Kaspersky Internet Security 2015 Multi-Device - Toch vooral voor Windows

© PXimport

Kaspersky Internet Security 2015 Multi-Device - Toch vooral voor Windows

Geplaatst: 27 november 2014 - 05:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Edmond Varwijk

Door beveiligingsproducten voor Mac en Android te bundelen met die voor Windows, hoopt Kaspersky dat men deze ook allemaal gaat gebruiken. Gebruikers blijven namelijk sceptisch als het gaat om antimalware voor iets anders dan hun Windows-pc.

Kaspersky-beveiligingsproducten behoren al jaren tot de top en eindigen keer op keer bovenaan in vergelijkende test van testlaboratoria AV-Comparatives en AV Test. Kaspersky Internet Security (KIS) 2015 is het sterkst bij de beveiliging van Windows. Lees ook: Het gevaar van openbare wifi.

De belangrijkste nieuwe functie is de beveiliging tegen misbruik van de webcam. KIS 2015 voorkomt dat er ongemerkt foto's of video's kunnen worden gemaakt. Het programma onderscheidt vertrouwde en niet-vertrouwde applicaties en de gebruiker kan deze diep in het programma ook zelf benoemen. Zo kun je instellen dat Skype altijd toegang krijgt, maar andere applicaties niet. Het werkt met de meeste ingebouwde en usb-webcams, maar niet allemaal. Evenmin voorkomt het misbruik van de microfoon voor geluidsopnames.

Een andere nieuwe functie is dat System Watcher (dat de processen op de pc bewaakt) nu ongemerkt een back-up maakt van alle bestanden die zomaar door een programma worden aangepast. Dit doet het als wapen tegen ransomware die bestanden versleutelt en pas na betaling weer vrijgeeft. Verder waarschuwt KIS nu voor het gebruik van onveilige wifi-netwerken en beschermt de module voor veilig internetbankieren het klembord. De Mac-versie is minder uitgebreid met anti-malware, bescherming tegen onveilige websites en ouderlijk toezicht. Veilig Bankieren en webcambeveiliging ontbreken bijvoorbeeld.

 

© PXimport

De interface van Kaspersky Internet Security voor Windows is verder opgeschoond en nu weer gemakkelijker te gebruiken.

Smartphone en tablet

Terwijl Kaspersky voor zowel iOS als Windows Phone slechts een browser biedt die malafide websites blokkeert, zitten er in KIS 2015 heel veel functies voor de beveiliging van smartphones en tablets met Android. Denk aan functionaliteit om bij verlies of diefstal je Android op te sporen, blokkeren, wissen en foto's te laten maken van de illegale gebruiker. Jammer is dat het opsporen van een apparaat meteen ook het blokkeren betekent. Het vervolgens weer vrijgeven is niet erg gemakkelijk. Het werkt allemaal wel. Wij vragen ons dan ook af waarom die functionaliteit niet ook voor iOS en Windows Phone wordt geboden. De Android-app heeft ook antivirus-functionaliteit, maar van de noodzaak hiervan zijn we nog niet overtuigd.

 

© PXimport

De verloren Android-smartphone is teruggevonden en heeft enkele foto's gemaakt van de dief.

Conclusie

KIS 2015 Multi-Device biedt zeer uitgebreide beveiliging voor Windows-pc's en duidelijk minder voor de Mac. Ook bij smartphones en tablets is de verdeling niet evenwichtig, met redelijk veel functies voor Android en zeer weinig voor iOS en Windows Phone. Om echt multi-device te zijn, moeten de mogelijkheden over alle platformen veel meer gelijkwaardig worden. Ben je als Windows-gebruiker op zoek naar een prima beveiligingsproduct dat ook nog wat andere trucjes kan, dan doe je met KIS een prima aanschaf.

 

© PXimport

Kaspersky Internet Security voor de Mac beperkt zich tot de essentiële functies als anti-virus en Ouderlijk Toezicht.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Beveiligingsresultaten

Windows en Mac

Systeemprestaties

Gebruiksvriendelijk

Minpunten

Geen centraal beheer

Functies smartphones

Conclusie

Kaspersky Internet Security 2015 Multi-Device --------------------------------------------- **Prijs:** € 49,95 (1 apparaat 1 jaar), € 69,95 (3 apparaten 1 jaar), € 89,95 (5 apparaten 1 jaar) **Taal:** Nederlands **OS:** Windows XP/Vista/7/8; Mac OS X 10.6 (Intel) en hoger; Android; Windows Phone; iOS **Website:** [www.kaspersky.nl](http://www.kaspersky.nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten