[UPDATE] Kaspersky-malware leidt concurrentie om de tuin'

Door: Daan Doedens Daan | 17 augustus 2015 09:08

Apps & Software

Antivirusbedrijf Kaspersky Lab zou een vorm van malware hebben ontwikkeld die concurrenten laat jagen op bestanden die helemaal niet gevaarlijk zijn, zodat Kaspersky beter uit de bus komt.

Update 18:43 uur

Eurene Kaspersky, CEO van de antivirus-maker, heeft via verschillende wegen op het bericht van Reuters gereageerd. "Dit verhaal is complete onzin", zegt de topman via zijn Twitter-account. In een uitgebreide blogpost voegt Kaspersky daar nog aan toe: "Het artikel staat vol met valse beschuldigingen." De anonieme bronnen waar Reuters zich op heeft gebasseerd zijn volgens de CEO ex-werknemers die zich "verongelijkt" voelen. "En in dit geval betreft het ook nog eens volstrekte leugens die simpelweg belachelijk zijn". Tot slot geeft de Kaspersky-baas een sneer naar alle journalisten die zich "hebben laten imponeren" door het exclusieve verhaal van het persbureau, "zonder enige vorm van bewijs".

In een uitgebreid persbericht, dat hier te vinden is, gaat Kaspersky dieper in op de beschuldigingen.

De software zorgde ervoor dat andere virusscanners belangrijke, maar ongevaarlijke pc-bestanden in quarantaine zetten en er daarmee voor zorgden dat de computer niet goed meer werkte. De malware-code zorgde er soms voor dat belangrijke bestanden helemaal werden verwijderd.

False positives

Het bouwen van de software zou volgens Reuters gedeeltelijk zijn opgedragen door mede-oprichter Eugene Kaspersky zelf, en zou er vooral op gericht zijn kleine antivirusbedrijven om de tuin te leiden. Kaspersky Lab ontkent de geruchten door te laten weten dat 'het bedrijf nog nooit een geheim project heeft opgezet dat het marktaandeel van de concurrentie door middel van false positives aan zou tasten'.