Kaspersky Rescue Disk 10 - de strijd aan met malware!

Door: ignace-de-groot | 21 maart 2013 12:34

Review

Je systeem doet raar, maar je hebt wel een antivirustool draaien… zou er dan toch malware binnen zijn geglipt? Of erger nog: je systeem is het slachtoffer geworden van een virus en laat zich niet meer normaal opstarten. In beide gevallen kan een live antivirus-cd nog redding brengen.

Wanneer malware erin geslaagd is zich in je systeem te nestelen, kan je zelfs het beste antivirusprogramma niet echt meer vertrouwen. Ongeveer het enige wat je dan nog kan doen, is vermijden dat de malware mee opstart. Dat houdt in: opstarten vanaf een ander besturingssysteem, bijvoorbeeld vanaf een opstartbare cd of usb-opslagmedium met het gratis Kaspersky Rescue Disk. Deze tool download je als een iso-bestand en kan je vervolgens met de juiste software op een usb-stick of cd zetten. Je start je systeem vervolgens vanaf deze drager op.

Desktopomgeving

In het opstartmenu kies je bij voorkeur voor de grafische modus. Je belandt dan in een Linux-desktopomgeving. Naast een browser, een bestandsbeheerder (handig om bijvoorbeeld bestanden uit een onbereikbaar systeem op te halen) en een registereditor, is hier de tool Kaspersky Rescue Disk aanwezig.

Je doet er goed aan om eerst na te gaan of je wel over de nieuwste virusdatabase beschikt. Deze wordt namelijk meermaals per dag bijgewerkt. Gelukkig kan je vanuit het programma zelf updaten. Om je een idee te geven: op 17 december bevatte de database circa 8727000 malware-handtekeningen – een dag later waren er dat al zo’n 24000 méér.

Geef vervolgens aan welke schijven je wilt laten scannen op malware (virussen, trojans, rootkits, adware et cetera). Als je dat wenst, laat zo’n scan zich ook tot individuele mappen en bestanden beperken.

Operaties

Detecteert Kaspersky Rescue Disk inderdaad een of meer vormen van malware, dan kan je die ongemoeid laten, laten verwijderen of desinfecteren. Wanneer dit laatste mogelijk blijkt, wordt er een kopie van het originele bestand in quarantaine geplaatst. Na afloop krijg je een gedetailleerd rapport van alle ondernomen acties. Het programma detecteerde op een van onze testsystemen effectief een rootkit (Rootkit.Boot.Sinowal.b), maar nadat we die lieten weghalen weigerde ons systeem om op te starten. Indien mogelijk doe je er dus wel verstandig aan eerst een back-up van je gegevens te maken.

Je bepaalt zelf welke objecten je laat scannen.

Kaspersky Rescue Disk 10.0.31.4

Taal Engels

OS Windows XP/Vista/7

Pluspunten

Houdt zichzelf (via een druk op de knop) up-to-date

Gedetailleerde rapportering

Minpunten

Niet voor Windows 8

Verwijdering corrupt bestand kan voor instabiliteit zorgen

SCORE 7/10

1 Reactie(s) op: Kaspersky Rescue Disk 10 - de strijd aan met malware!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 2 april 2015 10:40 Anoniem
    Hier wordt je niet vrolijk van: een tool om je tool te helpen
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.