Ken uw gameklassiekers

Door: Dirk Schoofs | 11 mei 2011 17:23

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Ondanks hoogstaande technologie kunnen de nieuwste games volgens liefhebbers niet op tegen de eenvoudige charme van klassieke computerspellen. 'Nostalgie' is geen scheldwoord, we nemen u daarom mee naar online locaties waar u de leukste klassiekers speelt, zonder dat u daar extra software voor nodig hebt. Back to basics!

1. Spacewar

Het oudste computerspel is niet Pong, zoals veel mensen denken, maar Spacewar. Dit spel dateert uit 1961 en het heeft als inspiratiebron gediend voor honderden andere ruimte-shooters. Op Spacewar kunt u nog steeds een halve eeuw game-geschiedenis beleven. Het is de bedoeling dat u uw eigen ruimteschip bestuurt en dat van de tegenstander kapot schiet. Ondertussen moet u rekening houden met de aantrekkingskracht van de zon. Dat hemellichaam wordt hier voorgesteld door een onnozel sterretje. Het Spacewar-programma werd destijds geschreven als demonstratiemateriaal voor de nieuwe PDP-1 computer. De PDP (Programmable Data Processor) was een van de eerste computers die met een toetsenbord en een beeldscherm werkte, in plaats van met ponskaarten of een ponsband. De machine nam een volledige kamer in beslag, zodat Spacewar slechts op een paar universiteiten kon worden gespeeld. De studenten speelden het 's nachts, omdat de machines overdag voor serieus onderzoek nodig waren. Het grappige aan de versie die nu online staat, is dat u het met twee mensen op één computer speelt. Iedere speler bestuurt een ruimteschip via vier eigen toetsen op hetzelfde toetsenbord.

De gameplay van Spaceware inspireerde de makers van talloze andere ruimtegames.

2. Pong

In 1972 bracht Atari het spel Pong uit dat in arcadehallen werd gespeeld. Computers waren nog veel te duur, het was voor bedrijven dus niet interessant om er spellen voor te ontwikkelen. In 1975 kwam er echter wel een Pong-versie die men thuis kon spelen, door een console op het televisietoestel aan te sluiten. Pong is gebaseerd op tafeltennis. De speler moet zorgen dat het batje van de tegenstrever het balletje mist. Hoewel Pong dus niet echt een computergame was maar een videogame, hoort het wel thuis in het rijtje 'Moeders aller computerspellen'. Al was het alleen maar omdat er na Pong nog talloze variaties op het thema kwamen, zoals in het beroemde spel Break­out. Op Classic Games Arcade kunt u niet alleen Pong en Breakout, maar ook nog tal van andere arcadeklassiekers spelen.

Het hele verhaal achter Pong kunt u lezen op Pong-Story.

3. Mario

In 1981 keek Nintendo aan tegen een overproductie van tweeduizend arcadekasten, die het bedrijf aan de straatstenen niet kwijt kon. De Japanners bestelden bij ontwerper Shigeru Miyamoto een spel om de verkoop van deze kasten te stimuleren. Miyamoto kwam op de proppen met een ondeugende, grappige gorilla die met vaten smeet: Donkey Kong. De 'goeierik' in dit spel was Jumpman, die later de geschiedenis in zou gaan als Mario. Mario vormt nog altijd het boegbeeld van Nintendo en het is het eerste gamepersonage waar ooit een wassen beeld van is gemaakt. Op Daily Mario Games moet u even tussen de reclame zoeken, voordat u op knop Click here to Play Now kunt klikken, maar als het eenmaal zover is, wordt u getrakteerd op dolle Mario-pret.

Mario heette oorspronkelijk Jumpman.

Shigeru Miyamoto, de geestelijk vader van Mario.

4. De jaren '80

Wie het gevoel van de eerste muntslikkende arcadehalgames wil herbeleven, wordt met open armen ontvangen op 1980 games. Hier wacht een enorme collectie arcadegames uit de jaren 80 van de vorige eeuw, waarbij met toets 5 (niet van het numerieke toetsenbord) zogezegd een muntje in de machine stopt en met toets 1 (ook hier: niet die van het numerieke toetsenbord) het spel start. Daarna bestuurt u de gamekarakters, vliegtuigen en duikboten met de Ctrl-, Alt- en Spatietoets, gecombineerd met de pijltjestoetsen. Bij het opstarten krijgt u het spel op een klein schermpje te zien, maar u kunt ook een scherm opvragen dat dubbel zo groot is. Alle spellen die u op deze site kunt spelen, zijn heerlijk plat en tweedimensionaal. 1980-games is in feite een Franse stek. Wanneer u de site in de Franse versie zet, krijgt u bovendien het extra tabblad Abandonware, dat u in de Engelse weergave moet missen. Dit tabblad biedt installatiebestanden van spellen die niet langer worden verkocht en ondersteund. Welke Mac-liefhebber herinnert zich niet de 'good old days' van Shufflepuck Café, de smerige kroeg waarin een scheel wrattenzwijn een buitenaards wezen en een etherische schone uitdaagde om schijven heen en weer te schuiven? Op 1980 games staat de kleurenversie van Shufflepuck Café, dat u dit keer met de pijltjestoetsen bestuurt.

Op 1980-games speelt u Shufflepuck Café in kleur.

Pas op voor het mes, Bruce!

0 Reactie(s) op: Ken uw gameklassiekers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.