Kaspersky Pure

Door: Edmond Varwijk | 23 februari 2011 13:57

Apps & Software

Kaspersky heeft met Anti-Virus en Internet Security al een uitgebreid aanbod aan beveiligingsproducten voor de pc, en daar komt nu nog Pure bij. Pure is het nieuwe topmodel en doet alles wat de andere producten van Kaspersky al doen én meer. Maakt dat het ook de beste keuze?

In de grote test van beveiligingssoftware van Computer!Totaal 02/2011, scoort Kaspersky 3,5 van 5 sterren. Hoewel Kaspersky Internet Security 2011 veel functionaliteit biedt, scoort het minder op gebruiksgemak. De programmavensters zijn allemaal erg druk en vergen van de gebruiker veel klik- en leeswerk. De trend dat beveiligingsproducten minder aanwezig zijn en meer op eigen houtje regelen, is bij Kaspersky nog niet doorgedrongen.

Het hoofdvenster van Kaspersky Pure geeft direct overzicht over de status van de bescherming van de pc.

Pure is het nieuwste dat Kaspersky biedt. Het staat in de rangorde boven de pakketten Anti-Virus en Internet Security, waarmee het op de verpakking en op de Kaspersky-site ook wordt vergeleken. Het biedt hetzelfde op het gebied van antivirus, firewall en ouderlijk toezicht, maar extra mogelijkheden voor identiteitsbescherming en het optimaliseren van de pc. Daarnaast bevat het extra functies zoals back-up en gegevensversleuteling.

Dezelfde opties voor beveiliging van instant messaging in Kaspersky Pure (rechts) en Kaspersky Internet Security (links).

Dat Pure voortbouwt op Internet Security is duidelijk wanneer de instellingen van individuele onderdelen worden geopend. Deze zijn veelal volledig identiek aan elkaar, behalve dat Pure iets rustiger is vormgegeven met grotere pictogrammen en lichtere kleuren. Wat ook gebleven is, zijn het grote aantal vensters en wizards, de vele opties met bijbehorende uitleg. Kaspersky-producten gebruiken, is vooral veel lezen, tenminste wanneer u na de installatie er niet zomaar op vertrouwt dat alles wel oké is. En daar is ook reden toe, want Kaspersky Pure heeft nog wel enige hulp nodig om volledig geconfigureerd te zijn. Dan treden ook de eerste problemen op. Het spamfilter wil graag een mailbox hebben met minimaal vijftig niet-spamberichten, maar kan de mappenstructuur van Windows Live Mail niet openen. De back-upfunctie ondersteunt ruimhartig netwerkschijven, ftp en lokale schijven als doel van de back-up, maar blijft weigeren de back-up op onze NAS te maken. Opvallend is dat waar alle andere aanbieders van beveiligingsproducten inmiddels wel back-up via internet aanbieden, dit bij Kaspersky nog ontbreekt.

Persoonlijke gegevens beschermen via de Sandbox-functie (programma’s uitvoeren in een beveiligde omgeving) werkt goed.

De extra’s

De back-upfunctie is niet de enige van de extra’s die niet helemaal overtuigt. Ook de data-encryptie doet dat niet. Het programma biedt weliswaar de mogelijkheid een versleutelde container te maken en daarin bestanden te bewaren, maar met een maximale wachtwoordlengte van slechts acht tekens en geen inspraak in de versleutelingswijze, is het minder krachtig dan het gratis TrueCrypt. Ook ontbreekt een door TrueCrypt geboden optie om de hele harde schijf te versleutelen.

Bescherming

Waar overtuigt Pure dan wel? Eigenlijk vooral in de onderdelen die ook in Kaspersky Anti-Virus en Internet Security zitten. De bestrijding van malware is goed, de functies hiervoor erg uitgebreid. Het Ouderlijk Toezicht behoort tot de beste in zijn soort en mist eigenlijk alleen de optie een gebruiker op basis van zijn leeftijd direct bepaalde filteropties toe te kennen. Ook de mogelijkheid de beveiliging van alle computers in het netwerk vanaf één centrale pc te beheren is goed, al blijft het raar dat de hiervoor noodzakelijke afscherming van de configuratieopties van Kaspersky al met een wachtwoord van maar één teken tevreden is.

Ook met Pure kan de beveiliging van alle pc’s in het netwerk vanaf één pc centraal geregeld worden.

Conclusie

De meerprijs van Pure ten opzicht van Internet Security is weliswaar maar tien euro, toch maken de extra’s dat verschil eigenlijk niet waar. Daarvoor zijn er nog teveel beperkingen in de extra’s of liepen we tegen kleine onvolkomenheden aan. Staat Pure al op uw pc, dan is er geen reden het eraf te halen, het omvat immers alles wat Internet Security ook heeft. Gaat u voor een nieuwe aanschaf, dan is de Internet Security de betere keuze.

Kaspersky Pure

Prijs € 79,95 (3 pc’s met 1 jaar updates); € 59,95 (voor 1 pc met 1 jaar updates)

Taal Nederlands

Medium 1 cd

Proefversie 118 MB download, 30 dagen

OS Windows XP(SP3)/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 500 MB harde-schijfruimte, 1 GB RAM

Garantie 1 jaar

Maker Kaspersky Lab

Oordeel 6/10

Pluspunten

Beveiligingsfuncties van de Internet Security

Nederlandstalig

Minpunten

Extra’s rechtvaardigen extra prijs niet

Foutjes in de werking van het programma

0 Reactie(s) op: Kaspersky Pure

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.