 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 800MHz-processor, 512 MB RAM (Windows XP) of 1GHz-processor, 1 GB RAM (32 bit) of 2 GB RAM (64 bit), 480 MB harde-schijfruimte

Maker Kaspersky

Oordeel 8/10

Pluspunten

Prettige interface

Veel functies

Windows probleemoplossing

Prijs

Minpunten

Overbodige bureaubladwidget en Cloud protectie-knop

Meeste functies zijn voor gevorderde gebruikers

Eerste scan en definitie-update duren lang

Kaspersky Internet Security 2012

Prijs € 49,95 (1 pc), € 69,95 (3 pc's), € 89,95 (5 pc's) met 1 jaar updates

Taal Nederlands

Medium 1 cd of download (144 MB)

Proefversie Download (144 MB), 30 dagen geldig

OS Windows XP/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 800 MHz-processor, 512 MB RAM (Windows XP) of 1GHz-processor, 1 GB RAM (32 bit) of 2 GB RAM (64 bit), 480 MB harde-schijfruimte

Maker Kaspersky

Oordeel 8/10

Pluspunten

Prettige interface

Sandbox

programma- en netwerkactiviteitmonitor

Minpunten

Overbodige bureaubladwidget en Cloud protectie-knop

Meeste functies zijn voor gevorderde gebruikers

Eerste scan en definitie-update duren lang

Anti-banner voegt niks toe