Katamari is en blijft een van de meest bizarre en originele games die er is.

Door: | 02 september 2011 13:09

Apps & Software

I love Katamari is een spel dat je of helemaal geweldig, of ontzettend stompzinnig vindt. Ik behoor tot de eerste groep en heb dan ook alle Katamari-games in mijn bezit. Ondanks het gebrek aan vernieuwing heb ik nooit spijt gehad van een aankoop. Behalve misschien van dit deel.

Begrijp me goed, ik vind Katamari nog steeds geweldig. Het idee dat je met een bal alles kunt oprollen waardoor hij steeds groter wordt totdat je op een gegeven moment zelfs mensen, huizen of hele werelddelen kunt verzamelen, is nog steeds briljant. Tel hierbij op dat de typisch Japanse graphics van je beeldscherm af springen waardoor de felle regenboogkleuren zowat in je netvlies gebrand worden en je hebt een spel waar ik als 'japanofi el' meer dan blij van word.

Al deze elementen zitten ook weer in I love Katamari. Helaas mis je op de iPhone wel de twee pookjes om je bal mee rond te rollen en daar beginnen de problemen. De keuze om het spel te besturen door je iPhone te kantelen is niet eens zo raar. Je zorgt er zo immers voor dat het scherm niet bedekt is door je vingers. Alleen moet je de iPhone flink kantelen en hierdoor zwabber je vaak over de weg als je een scherpe bocht probeert te maken. Zelfs als je na een half uurtje spelen de besturing een beetje onder de knie hebt, speelt het nog steeds een stuk langzamer dan de consoleversies en dit is voor een spel dat met tijd werkt erg jammer.

Camera werkt je tegen

Verder kan de camera je behoorlijk tegen gaan werken als je bal groter wordt. Dit was in eerdere versies ook al zo, maar door het kleine scherm van de iPhone blokkeert de bal soms een groot gedeelte van het scherm. Een ander probleem als je aan de slag gaat met grotere Katamari's is de framerate die flink omlaag kan gaan. Op de iPhone 3GS hapert het spel soms behoorlijk. Dit alles is erg jammer, want voor de rest is dit een prima overzetting. De melige humor zit ook weer in dit deel en de soundtrack is wederom even stompzinnig als briljant.

Kortom

Katamari is en blijft een van de meest bizarre en originele games die er is. Helaas laat deze iPhone-versie de serie niet helemaal goed tot zijn recht komen. De besturing werkt erg langzaam en veel minder prettig dan met twee pookjes. Verder kan de framerate nog wel eens inzakken. Alleen kopen als je een hele grote fan bent en je Katamari per se onderweg wil spelen. Anders kun je beter één van de consoleversies kopen.