KeyLock - Vergrendel je pc met stick of app

Door: Toon van Daele | 14 augustus 2017 09:06

Review

Om te vermijden dat al te nieuwsgierige collega’s in je pc snuisteren wanneer je die tijdens een korte pauze onbeheerd achterlaat kun je het toestel vanuit Windows vergrendelen. Je moet dan telkens wel je wachtwoord intikken om de machine te ontgrendelen. Met KeyLock volstaat een usb-stick of een Android-app.

KeyLock

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
XP/10
Website
brabonet.com/keylock
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Dubbele ontgrendelingsmethode
  • E-mailnotificatie
  • Minpunten
  • Extra service actief
  • Hoog ‘omdat het kan’-gehalte

Voor de meeste mensen volstaat de ingebouwde vergrendelfunctie van Windows. Maar wie het vervelend vindt telkens zijn wachtwoord te moeten intikken om de pc te ontgrendelen, kan KeyLock misschien goed gebruiken.

Voorbereiding

KeyLock, dat sinds enkele maanden (opnieuw) freeware is geworden, is op zich een eenvoudige tool, maar je moet wel weten hoe je die correct instelt en gebruikt. Het is de bedoeling dat je eerst één of meer ontgrendelapparaten (unlock devices) definieert: je hebt keuze uit een Android-smartphone en een verwijderbaar usb-medium. Bij deze laatste volstaat het naar een ingeplugde usb-stick (met fat32) te verwijzen. Kies je (ook) een smartphone, dan moet je daar eerst de gratis KeyLock-app op installeren. Pas wanneer je in deze app de publieke en private sleutels hebt ingevoerd die door de desktop-applicatie worden gegenereerd, kun je ook je smartphone inzetten voor de ontgrendeling.

Het is een eenvoudige tool, maar je moet wel weten hoe je ermee omgaat.

Vergrendelen en ontgrendelen

Ben je klaar met de voorbereidingen, dan kun je aan de slag. Zodra je bij je computer wegloopt, dan verwijder je de betreffende usb-stick, of je stelt de Android-app op de Lock-status in. Of beide, wanneer je beide apparaten voor ontgrendeling hebt ingesteld. Vervolgens vergrendel je de pc op de gewone manier, met Windows-toets+L.

Om die naderhand weer te ontgrendelen, hoef je enkel de usb-stick opnieuw in de pc te steken en/of de Unlock-status op je app te activeren. Een wachtwoord intikken is niet langer nodig. Verlies je je ontgrendelingsapparaat, dan kun je altijd nog toegang krijgen op de klassieke wijze, mét je wachtwoord.

Een nuttig extraatje is nog dat KeyLock je automatisch een e-mailbericht kan toesturen wanneer de tool iets ongewoons vaststelt, bijvoorbeeld als iemand probeert je pc met een foutief wachtwoord te ontgrendelen. Dader betrapt!

Je kunt ook meerdere ‘unlock devices’ toevoegen en tegelijk gebruiken.

Conclusie

KeyLock is een leuke app met een hoog ‘omdat het kan’-gehalte, waarmee je je Windows-pc snel en zonder wachtwoord kunt vergrendelen en weer ontgrendelen.

0 Reactie(s) op: KeyLock - Vergrendel je pc met stick of app

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.