Ondanks hoogstaande technologie kunnen de nieuwste games volgens liefhebbers niet op tegen de eenvoudige charme van klassieke computerspellen. 'Nostalgie' is geen scheldwoord, we nemen u daarom mee naar online locaties waar u de leukste klassiekers speelt, zonder dat u daar extra software voor nodig hebt. Back to basics!

1. Spacewar

Het oudste computerspel is niet Pong, zoals veel mensen denken, maar Spacewar. Dit spel dateert uit 1961 en het heeft als inspiratiebron gediend voor honderden andere ruimte-shooters. Op Spacewar kunt u nog steeds een halve eeuw game-geschiedenis beleven. Het is de bedoeling dat u uw eigen ruimteschip bestuurt en dat van de tegenstander kapot schiet. Ondertussen moet u rekening houden met de aantrekkingskracht van de zon. Dat hemellichaam wordt hier voorgesteld door een onnozel sterretje. Het Spacewar-programma werd destijds geschreven als demonstratiemateriaal voor de nieuwe PDP-1 computer. De PDP (Programmable Data Processor) was een van de eerste computers die met een toetsenbord en een beeldscherm werkte, in plaats van met ponskaarten of een ponsband. De machine nam een volledige kamer in beslag, zodat Spacewar slechts op een paar universiteiten kon worden gespeeld. De studenten speelden het 's nachts, omdat de machines overdag voor serieus onderzoek nodig waren. Het grappige aan de versie die nu online staat, is dat u het met twee mensen op één computer speelt. Iedere speler bestuurt een ruimteschip via vier eigen toetsen op hetzelfde toetsenbord.

© PXimport

De gameplay van Spaceware inspireerde de makers van talloze andere ruimtegames.

2. Pong

In 1972 bracht Atari het spel Pong uit dat in arcadehallen werd gespeeld. Computers waren nog veel te duur, het was voor bedrijven dus niet interessant om er spellen voor te ontwikkelen. In 1975 kwam er echter wel een Pong-versie die men thuis kon spelen, door een console op het televisietoestel aan te sluiten. Pong is gebaseerd op tafeltennis. De speler moet zorgen dat het batje van de tegenstrever het balletje mist. Hoewel Pong dus niet echt een computergame was maar een videogame, hoort het wel thuis in het rijtje 'Moeders aller computerspellen'. Al was het alleen maar omdat er na Pong nog talloze variaties op het thema kwamen, zoals in het beroemde spel Break­out. Op Classic Games Arcade kunt u niet alleen Pong en Breakout, maar ook nog tal van andere arcadeklassiekers spelen.

© PXimport

Het hele verhaal achter Pong kunt u lezen op Pong-Story.

3. Mario

In 1981 keek Nintendo aan tegen een overproductie van tweeduizend arcadekasten, die het bedrijf aan de straatstenen niet kwijt kon. De Japanners bestelden bij ontwerper Shigeru Miyamoto een spel om de verkoop van deze kasten te stimuleren. Miyamoto kwam op de proppen met een ondeugende, grappige gorilla die met vaten smeet: Donkey Kong. De 'goeierik' in dit spel was Jumpman, die later de geschiedenis in zou gaan als Mario. Mario vormt nog altijd het boegbeeld van Nintendo en het is het eerste gamepersonage waar ooit een wassen beeld van is gemaakt. Op Daily Mario Games moet u even tussen de reclame zoeken, voordat u op knop Click here to Play Now kunt klikken, maar als het eenmaal zover is, wordt u getrakteerd op dolle Mario-pret.

© PXimport

Mario heette oorspronkelijk Jumpman.

© PXimport

Shigeru Miyamoto, de geestelijk vader van Mario.

4. De jaren '80

Wie het gevoel van de eerste muntslikkende arcadehalgames wil herbeleven, wordt met open armen ontvangen op 1980 games. Hier wacht een enorme collectie arcadegames uit de jaren 80 van de vorige eeuw, waarbij met toets 5 (niet van het numerieke toetsenbord) zogezegd een muntje in de machine stopt en met toets 1 (ook hier: niet die van het numerieke toetsenbord) het spel start. Daarna bestuurt u de gamekarakters, vliegtuigen en duikboten met de Ctrl-, Alt- en Spatietoets, gecombineerd met de pijltjestoetsen. Bij het opstarten krijgt u het spel op een klein schermpje te zien, maar u kunt ook een scherm opvragen dat dubbel zo groot is. Alle spellen die u op deze site kunt spelen, zijn heerlijk plat en tweedimensionaal. 1980-games is in feite een Franse stek. Wanneer u de site in de Franse versie zet, krijgt u bovendien het extra tabblad Abandonware, dat u in de Engelse weergave moet missen. Dit tabblad biedt installatiebestanden van spellen die niet langer worden verkocht en ondersteund. Welke Mac-liefhebber herinnert zich niet de 'good old days' van Shufflepuck Café, de smerige kroeg waarin een scheel wrattenzwijn een buitenaards wezen en een etherische schone uitdaagde om schijven heen en weer te schuiven? Op 1980 games staat de kleurenversie van Shufflepuck Café, dat u dit keer met de pijltjestoetsen bestuurt.

© PXimport

Op 1980-games speelt u Shufflepuck Café in kleur.

© PXimport

Pas op voor het mes, Bruce!

5. Mortal Kombat

Leiden games waar veel agressie in voorkomt tot gewelddadig gedrag bij jongeren? Sinds in 1976 Death Race 76 op de markt kwam, is dit voortdurend een onderwerp van maatschappelijk debat. Wat heet trouwens 'agressie'? Bij Death Race, een spel van Exidy, verscheen op een zwart scherm een piepklein wit autootje waarmee kleine gremlins moesten worden doodgereden. Een gremlin die om het leven kwam, veranderde in een wit kruisje, zonder dat er een spatje bloed op het scherm verscheen. Het hek was pas echt van de dam toen Mortal Kombat in 1992 het daglicht zag. Ouderverenigingen schreeuwden moord en brand over dit spel, dat zijn succes dankte aan het bloed dat van het scherm droop. Op PlayrR kunt u vier versies van de game selecteren, onder Classic fighting online. Op deze spelletjessite kunt u de gespeelde levels trouwens bewaren, en het is ook het adres waar u al uw onschuldige, bloedloze Pokémon-herinneringen opnieuw beleeft. Wilt u Mortal Kombat in een hogere resolutie spelen, dan kunt u terecht op OnlineSpelletjes, waar u de titel aantreft bij de rubriek Actie Spelletjes.

© PXimport

In Death Race 76 was geen druppel bloed te zien, maar de over­reden gremlins slaakten wel een gil.

© PXimport

Mortal Kombat heeft altijd flink onder vuur gelegen vanwege het 'agressieve' karakter van het spel.

6. Larry

Martin Kool converteerde ooit de Sierra-code naar javascript. Hierdoor kunnen de games van uitgever en ontwikkelaar Sierra voortaan ook online worden gespeeld. Een geweldig initiatief voor liefhebbers van het 'instant adventure game'-genre, waar titels onder vallen als Gold Rush!, King's Quest en niet te vergeten Leisure Suit Larry, het allereerste spel waarvan we hoopten dat we eindelijk iets pikants te zien zouden krijgen. Larry leerde de pubers in de jaren '80 taxi's roepen, plassen tegen vuilnisbakken en barpraat uitkramen tegen dames van plezier. Heerlijk vermaak, maar er was geen blote borst te zien. Op Sarien bestuurt u Larry met de muis of met het toetsenbord, waarna u hem verschillende dingen kunt laten doen door middel van opdrachten die u intypt of die u met de rechtermuisknop uit het figuurtje laat klappen. Tijdens het verloop van het spel kunt u het leven van Larry online bewaren met Ctrl+5. Vervolgens legt u het bewaarde spel vast in uw favorieten, waarbij de bladwijzer dus het savegame-bestand is.

© PXimport

In Leisure Suit Harry werd veel gesuggereerd, maar nauwelijks wat getoond.

7. Pac-Man

Tohru Iwatani, game-ontwerper bij de Japanse spellenfabrikant Namco, wilde eind jaren '70 vooral een game maken die ook vrouwen zou aanspreken, want de arcadehallen waren destijds voornamelijk mannenbolwerken. "Wat zou dames aanspreken? Mode of winkelen? Omdat mijn vriendin destijds erg van eten hield, bedacht ik een klein geel happertje", aldus Iwatani. Het idee voor Pac-Man ontstond inderdaad in een pizzatent in Japan, waar 'paku-paku taberu' zoveel betekent als happen of smakken. Vorig jaar werd de dertigste verjaardag van Pac-Man gevierd. Voor de gelegenheid werd het Google-logo op 21 en 22 mei 2010 zelfs vervangen door een speelbare versie van het spel. Op Avontuur Leukespellen kunt u tal van varianten van dit hap-en-achtervolgspel spelen. Omdat online spellen vaak op kleine schermpjes worden gespeeld, is er een schuifinstelling waarmee u het speelscherm groter kunt maken. Toch is dit een beetje boerenbedrog, omdat u hier de resolutie van het speelscherm niet mee vergroot. U ziet dus eigenlijk niet meer dan op een klein scherm.

© PXimport

Met het schuifje maakt u het speelvenster groter.

8. Flipperen

De liefhebber van flipperkasten kan terecht bij Pinball Spelen. Op deze site vindt u erg grappige online flipperkasten, zoals Short Circuit Pinball waarbij u flippert op het moederbord van een computer. U ramt de zilveren bal daarbij door de ventilator en langs condensatoren. Het succes van zo'n online flipperkast hangt af van de soepelheid waarmee de animatie draait en dat valt hier ontzettend mee. Sommige games, zoals Pinball Mania, hebben de mogelijkheid om high scores bij te houden. De meest populaire flipperkast op deze site is Pinbaliada, waarbij de spelregels nogal afwijken van wat gangbaar is. Bij dit spel moet u gekleurde ballen tussen een rij bewegende ballen mikken, om driemaal dezelfde kleur naast elkaar te krijgen. Omdat drie ballen met dezelfde kleur wegfloepen, kunt u op die manier de rij verkleinen en zelfs laten verdwijnen voordat de ballen het eindpunt bereiken.

© PXimport

Flipperen op het moederbord van een computer? Alles is mogelijk!

9. Tetris

Achter Tetris, in 1985 bedacht door Alexey Pajitnov, schuilt een heel verhaal. In de jaren '80 was het voor gewone stervelingen in de communistische Sovjet-Unie onmogelijk om ook maar één roebel te verdienen aan intellectueel eigendomsrecht. Omdat Pajitnov op de technische universiteit in Moskou werkte, gingen alle rechten van zijn spel automatisch naar de staat; zelfs toen Tetris werd verkocht aan Spectrum Holobyte. Pas na de val van de Sovjet-Unie kon Pajitnov via het bedrijf The Tetris Company wat royalty's opstrijken. De naam Tetris komt van het Griekse woord voor 'vier', omdat ieder blokje dat valt uit vier kubusjes bestaat. Het spel werd een ongelofelijk succes, vooral omdat het in 1989 werd meegeleverd met de Game Boy van Nintendo. De muziek van Tetris is al even bekend als het spel zelf. In de rubriek jongens-en-wetenschap: het gaat om het Russisch volkslied Korobej­niki. Inmiddels heeft het succes van Tetris ervoor gezorgd dat er een enorme hoeveelheid spellen is verschenen die op hetzelfde principe zijn gebaseerd. Op Tetris Games 4 All kunt u bijna iedere dag een andere variant spelen.

© PXimport

Ook een 3D-variant van Tetris ontbreekt niet.

10. Lemmings

Op Old School Games kunt u zich laten verleiden tot een potje Jetpak Stan, Donkey Kong of het onvolprezen Lemmings. Lemmings is een puzzelgame waarbij u de sympathieke poppetjes die elkaar tot in de dood volgen, door ieder level leidt. Voor het eerste level is de spelcode al ingevuld, zodat u niet zomaar met bijvoorbeeld level 4 kunt beginnen. Vervolgens stappen de lemmings vrolijk binnen. U moet ze taken geven om te voorkomen dat ze zich te pletter storten. In niveau 1 hebt u bijvoorbeeld tenminste één 'digger' nodig, die een gat graaft om tot bij de uitgang te komen. Om lemmings die verkeerd lopen de weg te versperren, hebt u 'blockers' nodig, en 'floaters' springen van grote hoogte met een paraplu naar beneden.

© PXimport

De 'blockers' zorgen er hier voor dat niemand in de diepte valt.

11. Klassiekers

In de jaren '80 schoten de videogames als paddenstoelen uit de grond. Titels als Donkey Kong, Zelda en Streetfighter werden razend populair. Wie de klassiekers nog niet kent of gewoon nog eens zijn jonge jaren wil herbeleven, kan terecht bij Woolyss, dat een prachtige collectie retrogames huisvest. Om er gebruik van te kunnen maken, moet u eerst wel even de nieuwste Flash-speler installeren. Door op F11 te drukken, zet u de browser in de volledige schermmodus. Op die manier hebt u geen last van werkbalken en menu's.

© PXimport

Op een groter venster ziet u niet meer, maar het speelt wel prettiger.

12. Prince of Persia

Een adres om te onthouden is Game Oldies. Hier treft u gameklassiekers aan met een gouden randje. Ieder spel is er voorzien van een waardeoordeel. Op dit adres vindt u de originele uitvoering van Space Invaders, Frogger en ook Prince of Persia. Het laatstgenoemde spel werd oorspronkelijk voor de Apple II ontwikkeld. Prince of Persia betekende een revolutie op gamegebied, omdat de makers voor het eerst gebruikmaakten van 'rotoscopie'. Dat is een techniek waarbij men een acteur filmt om de beelden daarna frame na frame op de tekentafel te projecteren. Hierdoor kunnen vloeiende bewegingen in een spel worden getoond. In Prince of Persia moet de held een oosterse prinses redden van de boze tovenaar Jafar. De Prince of Persia-serie loopt nog steeds door; in 2010 kwam PoP: The Forgotten Sands uit.

© PXimport

In level 6 van Prince of Persia moet deze wachter in de afgrond worden geduwd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten